Hogyan befolyásolja az utazási szokásokat a covid miatti szorongás?

Az összefüggés a testi és lelki egészség között kulcsfontosságú kérdés lesz az utazások elindulásakor.

A karanténnal járó mindennapos szorongás, a munkahelyek elvesztése miatti stressz és a társasági érintkezések minimalizálása már eleve rányomja a bélyegét szinte mindenkire. Ezek az újonnan felmerült egészségügyi aggodalmak hogyan befolyásolják az utazási szektort a Covid után? Ennek járt utána az euronews.com tudósítója.

Összefüggés az utazás és a mentális egészség között

Évekkel azelőtt, hogy az emberek megértették: mennyire fontos a fizikai mellett a lelki egészség is, a nyaralás, az utazás fontos szerepet játszott az emberek boldogságérzetében. Dr. Helena McKeown, a Brit Orvosi Szövetség Képviseleti testületének elnöke szerint a koronavírus-járvány érdekes esettanulmány. “Egyre világosabbá vált, hogy az emberek várják a nyaralásukat" - mondja Helena. "Ez számukra fellélegzés és a kikapcsolódás ideje. Márpedig az utóbbi 12 hónapban nem volt lehetőségük a szükséges pihenésre." Ez pedig hatással van a motivációnkra, a produktivitásunkra, és arra, milyennek érezzük az életünk haladását. De "köszönhetően" ennek a cseppfertőzéssel terjedő betegségnek, amely szintén képes arra, hogy felületeket fertőzzön meg és emberről-emberre terjedjen, ijesztőnek tűnhet a Coviddal teli valóságunk és a napfényben fürdő vakációnk közötti logisztika.

Mi a helyzet az utazással együttjáró közösségi közlekedéssel?

Már a járvány előtt is a reptérre kijutás volt a legnépszerűtlenebb része az utazásnak: a "nem fogunk két hétig parkolást fizetni a repülőtéren" , ami miatt sokan buszokkal, metróval, vonattal közelítik meg a légikikötőket. A túlméretezett bőröndök végighúzása a városon, amelyek olyannyira meg vannak pakolva, hogy még a legelszántabb potenciális csomagtolvajt is eltántorítják.

Ezután a repülőtér ablaktalan, túlmelegedett helyiségeiben kell várni több száz másik utassal együtt, és habár ekkorra már több órája utazik az ember, még mindig csak 25 kilométeres körzetben van a saját otthonától. És még hátra van maga a repülőgép. “Érthető, hogy kiválthat szorongást a tömegközlekedés" - mondja Helena. "De a legtöbb szorongást mégis maga a repülőgép váltja ki , amelyen órákon át keringetik ugyanazt a levegőt, és ahol órákon át kell viselni a kényelmetlen maszkokat. "

Jön a road trip-ek ideje, zárt terek kerülése

Ezek után nem meglepő, hogy a rövidebb utak, "road trip"-ek, vagyis autós kirándulások, és a helyi vakációk népszerűbbé válhatnak a Covid utáni időszakban.  

A turizmusból élő iparágaknak komoly aggodalmat okozott az elmúlt 12 hónap. A kulturális emlékhelyek, színházak, éttermek és bárok, valamint a múzeumok is küszködnek, néhányuk be is zár. Azok, amelyek talpon maradtak, alig várják, hogy a tömegek visszatérjenek - de valaha lesz ugyanolyan, mint Covid előtt volt?

A National Geographic-ban megjelent egy cikk szerint az elmúlt év eseményei újraformálták a félelemérzékelésünket. Szó szerint átmentünk az út túloldalára, hogy elkerüljük más emberek közelségét. Ezek után hogyan is lehetne ismét visszatérni ahhoz, hogy vadidegenek mellett állunk egy túlzsúfolt helyiségben? Míg a zárt terek kérdése egyelőre nem világos, valószínű, hogy a közösségi távolságtartás, a kézfertőtlenítés és a maszkviselés azután sem tűnik el az életünkből, hogy a Föld népességének jelentős hányada már be lesz oltva.

A vakcina kulcsfontosságú az utazási szektor újraéledése szempontjából

Sok hír szól mostanában a vakcinákról: oltási útlevélről, annak előnyeiről és hátrányairól, valamint az utóbbi hetekben tapasztalható oltási kampányok sikeréről. De a vakcinák beadása akadozik a nagyközönség bizonytalansága és félelmei miatt. “Néhány orszában megakadt az oltási kampány, mivel sokan tartanak az AstraZeneca vakcinától, amelynek egészségügyi hatásairól ellentmondásos hírek érkeztek” - mondja Helena. Ami pedig az oltási útleveleket illeti: ezek önmagukban aknamezőt jelentenek, hiszen az, hogy ezt feltételéül szabják annak, hogy valaki utazhasson vagy eseményekre járhasson, két szempontból is kiragadja kezünkből a választás szabadságát: * ha valaki egészségügyi vagy személyes okokból nem akar vakcinát * ha valakinek nincs oltási könyve, akkor az bekorlátozza a személyes szabadságát a beoltottakhoz képest Ez pedig tovább fokozza az emberek között megosztottságot egy már egyébként is igen furcsa évet követően.

A teljes cikk elolvashatóü: ITT.

Forrás: Euronews


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.