hirdetés
hirdetés

Csalódottan fogadta a szakma az uniós ajánlást

Ahogy kedden megírtuk, elfogadta az Európai Unió Tanácsa a koronavírus-járvány idején alkalmazandó utazási szabályokról szóló ajánlást. Az iparág szakmai szervezetei azonban csalódottak, mert úgy látják, ezzel nem lehet újraindítani a turizmust és a légiközlekedést - írja az AIRportal.hu.

hirdetés

Az Európai Bizottság által készített javaslatról az Európai Parlamenttel párhuzamosan működő másik uniós jogalkotó szerv, a tagországok szakminisztereiből álló Európai Unió Tanácsa szavazott. Az ajánlás jogilag nem kötelező erejű, a benne foglaltak végrehajtásáért továbbra is a tagállami hatóságok felelősek. 

A szavazás után több légiközlekedési szakmai szervezet is csalódottságának adott hangot. A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) európai divizója és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) mellett 25 szervezet kérte, hogy írják elő a koordinált tesztelést, és ezzel váltsák ki a karanténszabályokat. Az erre vonatkozó tervüket el is készítették. A most elfogadott uniós javaslat azonban továbbra is fenntartja a karantén lehetőségét, csupán az intézkedések bejelentését hangolja össze.

Az ACI szerint a javaslat köszönőviszonyban sincs a szakmai tervezetükkel, az Airlines for Europe (A4E) lobbiszervezet szerint a határok továbbra is zárva maradnak, és bárkitől megtagadhatják a belépést az adott országba. Alexandre de Juniac, az IATA elnök-vezérigazgatója egy keddi videokonferencián szintén csalódottságának adott hangot, mint mondta, ezekkel a szabályokkal nem indítható újra a légiközlekedés, pedig ez a tagállamok, és azok gazdaságának érdeke is lenne. 

(forrás: Airportal.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai