hirdetés
hirdetés

Elégedetlenségi hullám az osztrák turizmusban

A kijárási korlátozások teljesen ellehetetlenítik az ausztriai turizmusgazdaságot, amelynek szereplői egyre türelmetlenebbül és hangosabban követelik a hiányzó perspektívát - írja a GD Consulting.

hirdetés

Norbert Kettner, a Wien Tourismus ügyvezetője szakmai körökben terjesztett körlevelében a szolidaritást is hiányolja a válságkezelésből. Nem ért egyet azokkal a kijelentésekkel, hogy az „idei szezon még menthető, a zárlatra a turizmus érdekében is szükség volt, hogy a síszezon még biztosítható legyen.” Véleménye szerint az ilyen kijelentések elrugaszkodnak a tényektől, ugyanis a városi turizmus másként működik, mint a szezonális sí- és üdülőturizmus. Bécsnek pontosan „most lenne a főszezonja”, ugyanis tradicionálisan a "november és december a legnagyobb vendégforgalmat és bevételt hozó hónapok. A januárt és februárt ezzel ellentétben kifejezetten gyér forgalom jellemzi," s ez már a világjárvány előtt is így volt.

A Wien Tourismus legfőbb képviselőjének érvelése szerint a városi turizmus jelentőségéhez mérten „nagyobb figyelmet érdemelne” a járványhelyzet kezelése terén, hiszen 5,6 milliárd eurós bruttó kibocsátással az osztrák turizmus-gazdaság értékteremtésének ötödét egyedül Bécs adja. „Mindannyian frusztráltak és dühösek vagyunk, sokunkon már a reménytelenség lett úrrá” – vázolja a vendéglátósok elkeseredett véleményét az osztrák gazdasági kamara (WKO) vendéglátó tagozatának elnöke, Mario Pulker. Sokan elkeseredésünkben figyelemfelhívó akciók szervezést tervezik, mások meg akár szabályellenesen, önkényesen tervezik kinyitni üzleteiket. Ha nem érne az előzetesen megígért, december 12-ei időpontban véget az országos zárlat (lockdown), akár komolyabb tiltakozási hullám is várható, derül ki a legnagyobb példányszámú osztrák lap aktuális körképéből.

Günther Platter, Tirol néppárti tartományfőnöke szerint, ha nem nyithatnak ki az üzletek, szállodák, éttermek, kulturális- és sportlétesítmények az előzetesen ígért december 12-ei időpontban, akkor „hamarosan az oltottakat is utcán találjuk” a tüntetők között. Hasonló véleményt hangoztat Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter. Ennek némileg ellentmondó álláspontot képviselnek a szövetségi koalíciós kormányban lévő zöldek, akik szerint a kórházak leterheltsége miatt csak óvatos és fokozatos nyitásra van jelenleg lehetőség. "Nem fogunk tudni mindent egy nap alatt újranyitni" – fogalmazta az elmúlt hétvégén a zöldek álláspontját Werner Kogler alkancellár.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk