hirdetés
hirdetés

Ilyen lett a Schönbrunni Kastély felújított Pálmaháza

Négy év után ismét teljes egészében a látogatók rendelkezésére áll a Schönbrunni Kastély parkjában található Pálmaház, Bécs egyik kedvelt turistalátványossága. Az aprólékos előkészítésnek köszönhetően a felújítás kevesebbe került, mint tervezték.

hirdetés

A Schönbrunni Kastély parkjában található Pálmaházat 1881-82-ben Franz Xaver Segenschmid tervei alapján építették, impozáns méreteivel és egyedi vaskonstrukciójával az utolsó ilyen jellegű épületek egyike Európában.

A műemlékvédett Pálmaházról 2008-ban állapították meg, hogy a szerkezet egyre intenzívebb korróziója miatt sürgősen fel kell újítani.

A Pálmaház egykor (c) Bundesgärten Wien_Innsbruck
A Pálmaház egykor (c) Bundesgärten Wien_Innsbruck

Az alapos előkészítést követően a munkákat 2011-ben kezdték meg, méghozzá javarészt folyamatos működés mellett. A látogatóknak csupán 2013 nyarán illetve 2014 nyári munkanapjain kellett lemondaniuk a 118 méter hosszú Pálmaház megtekintéséről.

Először az északi oldalon lévő pavilon, a Hidegház újult meg, majd a déli szárny, a Trópusi Ház következett. A 28 méter magas középső pavilon, ahol a temperált klímát kedvelő növények láthatók, 2013-2014-ben került sorra. Nemcsak az erősen elrozsdásodott szerkezeti elemeket és a csavarokat cserélték ki, de a gépészeti berendezéseket is modernizálták. Újakra cserélték az elektromos vezetékeket, a fűtés csöveit, valamint automatizálták a szellőztetést és az esőztető berendezést is.

A felújítás 6,8 millió euróba került, ami az aprólékos előkészítésnek köszönhetően messze alulmaradt a tervezett 9,2 milliónak. A munkák során mindvégig messzemenőkig odafigyeltek a speciális klimatikus viszonyokat igénylő növényekre.

a megújult Pálmaház (c) SKB
a megújult Pálmaház (c) SKB

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk