Extrém bringakalandok és Ironman 70.3 Ausztriában

Salzburg tartomány lenyűgöző vidékeit június 18-án indultunk felderíteni, amelyet felejthetetlen élmények, izgalmak és számos kedves, vendégszerető ember megismerése kísért.

Ausztria Salzburg tartományában, azon belül is a Pinzgau kerületben töltöttük el tanulmányutunkat. SalzburgerLand az egyik top desztinació a biciklisek körében. 6000 km fölött van a túra- és hegyikerékpáros útvonalak és ösvények száma, a kínálatot a négy első osztályú biciklis park teszi teljessé, de akik félnek a magas emelkedőktől, azok számos régióban e-bike-ot is kölcsönözhetnek, amely segítségével könnyebben lehet felmenni a meredek szakaszokra is.

Megérkezésünkkor Primoz Kompan – Salzburg Tartomány Idegenforgalmi Hivatalának cseh, lengyel, szlovák és magyar régiókért felelős marketingigazgatója – fogadott minket, aki a tanulmányút megszervezéséért is felelős volt. Első utunk a Leogang völgyében található Bio-Hotel Rupertushoz vezetett, amely elsősorban a helyi és a természetes termékek felhasználására fekteti a hangsúlyt, amely az ételekben és a szolgáltatásokban is megmutatkozik. Az ételek 95%-a bio és helyi alapanyagokból készül, melyek az EU által is ökológiailag igazoltak. Az ételeket nekünk is volt szerencsénk megkóstolni egy ebéd keretében.

Biciklikölcsönzést követően Leogangból Mittersill városba mentünk, amely nemcsak a Hohe Tauern Nemzeti Park központja, de itt található az Alpok legmodernebb látogatóközpontja is, a Nemzeti Park Világa kiállítás. Tárlata az egyedülálló alpesi világot mutatja be, amely körülveszi Ausztria legmagasabb hegyét, a 3798 méter magas Grossglocknert, illetve más csúcsokat, gleccsereket és egy fenséges vízesést. Nyolc interaktív információs állomáson, egy 3D-s mozitermen és egy 360 fokos képernyőn keresztül élethűen kaphatunk betekintést a vidék életébe.

Hohe Tauern Nemzeti Park régiója

Pinzgau ad otthont Közép-Európa legnagyobb nemzeti parkjának, a Hohe Tauern Nemzeti Parknak. A park 1800 km2 alapterületű, Karintia, Salzburg és Tirol határán fekszik. 3000 méteres csúcsokat, alpesi réteket, gleccsereket, mély tavakat és zúgó vízeséseket lehet felfedezni gyalogosan és kerékpáron egyaránt, mely felejthetetlen élményeket kínál a természet szerelmeseinek. A biciklizés a Hohe Tauern Nemzeti Parkban végtelen szórakozást nyújt 150 kijelölt kerékpárúton, mely több mint 1600 km-en ível végig.

Mittersilltől nem messze található a híres, 380 méteres Krimml vízesés, Közép Európa – és a világ ötödik – legmagasabb vízesése. Kijelölt túraútvonalon lehet végigmenni a vízesés szakaszain, közben megcsodálva a páratlanul szép növényvilágot, de aki csak bámészkodni szeretne, annak is van lehetősége közvetlen közel menni a vízeséshez, mivel egy gyönyörű sétány vezet a Krimml alá, melyet tavaly újítottak fel. A vízesésnek még gyógyító hatása is van, egy tudományos tanulmány megerősítette, hogy ha eltöltünk pár napot a vízesés közvetlen közelében, akkor jótékony hatása van az asztma tüneteire.

Szállásunk Mittersill város központjában, egy 300 éves szállodában volt. A Landhotel Heitzmannban a modern stílus keveredik a tradicionálissal, ahol a nap fáradalmait a wellnessrészlegen szaunázás és egy kis fürdőzés közben lehet kipihenni.

Vacsoránkat egy igen különleges házban költhettük el: egy helyi parasztházban, amelyről 1486 óta vannak feljegyzések, és családi hagyományként viszik tovább az üzemeltetését – és jó hírét. Theresia Bacher, a háziasszony szívvel-lélekkel főzi meg az ételeket régi öntöttvas edényekben, fatüzelésű kályhán a vendégek előtt, akár csak a régi időkben. Kizárólag a kertből és helyi hozzávalókat használ. A hangulatot nem csak az ételek látványa, a hangos háziasszony és a mi jókedvünk, de a híres helyi ital, a snapsz is fokozta. Ez az ital a hazai pálinkához hasonlítható, több ízben is lehet kóstólni, így aki Ausztriában jár, feltétlenül fogyasszon belőle.

Zell am See-Kaprun

A második nap délelőttje folyamán a Tauern kerékpárúton, Mittelsilltől Zell am See-Kaprun régióig bicikliztünk. Salzburg tartományon keresztül egy 270 km-es kört lehet megtenni biciklivel a Krimml vízeséstől indulva, melynek 90%-a kijelölt kerékpárúton vagy alacsony forgalmú úton vezet végig. Mi ebből egy 26 km-es szakaszt tettünk meg, körübelül másfél óra alatt. Biciklizés közben nem csak a hegyek, erdők, legelők és a patakok kápráztattak el minket, de a házak szépsége és egyformasága is elragadó volt. Zell am See-Kaprun régiót a gleccserek, hegyek és a tó egybeolvadása teszi egyedivé. Aki szereti a fizikai és mentális kihívást, az feltekerhet a hegyre, de aki inkább a kényelmesebb és családbarát lejtőket választaná, az is megtalálhatja a saját számításainak megfelelő utakat. A régiónak jól kiépített, 240 km-es kerékpárút-hálózata van, a downhilleseknek a Maiskogel a tökéletes hely, a freestyleresek pedig a kapruni Bike Parkban élhetnek át izgalmakat. Zell am See-Kaprun Ausztria legnagyobb e-bike-régiója, a kiépített infrastruktúrának köszönhetően 25 újratöltő-állomást találhatunk a környéken, így nyugodtan választhatjuk az elektromos bicikliket a túránkhoz.

Kaprunba érve a szállásunk felé vettük az irányt, a Hotel Das Alpenhaus Kaprunba. A szállás elfoglalása, egy kis frissítő ital és szendvics után a Tauern Spa Kaprunba mentünk kipihenni a biciklizés fáradalmait. Kültéri és beltéri, hideg- és melegvizes medencék, szaunák, úszómedence és csúszdák segítik a vendégek ellazulását. A létesítmény hatalmas panorámaablakaiból csodálatos kilátás tárul elénk a Hohe Tauern Nemzeti Park magas hegyeire.

Idén nemcsak a nyaralás miatt érdemes Zell am See-Kaprunba menni, hanem azért is, hogy megnézzük a legjobb nemzetközi sportolókat a világ legnagyobb triatloneseményén: az Ironman 70.3 Világbajnokságon és az Ironman 70.3 Zell am See-Kaprunon.

Először rendezik meg Európában az Ironman 70.3 Világbajnokságot, melyen több mint 5000 atléta, 60 országból fej-fej mellett fog versenyezni és előreláthatólag 40000 rajongó fog nekik szurkolni. Az augusztus 27-30-ig tartó eseményen lesz még Ironkids és Iron Girl futás is. A régió adottságai, a tó, a környező hegyek tökéletes helyszínül szolgálnak az 1,9 km-es úszáshoz, a 90 km-es biciklizéshez és a 21,1 km-es futáshoz. A verseny előtt látványosan fognak felvonulni a nemzetek a saját színeikben, így a régió átalakul a nemzetközi kultúrák találkozási pontjává, ami önmagában is látványosság lesz.

SUP board a Zeller See-n

A szombat reggelünket a rossz idő ellenére is a szabadban, sportolással töltöttük. A Magyarországon is pár éve megjelenő SUP (stand up paddle) board egy egész testet átmozgató sportág, mely az egyensúlyérzékünkre fekteti a hangsúlyt, hiszen egy szörfdeszkán állva kell evezni. Ezt mi a Zeller Seen próbálhattuk ki, pár jógagyakorlatot is belevéve, mely csak jobban nehezítette a deszkán maradást, ami nagyszerű élmény azoknak, akik szeretik a kihívást.

Aki viszont nem kedveli a vizes sportokat, vagy mozgás utána szeretné még a természet szépségét élvezni, annak a hajótúrázás a legjobb választás. Kényelmesen, hátradőlve élvezhetjük az alpesi panorámát, amely egy új perspektívában mutatja be a festői tájat.

Evezés után visszatértünk a kiindulóhelyszínünkhöz, Leogangba. Itt egy helyi finomságokat értékesítő boltban ebédeltünk meg. Minőségi sajtok, kolbászok, borok és ajándéktárgyak sokasága található a Dorfladen-ben, ahol természetesen meg is lehet kóstolni mindent.

Végül utolsó esténket Salzburg tartomány bioparadicsomában, a Bio-Hotel Rupertusban töthettük el. A hotel 13 éve várja már az aktív kikapcsolódás szerelmeseit, a háziasszony a természetes hozzávalók használatának híve, így minden ételhez a környékbeli, vagy épp a kertben található alapanyagokat használja. Délután élvezhettük a szállás nyújtotta wellness-részleget: a kinti-benti szaunát, gőzkabint, pihenőszobákat és egy szabad ég alatt lévő hideg vizes medencét. Este pedig az igazi és egészséges ételeket egy-két pohár finom bor és snapsz mellett kóstolhattuk meg.

Az eddigi szállásokról nem lehet mást elmondani, csak azt, hogy mesébe illően szépek és tökéletesen felszereltek voltak, amelyek egy mozgalmas nap után maximálisan kielégítik a kívánságainkat.

Még késő este is látnivalókkal árasztottak el a szervezők. Ausztriában a napfordulót hagyományosan máglyarakással ünneplik, melyek éjszaka gyönyörű látványt nyújtanak a hegyek tetejéről. Amerre csak nézünk, pislákoló tábortüzeket vehetünk észre, melyek a sötétség fénypontjaként bukkanak fel. Az Asitz-hegyről mi is megcsodálhattuk ezt a látványt. A hegy tetejére a zárt kabinos felvonó jutatott fel, amelyet télen a síelők, nyáron pedig a túrázók és downhillesek használnak.

A helyi hagyományokhoz híven betértünk a hegyen lévő „Die Alte Schmiede” múzeum-étterembe is, ahol a helyi finomságokat és az élő zenét élvezhettük.

Leogang a mountainbike-osok Mekkája

A Rupertus Hoteltől a Leogangi Bikepark csak 200 méterre található, de számos kerékpárút, túraút is van a környéken. Egy rövid prezentáció keretén belül bemutatták a bringaparkot, az itt megrendezésre kerülő eseményeket, a Flying Fox XXL-t és a szoborcsoportokból álló kerékpárútvonalat, melynek mind Leogang ad otthont. Természetesen ki is próbálhattuk a legtöbb tevékenységet.

A világ leghosszabb (1600 m) és leggyorsabb (130 km/h) zip line-ja található itt. A párperces menetidő alatt 140 méteres magasságban a hegyek és az erdők kápráztatnak el minket, melyekről – és saját magunkról – videót is készíthetünk közben.

A Leogangi Bike Parkban a másik izgalmas időtöltés az extrém sportok kedvelőinek ajánlott, mivel ezekhez a biciklis pályákhoz már a jó állóképesség is szükséges. Downhill útvonal, 4 krosszpálya, óriási dirtpálya, freeride csapás és egyéb útvonalak kínálnak a sportfanoknak végtelen biciklizési örömöket. A Sport Mittererben a megfelelő biciklit és védőfelszerelést lehet kölcsönözni, amely rögtön a pálya mellett található.

Downhillbicikli-bérlés után egy kis gyakorlás következett a kezdőösvényeken, ahol elsajátíthattunk pár trükköt, amelyeket a meredekebb pályákon, éles kanyarokon és bukkanókon jól lehetett használni. A felmenetet egyébként megkönnyíti a lift, amely felvisz a biciklinkkel együtt a pályák kiindulópontjához, majd onnan már csak a száguldás örömét kell élvezni. Rögtön a Bike Park mellett a Hotel Bacherban ebédeltünk, amely egy családközpontú, háromcsillagos hotel.

Salzburg tartományt eddig is mindeki ismerhette a gyönyörű, hatalmas legelőiről, hegyeiről és kristálytiszta tavairól. Azt is tudjuk, hogy mennyi sportolási, főként biciklizési, evezési és túrázási lehetőséget lehet itt találni. De azt sokan nem tudhatják, amíg meg nem tapasztalják, hogy milyen kedvesek és vendégszeretőek itt az emberek. Szeretik azt, amit csinálnak, szeretnék a vendégek szemében minél emlékezetesebbé tenni az itt töltött időt és megmutatni a természeti kincseiket. A turizmust igyekeznek még jobban felvirágoztatni tartományukban és ez az összefogásukon meg is mutatkozik, ezért is minél több helyen vezetik be a Salzburg tartomány kártyát, amely több látnivalót és élményt, de kevesebb kiadást és ingyenes belépőket foglal magába.


Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.
Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy

Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy 

Nincs rá jobb szó, dögletes meleg van Borneón – de túl lehet lendülni rajta.
A város, ahol érdemes hosszabb időt eltölteni - Stuttgart, nem csak focirajongóknak

A város, ahol érdemes hosszabb időt eltölteni - Stuttgart, nem csak focirajongóknak 

Stuttgart az itt megrendezendő öt izgalmas mérkőzésen túl is tartogat számos látnivalót és izgalmas programot.
Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken

Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken 

A Kanári-szigetek lakosai tiltakozásokat és sztrájkokat terveznek a túlturizmus elleni védekezés érdekében.
Ezek a színes programok várnak Opatijában

Ezek a színes programok várnak Opatijában  

Izgalmas programok, zenei fesztiválok és koncertek.
Ezért ne utazzon senki jogosulatlan utazásszervezővel!

Ezért ne utazzon senki jogosulatlan utazásszervezővel! 

Az engedély nélküli utazásszervezőkkel való utazás veszélyeire figyelmeztet a MUISZ.
Elindult a Mezopotámia Expressz

Elindult a Mezopotámia Expressz 

Az új vasútvonallal felfedezhetjük Törökország kultúrális kincseit.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.