hirdetés
hirdetés

A következő cégek függesztik fel oroszországi működésüket

A cégek is elmondták véleményüket az oroszok által indított háborúról: kivonulással, szolgáltatások leállításával jelzik, hogy nem értenek egyet az agresszióval. 

 

hirdetés

Oroszország megtámadta Ukrajnát, az Európai Unió és az USA gazdasági szankciókat léptetett életbe. Léptek a piaci cégek is. A Telex.hu összeszedte, eddig mely vállalatok jelentettek be eddig korlátozásokat vagy teljes kivonulást. A lista közzététele óta már a H&M és az Ikea is bejelentette, felfüggeszti termékei értékesítését Oroszországban és Fehéroroszországban.

Forrás: Adobe Stock
Forrás: Adobe Stock

Apple: Nem ad el iPhone-okat és más termékeket Oroszországba, limitálja az Apple Pay ottani alkalmazhatóságát és blokkolta az RT (az állami irányítás alatt álló Russia Today) News letölthetőségét Oroszországon kívül.
Google és Youtube (melynek az anyavállalata szintén a Google): Az RT híreit kizárta a Google News keresőből. Az RT más orosz csatornákhoz hasonlóan nem lát pénzt az oldalain, az applikációjában megjelenő hirdetésekből. A Google és a Youtube felületein semmilyen orosz állami média nem hirdethet.
Facebook és Instagram (META): A hirdetésekből nem jutnak pénzhez olyan orosz csatornák, mint az RT. Ezen kívül figyelmeztető üzenetekkel látják el az orosz állami média bejegyzéseit.
Microsoft:
Kitette az RT applikációját az App store-ból.
Boeing: Felfüggesztették az orosz légitársaságoknak nyújtott karbantartási szolgáltatást, a technikai segítségnyújtást.
Airbus
: Szerdán követték a Boeinget hasonló lépéssel. Sem támogató szolgáltatást nem nyújtanak, sem pótalkatrészeket nem szállítanak az országba.

Oracle: Felfüggesztette az oroszországi üzleti kapcsolatait.

SAP: Felfüggesztette a termékei orosz eladását, és leállította a rendszereit az országban.

Paramount Pictures: A hollywoodi stúdió leállította filmjei forgalmazását Oroszországban, nem lesz ottani bemutatója például a The Lost City-nek és a Sonic the Hedgehog 2-nek.
Disney: Felfüggeszti mozifilmjei oroszországi bemutatását. Nem kerül a mozikba a Marvel Doctor Strange az őrület multiverzumában és a Pixar Lightyear című filmje.
WarnerMedia: Elmarad Oroszországban a Batman bemutatója, ami várhatóan az év egyik legnagyobb kasszasikere lesz.

Nike: Blokkolta a vásárlást mind a honlapján, mind az appján keresztül az oroszországi vásárlók számára.
H&M: A ruházati cég átmenetileg bezárta mind a 170 oroszországi üzletét.

BMW
: Nem szállít Oroszországba és az ottani gyártást is felfüggeszti.
Jaguar Land Rover: Nem szállít Oroszországba.
Volvo: Nem szállít Oroszországba.
Ford: Felfüggeszti a tevékenységét Oroszországban. Az amerikai autógyártónak 50 százalékos részesedése van egy közös vállalatban (Ford Sollers), amely legalább 4000 embert foglalkoztat.
General Motors: Már pénteken bejelentették, hogy „további értesítésig” leállítják az országba irányuló összes exportot. A GM-nek nincs jelentős orosz jelenléte, az évente értékesített 6 millió járműből csak mintegy 3000 járművet ad el 16 márkakereskedésen keresztül Oroszországban.
Harley-Davidson: Nem szállít Oroszországba, felfüggesztette az ottani működését.

Nokia
: Nem szállít Oroszországba.
Ericson: Nem szállít Oroszországba.
Visa: Több orosz pénzintézetet kizárt a hálózatából.
Mastercard: Több orosz pénzintézetet kizárt a hálózatából.ű

Forrás: Adobe Stock
Forrás: Adobe Stock


Exxon Mobil
: Az amerikai energiacég kivonul Oroszországból.
Eni: Az olasz olajipari óriásvállalat 50 százalékos részesedésével kiszáll az Oroszországot Törökországgal összekötő Kék Áramlat gázvezetékből.
Shell: Kilép a Gazprommal kötött partnerségéből, és megszakítja a kapcsolatot a kapcsolódó társaságokkal, például a Salym Petroleum vállalatban lévő 50 százalékos részesedését is megszünteti. A cég emellett az Északi Áramlat 2 projektben sem vesz többet részt.
BP: Ki akarja vonni 19,75 százalékos részesedését Oroszország legnagyobb olajvállalatából, a Rosznyeftből és a vele közös vállalkozásokból.
Equinor: A norvég olaj- és gázipari vállalat szintén megkezdi kivonulását oroszországi vegyesvállalataiból. Ők is a Rosznyefttel üzleteltek, 2021 végén 1,2 milliárd dollárnyi hosszú távú befektetésük volt Oroszországban.

Szállítmányozási óriások: A világ legnagyobb hajózási cége, a 83 ezer főt foglalkoztató dán A.P. Møller – Mærsk hajózási csoport ideiglenesen leállítja az Oroszországba irányuló és onnan induló konténer-szállítmányait. Hasonló döntéseket hoztak a szektor más óriásai: a szingapúri Ocean Network Express-t (ONE), a német Hapag Lloydot és a svájci MSC szállítmányozási csoportot.

IKEA: A cég bezárja oroszországi és belarusz áruházait, felfüggeszti a két országban történő gyártást, és szünetelteti export- és importtevékenységét.
FIFA és UEFA: Közös döntésük értelmében átmenetileg minden általuk szervezett tornáról kitiltja a két szervezet az orosz futballcsapatokat, beleértve ebbe a klubcsapatokat és a válogatottakat is.
Nemzetközi Macskaszövetség: Kitiltja kiállításairól az Oroszországban tenyésztett és az Oroszországban élő kiállítókhoz tartozó macskákat.

Kanadai és svéd italboltok: Számos kanadai italboltban levették a polcokról az orosz vodkát és az egyéb, Oroszországban gyártott alkoholos italokat. Hasonló döntést hozott a Svédországban alkoholforgalmazási monopóliummal rendelkező Systembolaget, így Svédországban nem lehet orosz alkoholt kapni.

Spotify: A cég bezárja oroszországi irodáit, és blokkolja az orosz állami propagandához tartozó RT és Sputnik tartalmait, magát a szolgálatást viszont nem állítja le Oroszországban.
Mercedes-Benz: A Mercedes-Benz további intézkedésig felfüggeszti a személygépkocsik és kisteherautók oroszországi exportját, valamint a helyi gyártást Oroszországban – közölte a konszern. A Mercedes-Benz 2019-ben nyitott egy üzemet Moszkva közelében, hogy az E-osztályt a helyi piacra gyártsa.
Volkswagen: A Volkswagen leállítja a járművek oroszországi gyártását és az Oroszországba irányuló exportot.
Skoda: A VW leányvállalataként szintén leállítja az autók összeszerelését és az exportot.
Marks & Spencer: A brit cég leállította a szállítást az orosz boltjaiba

(forrás: Telex / Store Insider)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk