hirdetés
hirdetés

Horvátország 35 ezer munkavállalót keres a nyári turistaszezonra

Idén már 10 százalékkal magasabb az idegenforgalomban a külföldi munkaerő iránti kereslet déli szomszédunknál, mint tavaly - nyilatkozta Veljko Ostojićot, a Horvát Turisztikai Szövetség elnöke a Novi List horvát napilapnak.

hirdetés

A szakember elmondta, a szakácsoktól és pincérektől kezdve a szobalányokon és ezermestereken át a wellness-szakértőkig a legkülönfélébb területekre keresnek dolgozókat. A legtöbben a közeli országokból, Bosznia-Hercegovinából, Szerbiából és Macedóniából érkeznek, de Nepálból, Indiából és a Fülöp-szigetekről is importálnak munkaerőt.

Mivel számos nyugat-európai ország ugyancsak keres nyári turisztikai idénymunkára külföldi munkavállalókat, éles a verseny a kontinensen. A Novi List szerint Németország 50 ezer munkavállalót keres a turisztikai szektorban, Ausztria pedig 40 ezer embert.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

Horvátország a korábbinál magasabb fizetésekkel és egyéb kedvezményekkel igyekszik megnyerni a dolgozókat. Egyes szállodatulajdonosok például új juttatások - fizetett szabadnap a születésnap alkalmából, bónuszok, ingyenes étkezés és szállás - felajánlásával próbálják vonzani a munkaerőt.

"Emellett minden cég tisztában van azzal, hogy a fizetéseknek emelkedniük kell, és ez a tendencia az idén is folytatódni fog” – mondta Ostojić, hozzátéve, hogy a felmérések szerint az elmúlt két évben 27,5%-kal nőtt az átlagkereset a turizmusban.

Turizmus Online (via Euractiv)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk