hirdetés
hirdetés

Először rendeltek el hőség miatt vörös riasztást Nagy-Britanniában

A várható 40 fokos hőség nemcsak az embereket, de a közlekedési infrstruktúrát is megviseli. Ideiglenes vasúti korlátozások, lelassított metró Londonban, párakapuk és bezárt állatkertek. 

hirdetés

A brit hatóságok hétfőre és keddre első ízben hirdettek négyes, azaz legmagasabb szintű időjárási veszélyhelyzetet, mivel Anglia déli és középső térségeiben a hét első felében rendkívüli hőség várható. A négyes riasztási fokozat hivatalos meghatározása szerint a szélsőségesen meleg időjárás nemcsak a lakosság magas kockázati csoportjaiban, hanem egészséges emberek körében is megbetegedéseket, sőt haláleseteket okozhat.

"Nehéz 48 óra elé nézünk" - mondta Kit Malthouse kormányzati illetékes a BBC rádiónak. 

A vasúti közlekedés üzemeltetői arra kérték az embereket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, mert a hőség miatt akadozhat az áramellátás, meggörbülhetnek a sínek, ami késésekhez vezethet. Kedden egyes szakaszokon ideiglenesen le is zárják a vonatközlekedést.

A londoni metróhálózat ideiglenes sebességkorlátozásokat léptetett életbe hétfőre és keddre, ami azt jelenti, hogy csökkentik a járatok számát és az utazás a megszokottnál több időt vesz igénybe. 

Az egészségügy leterheltségét előjegyzések törlésével csökkentették. Többfelé zárva maradtak és távoktatásra álltak át az iskolák vagy rövidítették a tanítási napot, illetve medencét és párakaput állítottak fel. A chesteri állatkertet két napra bezárták.

Több gyárban korábban kezdődött a munka, hogy kíméljék a dolgozókat a hőségben.

A meteorológiai intézet figyelmeztetett, hogy hétfő éjszaka a meleg miatt különösen nehéz lesz majd pihenni. Kedden tovább fokozódhat a hőség: jó esély van rá, hogy a 40 vagy akár a 41 Celsius fokot is eléri a hőmérséklet. Ezzel megdőlhet az Egyesült Királyság melegrekordja, amelyet Cambridge-ben jegyeztek fel 2019. július 25-én, amikor 38,7 fokot mértek.

A brit meteorológiai intézet rámutatott: az Egyesült Királyságban jelenleg átlagosan 100-300 évente van esély olyan nyarakra, amikor a csúcshőmérséklet meghaladja a 40 fokot, de az előrejelzési modellek alapján 2100-ra az ilyen nyarak ismétlődései közötti átlagos időszak 15 évre csökkenhet - még akkor is, ha sikerül megvalósítani a felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentésére kidolgozott terveket.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk