hirdetés
hirdetés

Hatalmas pofon a lábadozó európai turizmusnak?

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus várhatóan nagy hatással lesz a régió, de talán az egész kontinens a járványból kilábaló turizmusára, nem beszélve az Ukrajnával határos Magyarországról...

hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelt el különleges katonai akciót az ukrajnai Donyec-medencében. Szerdán az európai országokban összesen már tíz légitársaság függesztette fel vagy törölte ukrajnai járatait, köztük az Air France-KLM, a Lufthansa, az Austrian Airlines és a Swiss – írja a SchengenVisaInfo.com. Csütörtökön a Wizz Air is bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszt minden járatot az országba.

A portál szerint az ukrajnai helyzet EU-szerte érinti a turizmust, Lengyelországot különösen, mivel az ukránok fontos küldőpiacot jelentenek a közép-kelet-európai állam számára. A Global Data adatai szerint Ukrajnában a beutazó turizmus jelentős növekedést mutatott a pandémia előtti időszakban (2014-2019), 2019-ben elérte a 2,5 millió látogatót. Ez a szám 71 százalékkal zuhant 2020-ban a koronavírus járvány hatására. A beutazás 2021-ben azonban ismét a fellendülés első jeleit mutatta: a külföldi vendégszám elérte az 1,2 milliót. Ukrajna ráadásul a kiutazó turizmus egyik vezető országa lett a régióban, a számok egy évtized alatt (2009-2019) 4,7 millióról 9,2 millióra emelkedtek.

Lemondások a turizmusban: egyelőre kivárnak

Ennél azonban globálisabb problémát okozhat a katonai konfiktusig fokozódott feszültség az Ukrajnával szomszédos országok beutazó turizmusában, köztük hazánkéban. Magyar idegenvezetői források szerint ugyanis már hetekkel a katonai akció megkezdése előtt mondtak le budapesti rendezvényekre szóló megrendeléseket amerikai hivatásturisztikai szakemberek Magyarország és Ukrajna földrajzi közelségére hivatkozva. Ezen nem is igazán lehetne csodálkozni, hiszen a tengerentúlról nézve az Ukrajnával határos hazánk jelen helyzetben egyáltalán nem tűnik biztonságos úti célnak. Lázár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke azonban pont arról számolt be lapunknak, hogy az ukrán-orosz helyzet folyamatos fokozódása ellenére a mai napig kivárnak a tengerentúli partnerek, sőt, még a csütörtök reggel kezdődött orosz invázió sem indított el egyelőre lemondáslavinát. Az amerikai Utazási Ügynökök Szövetsége (ASTA) márciusban tartja Budapesten a folyami hajózáshoz kapcsolódó rendezvényét, a Global River Cruise Expót, amelynek mai egyeztetésén is csak olyan operatív dolgok álltak a középpontban mint, hogy az asztal melyik pontján legyenek a virágcsokrok.

Szezonnyitás a háború árnyékában

Rövidtávon azonban nemcsak a szűk régióban, hanem egész Európában visszavetheti a szabadidős turisták utazási kedvét, hogy a katonai akció bejelentését közvetlenül követően égbe szöktek az utóbbi időben amúgy is elszabadult energiaárak, ami hamarosan a fogyasztói árak további emelkedésével és a szabadon elkölthető jövedelmek szűkülésével jár majd, nem beszélve arról, hogy egy esetleges harmadik világégés rémképével a fejükben az emberek nem elsősorban azon gondolkodnak majd, hol nyaralhatnák el megtakarításaikat. Ha valami tehát, akkor mindez nem hiányzott a pandémia okozta gazdasági válságból lábadozó turizmusnak. Európában 2020-ban megfeleződött a kereskedelmi vendégéjszakák száma, és a tavalyi vendégforgalom is messze alatta maradt a 2019-es rekordévnek, a kilábalásra azonban már kontinens-szerte mutatkoztak jelek. A katonai konfliktus miatt azonban a javulás átmenetileg bizonyára megtorpan.

Menekültáradatra készülnek a szomszédok

A rendkívüli állapot kihirdetésével Ukrajnában a kelet-európai országok megbeszélést folytattak arról, hogy nagyszámú menekültre is kell, hogy számítsanak. Korábban a lengyel belügyminiszter-helyettes, Maciej Wąsik azt nyilatkozta, hogy országa körülbelül egymillió menekülttel kalkulál. Lengyelország mellett Szlovákia, Csehország és Magyarország is számít jelentős számú menedékkérőre. A sors fintora, hogy az évek óta súlyos munkaerőhiánnyal küzdő magyar turizmus-vendéglátás és egyéb szektorok az utóbbi években egyebek között ukrán munkaerővel képzelték el feltölteni az üresen álló munkahelyeket. Lehet, hogy most ez a kényszer szülte és szomorú helyzet átmenetileg előnyt is hozhat a hazai ágazatok számára, persze ehhez az is kell, hogy legyen szándék a munkavállalásra, és hogy a jogszabályi háttér ne menedékkérőt, hanem potenciális munkaerőt lásson a hozzánk érkezőkben.

A nemzetközi turisztikai szakértők - amennyiben a helyzet lokális marad, és nem eszkalálódik - egyelőre nem borúlátók, hiszen sok helyzetben kiderült már, hogy a hasonló geopolitikai feszültségek csak átmenetileg vetik vissza az idegenforgalmat. A Global Data akár 30 százalékot megközelítő visszaesést jósol Ukrajna számára , a stabilizálódással azonban az iparág rövidebb, hosszabb idő alatt ismét fellendül, ahogyan korábban Törökországgal is megtörtént 2016 után a török-kurd katonai konfliktus lecsengésével.

Turizmus Online

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés