hirdetés
hirdetés

„Házassággal” kezelné a tömegturizmust Amszterdam

Érdekes kísérletet találtak ki Amszterdamban a várost ellepő turisták kezelésére: a „Marry an Amsterdammer” névre keresztelt program keretén belül bárki kaphat egy napra egy saját „házastársat”, vagyis egy helyi lakost, aki turistacsapda látványosságok helyett a város igazi látványosságaihoz és kevésbé ismert részeire kalauzolja el az utazót - írja az AIRportal.hu

hirdetés

A turisták megnövekedett száma a világ számos részén problémát okoz. Thaiföld egyik legkeresettebb üdülőhelye, a Part című filmből ismert Maya Bay tavaly ősz óta van zárva az utazók előtt, és 2021-ig marad is. Korábban a Fülöp-szigetek népszerű Boracay szigetére sem léphettek turisták, Tokió pedig külön díjat adott hozzá a Japánból induló járatok árához.

A tömegturizmus Európát sem kerüli el, így Velencében például napidíjat kell fizetnie annak, aki be szeretne lépni az óvárosban. Amszterdamban korábban is vezettek már be intézkedéseket: nincsenek már vezetett túrák a híres Piroslámpás negyedbe, eltüntették az ikonikus “I amsterdam” feliratot, ahol a legtöbb látogató fotózkodott, és bezárták az utolsó úszó virágüzletet is. Az újabb megoldást találtak ki az évi nagyjából 19 millió turista kezelésére: a helyiek egy napra „házasságot köthetnek” egy utazóval, akit ezen a napon végig kísérnek a város kevéssé ismert részein, elkerülve a turistacsapdának számító látványosságokat. A „Marry an Amsterdammer” kezdeményezést életre hívó Untourist Movement olyan programokat alkotott meg a városba érkező látogatók számára, amelyek segítségével megcsodálhatják Amszterdam igazi nevezetességeit, közben a helyieknek köszönhetően első kézből ismerhetik meg a kultúrát, a szokásokat. A programhoz egyébként egy informális, gyors házasságkötés is jár a város latin negyedében.

Az egyik új program például a „műanyag halászat”: a város csatornarendszerén hajótúrákon részt vevő utasok kapnak egy hálót, amellyel a vízben található műanyagokat halászhatják ki. Így amellett hogy részt vesznek a város egyik legnépszerűbb programjában, közben segítenek a környezet tisztán tartásában is. A szervezők emellett piknikeket és meet-upokat is tartanak, ahol a turisták és a helyiek találkozhatnak és kölcsönösen megismerhetik egymást. A szervezet célja, hogy a helyiek körében egyre nehezebben kezelhető turistaáradat ne legyen a város terhére, és a negatív hatásokat inkább pozitív irányba fordítsák.

(forrás: AIRportal.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk