Terasznyitás Hollandiában a magas esetszámok ellenére

A továbbra is magas, napi kilencezret megközelítő fertőzési adatok mellett a holland kormány bejelentette számos, a koronavírus-járvány korlátozására hozott intézkedés enyhítését, szerdától egyebek mellett megszűnik az éjszakai kijárási tilalom, kinyithattak az éttermek és kávéházak teraszai és a nem alapvető fontoságú árukat kínáló üzletek - közölte a helyi sajtó szerdán.

Mark Rutte holland miniszterelnök az intézkedés indoklásaként azt monda: noha a rendkívüli szabályok feloldása kockázatokat rejt magában, kormánya abban bízik, hogy a jól haladó oltási kampány eredményeképpen ugrásszerűen fognak csökkenni a fertőzési mutatók. Az új szabályozás szerint szerdától megszűnik a január 23-án bevezetett éjszakai kijárási tilalom. Az éttermek és kávéházak hat hónapos zárva tartása után este hat óráig nyitva lehetnek a vendéglátóhelyek teraszai. A megfelelő távolságban elhelyezett asztaloknál kettő, ugyanabból a háztartásból négy ember foglalhat helyet. A felszolgálóknak állandóan, a vendégeknek a fizetéskor és a mosdóhasználathoz kell orrot és szájat eltakaró maszkot viselniük.

Kinyithattak a nem alapvető élelmiszereket árusító üzletek is maszkviselés és a távolságtartási szabályok betartása mellett. A háztartások egy helyett két vendéget fogadhatnak egyszerre, temetéseken akár száz fő is részt vehet. A szabadtéri alkoholfogyasztás este nyolc óra után továbbra is tilos. A holland kormány továbbra sem tanácsolja a külföldi utazásokat, a fertőzöttségi szempontból narancssárga vagy vörös jelzésű országokból érkezők számára előírt karanténkötelezettség érvényben marad.

Az illetékes holland közegészségügyi intézet friss tájékoztatása szerint szerdán 8713 ember esetében lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye, a mutató az elmúlt mintegy két hét folyamán stabil maradt. A kórházban koronavírussal kezeltek száma 2611-re mérséklődött az egy héttel előtt feljegyzett 2682-ről. Az ápoltak közül 814 esetében kell intenzív ellátást biztosítani, számuk egy hete 839 volt. Átlagosan naponta 18 haláleset köthető a koronavírus okozta szövődményekhez, szemben a múlt hét átlagos 21 esetével szemben. A jelentés szerint a 17,2 millió lakosú országban ez idáig 5 207 495, koronavírus elleni oltóanyag-dózist adtak be, és további 729 732 adag beadását tervezik a következő hét folyamán. A járvány kezdete óta 17 339 -en haltak meg a vírus szövődményeiben, az igazolt esetek száma jelenleg 1 506 455 Hollandiában.

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.