hirdetés
hirdetés

Komoly veszélyben a világ egyik csodája

A Banaue rizsteraszokat gyakran nevezik a “világ nyolcadik csodájának” is. A fülöp-szigeteki Ifugaóban, a Cordillera-hegység oldalában 1500 méter magasan fekvő mezők által alkotott “hálózat” olyan régi, mint néhány egyiptomi piramis.

hirdetés

Most azonban az ősi zöld lépcsőfokok komoly veszélyben vannak- írja a Roadster.

A Manilától mindössze 250 kilométerre, északra fekvő rizsföldek hálózatát “mennybe vezető lépcsőként” emlegetik a helyiek. Az egész völgyet zöld lépcsők borítják, amiket az Igorot nép ősei legalább két évezreddel ezelőtt vájtak a hegyekbe – méghozzá kézzel.

Az ősi mérnöki munka e kivételes teljesítményét most az összeomlás veszélye fenyegeti. Az éghajlatváltozás következtében a régiót egyre intenzívebb és gyakoribb tájfunok sújtják, a rizsföldeket tartó szerkezeteket pedig erodálja a szélsőséges időjárás. A teraszok az erózió miatt elhagyatottak. A szerkezetek javítása viszont sokba kerül, ráadásul nehéz rá embert találni, mert más munkák sokkal jobban fizetnek.

Depositphotos
Depositphotos


Néhány gazda elhagyja a földjét, mert nincs elég pénze a teraszok javítására, inkább építőipari munkásként vagy idegenvezetőként folytatja az életét. A fiatalok is inkább a turizmus felé fordulnak a földeken való munka helyett.

Több tanulmány is megállapította, hogy Banaue rizsföldjeinek akár egyharmada is elhagyatott lehet. Ez az elhanyagoltság pedig komoly félelmet keltett az UNESCO világörökségi helyszín további fennmaradásával kapcsolatban.

A teljes cikk ITT ovasható.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk