Örömünnep Djerba szigetén: az El Ghriba zarándoklat

Tunéziába nemcsak a nyaralási főszezonban érdemes ellátogatni. A tavasz a pihenés mellett kitűnően alkalmas a kulturális élmények begyűjtésére. Egyedülálló élmény a helyi zsidó kultúra ünnepe, a híres El Ghriba zarándoklat Djerba szigetén. A Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal jóvoltából május 12. és 14. között a helyszínen jártunk, emellett számos más látnivalót is felfedeztünk.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tunézia turisztikai célpontokban rendkívül gazdag ország. Földközi-tengeri partszakasza mintegy 1300 kilométer hosszú. A szárazföldi nyaralótelepülések, valamint kulturális és történelmi nevezetességek mellett kiemelkedő turistahívogató az ország délnyugati partvidékéhez közel, a Gabès-öbölben fekvő Djerba szigete. Djerba 514 négyzetkilométeres területével Észak-Afrika legnagyobb szigete, ahová a tengerparti hotelek szolgáltatásai mellett számos kulturális és természeti látnivaló vonzza a turistákat.

A rövid távolságok miatt ezek a nevezetességek könnyen bejárhatók, miközben a homokos tengerparti strandokon pihenhetjük ki a fáradalmakat. Djerba fő kulturális-vallási eseménye a minden év májusában az El Ghriba zsinagógában tartott zarándoklat, amely felé az utóbbi években újra nagyobb figyelem fordul a hívők és a turisták irányából egyaránt.

El Ghriba és a zarándoklat

A sziget belsejében található a több átépítés után a mai formáját az 1920-as években elnyert El Ghriba zárt épületegyüttes. Ez Afrika legrégebbi zsidó vallási központja, amely a 2500 évvel ezelőtt emelt zsinagóga helyén áll. A hagyomány szerint az első zsidók még a bibliai időkben érkeztek Djerba szigetére, ahová magukkal hozták az időszámítás előtt 586-ban lerombolt jeruzsálemi templom egyik szent kövét is. Ezt ma is az El Ghriba fülkéjében őrzik. Tunéziában a Franciaországtól való 1956-os elszakadást megelőzően a szemiták számát még százezerre becsülték, ami a mintegy 13 milliós, döntően muszlim észak-afrikai országban a lakosság közel 1 százalékát tette ki.

Mára az izraelita vallásúak létszáma néhány ezerre csökkent. Az alig másfél-kétezer fős djerbai zsidó közösség ma is ápolja sokszor évszázados tradícióit, köztük a zsinagógában évente tartott El Ghriba zarándoklatot, a zsidóság közös ünnepét. A májusi eseményre korábban tízezer zarándok is érkezett, de a zsinagógánál 2002-ben történt és 21 halálos áldozatot követelő robbantás után számuk a töredékére esett vissza.

Az elmúlt évek pozitív politikai változásai, a biztonság megerősítése és a megkülönböztetett kormányzati figyelem hatására a zarándokok és az érdeklődő turisták száma ismét növekedésnek indult. Idén május 12. és 14. között mintegy háromezer hívő, köztük számos európai országból, az USA-ból és Izraelből érkezett zarándokok vettek részt az eseményen.

A helyi szokásosok szerint gyakorolták a rituális szertartásokat a szentélyben, az imádkozást, a gyertyagyújtást, a tojásírást, együtt fogyasztották el a hozott süteményeket, sütötték-főzték a helyi ételeket, és zenés-táncos ünneplés közepette állították fel a zsinagóga boltíves árkáddal szegélyezett udvarán a kendőkből, szalagokból, virágokból piramis alakúra díszített Tórát, amellyel aztán zenekísérettel körmenetben vonultak végig az épületegyüttesben.

A modern kor tagadhatatlan beszűrődését jelzi a hagyományok világába, hogy sokan mobiltelefonon, élő videóval közvetítették az eseményeket a családtagjaiknak, ismerőseiknek, hogy a távol lévők is részesei lehessenek az örömünnepnek. A zarándoklat közben többször is felhangzott a tunéziai himnusz, amelynek pattogós ritmusát a résztvevők tapssal és tánccal kísérték.

Pozitív változásokat indítottak el

A zarándoklat alkalmával a zsinagógában elmondott beszédében Tunézia kulturális minisztere, Mohamed Zine El-Abidine felhívta a figyelmet az évente tartott esemény egyedülálló vallási és kulturális értékére. Egyben bejelentette, hogy kezdeményezik Djerba felvételét az UNESCO világörökségi listájára, nem utolsósorban a sziget rendkívül gazdag vallási örökségére, az évszázados mecsetekre, templomokra és zsinagógákra hivatkozva. Az országban egyébként jelenleg nyolc világörökségi helyszínt tartanak számon, köztük Tunisz és Sousse óvárosát, illetve a föníciai birodalom egykori fővárosát, Karthágót.  

A vallási ünnepen részt vett Tunézia turisztikai minisztere, Selma Elloumi is, aki jó előjelnek tekinti az idei turisztikai szezon sikerességére nézve a zarándoklat iránti érdeklődés növekedését. A miniszterasszony hatalmas szabadtéri múzeumnak nevezte a 3000 éves történelemmel büszkélkedő Tunéziát, ahol az idegenforgalom növelését a turizmus és a kultúra összefonódására lehet alapozni. A turisztikai szakintézmények célul tűzték ki olyan turisztikai ágak élénkítését, mint a gyógy-, a kulturális, a hajózási, a természeti vagy a golfturizmus.

Mit nézzünk még meg Djerbán?

A szigeten szinte nem is kell több 20 percnél, hogy közúton az egyik fontos látnivalótól a másikig eljussunk. Kihagyhatatlan élmény az alkudozás a bazárban, a helyi portékák megismerése, amelyre jó lehetőséget ad az északi partszakaszon fekvő, hatvanezres lélekszámú Houmt Souk óvárosa.

A főtéren hangulatos kávézókban üldögélve megkóstolhatjuk a jellegzetes süteményeket is. Djerba központi településének kikötőjéből indulnak a hajók a Flamingó szigetre, amely tulajdonképpen egy hosszan kinyúló földnyelv. A félsziget csúcsát a vízen keresztül lehet csak jószerivel megközelíteni. Az év nagy részében a pihenők, fürdőzők népesítik be, az őszi madárvonulás idején azonban az ornitológusok paradicsoma. Ilyenkor százezer számra figyelhetők itt meg a különféle költözőmadarak, köztük a terület nevét adó flamingók.

A kulturális célpontok közül kiemelkedik a Houmt Souk központjához közel fekvő, 2009-ben megnyitott Djerbai Hagyomány és Örökség Múzeuma, amelyben képet kaphatunk a hagyományos helyi építészet, halászat, kerámiakészítés, ruházkodás, famunkásság, fonás és ötvösművészet történetéről, remekeiről. A sziget déli partján fekvő Guellala hagyományos berber település, amely elsősorban fazekasságáról híres. Munka közben látogathatjuk itt meg műhelyükben a mesterembereket, és válogathatunk a szebbnél szebb, hagyományos mintákkal díszített termékeik közül.

Ha aktív kikapcsolódásra vágyunk, akkor golfozhatunk Midoun golfklubjának üde zöld gyepén, és meglátogathatjuk ugyanezen a településen a kalandparkot. Az utóbbi egyik fő attrakciója a krokodilfarm, ahol hatszáz nílusi krokodil él természethűen kialakított környezetben. A másfél-kétéves, mintegy félméteres bébiket akár kézbe vagy nyakba is vehetjük.

Az elmúlt év számokban

A Tunéziai Nemzeti Turisztikai Hivatal statisztikája szerint a 2015-ös terrortámadásokat követő visszaesés után tavaly újra növekedésnek indult a mediterrán ország idegenforgalma. 5,724 millió turista kereste fel a látnivalókat, pihent a tengerparti nyaralóhelyeken, és közülük 4,536 millióan érkeztek külföldről. A látogatók összesen majdnem 18 millió éjszakát töltöttek a rendelkezésre álló 824 szállodában, amelyek egyébként egyszerre akár 235 ezer vendéget is képesek befogadni. 2016-ban a turisztikai ágazat bevétele 240 millió tunéziai dinárt (megközelítően 90 millió eurót) tett ki. Djerba szigetén 134 szálláshely várja az oda látogatókat, összességében majdnem 54 ezer férőhellyel.


Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.