hirdetés
hirdetés

Folyamatosan nő a brit álláskeresők száma

Egyre többen keresnek munkát az Egyesült Királyságban, miközben ezzel párhuzamosan az elérhető álláshelyek száma csökken, írja a BBC. A tendencia arra utal, hogy a bizonytalan gazdasági kilátások hatással vannak a foglalkoztatásra.

hirdetés

December és február között több mint 220 000-rel többen kerestek munkát az Egyesült Királyságban, mint az azt megelőző három hónapban. A hivatalos adatok szerint a munkanélküliség enyhén emelkedett, míg az üres álláshelyek száma ismét csökkent, áll a BBC híre nyomán az euronews.com tudósításában.

Depositphotos
Depositphotos
 

Összességében az ország gazdasági növekedése tavaly tavasz óta stagnál, mivel a magas energiaárak és az emelkedő kamatlábak, valamint a több ágazatban zajló sztrájkok is éreztetik hatásukat. Az infláció - az áremelkedés mértéke - továbbra is a 40 éves csúcs közelében mozog, a bérek növekedése pedig még mindig elmarad az árak emelkedésétől. Ráadásul a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) adatai szerint a bónuszokat nem tartalmazó rendes bérek éves növekedése hiába alakult jól december és február között, mivel az inflációt figyelembe véve vásárlóértékük 2,3%-kal csökkent. Mindennek ellenére azonban a foglalkoztatási ráta így is emelkedett, és egyre többen tértek vissza a munkaerőpiacra. 

Az üres álláshelyek száma az ONS szerint sorozatban a kilencedik alkalommal csökkent, a vállalatok pedig a gazdasági nyomást okolják azért, hogy visszafogják az új munkaerő felvételét. Ugyanakkor a Statisztikai Hivatal megjegyezte, hogy az üres álláshelyek száma továbbra is „nagyon magas szinten” maradt.

Michael Stull, a ManpowerGroup munkaerő-közvetítő cég ügyvezető igazgatója az ügy kapcsán azt mondta, hogy „kezdjük érzékelni a munkáltatói igények visszaesését, de még mindig jó helyzetben vagyunk. Egyre több embert látunk visszatérni a munkaerőpiacra”, tette hozzá. 

(forrás: BBC / euronews.com)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk