hirdetés
hirdetés

Nyáron is vonzza a turistákat a Magas-Tátra

Télen síelni megyünk a Magas-Tátrába! De nyáron vajon mit lehet a hófedte csúcsok látványa nélkül csinálni? A tátrai turisztikai régió és a Szlovák Turisztikai Képviselet meghívására kis csapattal utaztunk, hogy hagyjuk magunkat meggyőzni, van miért a Magas-Tátrába utazni nyáron is. Érdemes utánajárni, miért is jön ide ennyi ember? Azt tapasztaltuk, hogy kínálkozik bőven program felnőttnek és gyereknek egyaránt.

hirdetés

Budapestről Kassára visz a vonat, majd onnan átszállással Poprádra utazunk, amely a Magas-Tátra (Vysoké Tatry) kapuja és a gyorsan fejlődő tátraaljai régió központja. Poprádban hajdanán négy cipszer város olvadt be: Mateóc, Felka, Strázsa és Szepesszombat (Spišská Sobota). Ez utóbbit jártuk körbe az idegenvezetőnk kalauzolásával.

Mint megtudtuk, évszázadokon keresztül ez volt a leggazdagabb az öt felső-szepességi város közül. Szepesszombat Poprád városrésze, és orsó alakú főterét a polgárházak zárt sora szegélyezi, amely védett műemlék együttes. Az épületek átjáró házak, két traktussal, boltíves átjáróval, kétoldalt a lakrészként szolgáló egymásba nyíló szobákkal, külön érdekesség, hogy a házak alatt át lehet menni a templomba száraz lábbal.

"A főtér szép tiszta példája a középkori német és német mintára épült városközpontoknak, amelyek érthetően csak kisebb városokban őrizték meg eredeti formájukat.” – írja Jankovics Marcell neves Történelmi séta Szepesszombatban című művében.

A városrész legrégebbi épülete a Szent György római katolikus templom, másik látnivalója a városháza és az előtt álló Szeplőtelen fogantatás oszlopa.

Az éhes vándor megpihenhet a Sabato fogadóban, ahol a tulajdonosok jó ízléssel válogatták össze a korabeli berendezést, és nemzetközi a konyhájukat. Ha igazi, jó házi sörre, vagy borra vágynánk, azt is megtaláljuk, kis sétával arrébb több helyen is kínálják a hűs italokat.

Poprádon számtalan szálló, vendéglátóhely van. A Tátra közelsége évente egyre több turistát vonz, és ezzel befolyásolja, meghatározza a város életét is. A várost a Magas-Tátra (Vysoké Tatry) kapujának is nevezik, nemzetközi városnak számít, németek, magyarok, lengyelek, szlovákok békésen beszélgetve állnak sorban nemcsak télen, nyáron is, hogy bejussanak az élményfürdőbe.

A város legnagyobb vonzereje a nagyon színvonalas, télen-nyáron nyitva tartó vizi paradicsom, az AquaCity, amely most ünnepelte tíz éves születésnapját. A poprádi élményfürdő kinti és fedett medencékkel, vízi látványosságokkal, játszótérrel, szaunával, kávézókkal és bárokkal is várja vendégeit.

Egyre több élményt kínálnak a gyerekeknek és a szülőket is kényeztetik különböző wellness kínálattal. Nagy népszerűségnek örvend továbbá a wellness-központ inhalációs kúrával, whirlpool-medencével és hó barlanggal.

Szállásunk a Hotel Mountain View-ben volt, az épülete része az AquaCity Poprad üdülőhelynek. A szálloda erkélyes szobákat kínált, lenyűgöző kilátással a Magas-Tátrára.

Először, mint majdnem mindenki, a Csorba tóhoz látogattunk el. A Magas-Tátra második legnagyobb kiterjedésű tava, 19,76 hektár, 20 méter mély. A bakancsos turisták egyik kedvenc kiindulóhelye. Szlovákia elsőszámú turisztikai régiója a Magas-Tátra és környéke, elsősorban a világ legkisebb területű magashegységének köszönhetően. 

Csorba tó / fotó: Bódi Ágnes
Csorba tó / fotó: Bódi Ágnes

Az igazi alpesi környezet kitűnően kiépített túraútvonalai nyáron és ősszel megtelnek a bakancsos turistákkal, télen pedig népszerű sí központtá válik. Itt az egyszerű, laza erdei sétáktól a nehéz, csak profi felszereléssel megmászható csúcsokig nagyon változatos terepet kínál.

Csónakba ültünk, és ámultan néztük a felhők játékát. Kinéztem a célt, hogy most a legszebb fotóm születik, de mire felnéztem, már felhő takarta a csúcsot. 

Felhőben a hegyek / fotó: Bódi Ágnes
Felhőben a hegyek / fotó: Bódi Ágnes

A parkolóból egy kellemes sétával a település sí központjában található négyszemélyes, felvonó alsó állomásához (1350 m), értünk, és felmentünk a Szoliszkó menedékház (1830 m) mellett található állomásáig. Út közben gyönyörű panoráma nyílt a Malompataki-völgyre, és a Tátra egyik legszebb vízesésére, a Fátyol-vízesésre. fentről, mint apró hangyákat úgy láttuk a bakancsos turisták sorát, akik igyekeztek a Szoliszkó hegy csúcsára.

Ha már magasban voltunk, menjünk mélyre is, gondoltuk, így túráztunk egyet, jó húsz perces erős emelkedő szerpentinen, az 100 méter tanösvényen megtett sétával jutottunk el a Bélai-barlanghoz (Belianska jaskyňa), amely a Tátrai Nemzeti Park barlangja. Érdekessége, hogy az aranyásók már több évszázada felfedezték, és elektromos világítás mutatja az utat a 70 perces, a turisták által is bejárható 1370 méteres úton. Nem kis feladat, 800 lépcsőt ír az ismertető, szlovák és lengyel nyelven hallgathattuk meg milyen érdekességek láthatók a szemünk előtt.

A zeneszeretőknek ajánlom a minden augusztusban, a barlangban megtartott koncertet, amely a „Zeneterem”elnevezésű barlangrészben rendeznek. Pagodás szalamitok, vízesések, kis tavacskák, cseppkő-vízeséseket, pagodaszerű álló cseppkövek közt vitt az utunk, miközben a kiváló akusztikának köszönhetően utunk jó részében hallgathattuk a zenét.

Mivel magasabbra is akartunk jutni, másnap elindultunk megnézni a Kőpataki-tavat (Skalnaté pleso), így Tátralomnicról négyszemélyes kabinos felvonóval jutottunk el a Start állomásig, onnan pedig 15 férőhelyes kötélpályás felvonó visz a tó központjáig.

A Lomnici-nyeregbe vezető ülőszékes felvonó alsó állomása, a Szlovák Tudományos Akadémia Csillagvizsgáló Intézetének obszervatóriuma, az egykori Hotel Encián, a mai tátrai galéria, valamint kissé távolabb a Kő-pataki menedékház.

A környéken sok turisztikai lehetőség várja a vendégeket. A gyermekek számára eko-mini-park is található, fa szobrokkal, mászókákkal és további meglepetésekkel.

A Magas-Tátra legmagasabban elterülő éttermében, a Panoráma Resort Skalnaté plesoban ízletes szlovák falatok várják a megfáradt turistákat, akik ebéd után a napozóteraszon, a lenyűgöző kilátásban gyönyörködve kortyolgathatják kedvenc italukat. Többen kóstolják meg a savanyú juhtejet, amelyet nagyon kedvelnek a szlovákok. 

Új kabinok / fotó: Bódi Ágnes
Új kabinok / fotó: Bódi Ágnes

A Magas-Tátra turisztikai régió az idei téli szezonban is a Tátrába látogatók figyelmébe ajánlja a számtalan kedvezményt nyújtó TATRY Card kártyát. A Tátra-kártya (Tatry Card) legújabb kedvezményeként a nyári szezonban a kártya tulajdonosai tátrai tartózkodásuk idején ingyen utazhatnak majd a tátrai villamos és a csorbai fogaskerekű vonalain. Ennek feltétele legalább 2 napos tartózkodás a kedvezményekre jogosító Tátra-kártya valamelyik szerződött partnerénél.

A kártyát a vendégek ingyenesen igényelhetik szálláshelyük recepcióján. Fentieken kívül a kártya kedvezményt biztosít a poprádi AquaCity élményfürdőbe, a sí kölcsönzőknél, múzeumokban, galériákban, az akcióban részt vevő szállodák wellness részlegében, a kiemelt sportboltokban, valamint a régió gasztronómiai lehetőségeinek felfedezéséhez. A Tátra-kártyát a nyári turisztikai szezonban június 1-től október 31-ig használhatják.

Sona Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet budapesti vezetője, csoportunk vezetője szerint az elmúlt nyáron 22 ezer kiváltott kártya azt jelzi, hogy egyre kedveltebb ez a turistákat segítő forma, és nem megvetendő, hogy fehéredik is a turizmus, mivel a kártyát csak bejelentett turisták után igényelhetik a szállásadók. 

Csapatunk / fotó: Bódi Ágnes
Csapatunk / fotó: Bódi Ágnes

Amint látjuk, van miért a Magas-Tátrába látogatni nyáron is, a bakancsos turisták, és a gasztronómia szerelmesei is megtalálják a maguk kedvelt helyeit, szinte egész évben turisztikai szezon van. Szerencsére soha nem fogy ki boltjaikból híres sajtjaik és túrójuk, valamint körtepálinkájuk, a Hruska.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk