hirdetés
hirdetés

Ha nyaraló desztinációk felé készül bécsi indulással

Jó hír: Grátisz reptéri tesztlehetőséget biztosítanak az osztrákok  a rizikós országokból érkezőknek. És ami kevésbé jó: Ciprust, Hollandiát és Spanyolországot is kockázatos országcsoportba sorolta Ausztria.

hirdetés

Wolfgang Mückstein szövetségi egészségügyi miniszter elmúlt hétvégi bejelentése alapján kiemelten ellenőrzik a Ciprusból, Hollandiából és Spanyolország területéről érkező közvetlen repülőjáratok utasait. Ezen országokból érkező repülőjáratok utasainak negatív PCR tesztet kell bemutatniuk, amennyiben nem teljesen immunizáltak a koronavírussal szemben.

 

A rendelkezés értelmében főszabályképpen "teljes immunizálást" a két oltás, vagy a gyógyultságról szóló igazolás megléte jelenti. Aki nem felel meg a feltételeknek, azon utasoknak az osztrák reptereken grátisz PCR-tesztlehetőséget biztosítanak.

Aki megtagadja a tesztet az 1450 eurós bírsággal sújtható. Karanténba csak azon utasok kerülnek, akik nem tudták immunizálásukat igazolni és helyben pozitív tesztet produkáltak, olvasható a good.deal.at szakmai hírportál legfrissebb bejegyzésében.

Az osztrák egészségügyi hatóságok az intézkedést azzal indokolják, hogy a friss megbetegedések harmada már a külföldről hazatérők köréből mutatható ki, így az fertőzési lánc megfékezése érdekében nagyobb figyelmet kell fordítani a nyaralásból, utazásból visszaérkezőkre. A „biztonság mindennél fontosabb, így a figyelem a megelőzésre irányul” – hangsúlyozta Elisabeth Köstinger osztrák turisztikai miniszter. Véleménye szerint az utazási korlátozások elkerülése érdekében fokozottabb ellenőrzésre és PCR-tesztelésre van szükség az osztrák reptereken.

A legfrissebb blogbejegyzésből az is kiderül, Ausztriába különben napok óta politikai vita tárgya, hogy a nyári szabadságolásból hazatérők egészségügyi ellenőrzése miként biztosítható. A közúton érkezők kontrollálásának gyakorlata nehezen kivitelezhető, utalt az elmúlt évek tapasztalataira Sebastian Kurz osztrák kancellár. Mint arról korábban beszámoltunk,

Ausztriában számos „kreatív ötlettel” igyekeznek a lakosság oltási hajlandóságát fenntartani, az átoltottsági rátát növelni. A grátisz és könnyen elérhető tesztelési lehetőségek szintén részét képzik az osztrák járványügyi védekezésnek.

Az osztrák szövetségi kormány július 28-ai kihelyezett ülésének is témája volt a járványkezelés gyakorlata a turisztikai főszezon idején. A külföldi nyaralásból hazatérők általános  PCR-teszteltetésére és teljes körű ellenőrzésére egyelőre nem kell számítani, erősítette meg az osztrák kancellár. Általános oltási kötelezettség sem lesz Ausztriában, ugyanakkor az oltás az egyetlen alternatíva és megoldás. „A végen csak az oltás és a megfertőződés között lehet választani” – summázta kormánya álláspontját Sebastian Kurz kancellár. 

A július 29-én időközben megjelent szövetségi miniszteri rendelet szerint a Hollandiából, Spanyolországból és Ciprusról repülővel Ausztriába érkező utasok - fentiek értelmében történő - fokozott ellenőrzése augusztus 3-tól lép életbe.

Minden további infó ITT.

(forrás: www.good-deal.at)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk