hirdetés
hirdetés

Örömünnep Djerba szigetén: az El Ghriba zarándoklat

Tunéziába nemcsak a nyaralási főszezonban érdemes ellátogatni. A tavasz a pihenés mellett kitűnően alkalmas a kulturális élmények begyűjtésére. Egyedülálló élmény a helyi zsidó kultúra ünnepe, a híres El Ghriba zarándoklat Djerba szigetén. A Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal jóvoltából május 12. és 14. között a helyszínen jártunk, emellett számos más látnivalót is felfedeztünk.

hirdetés

Tunézia turisztikai célpontokban rendkívül gazdag ország. Földközi-tengeri partszakasza mintegy 1300 kilométer hosszú. A szárazföldi nyaralótelepülések, valamint kulturális és történelmi nevezetességek mellett kiemelkedő turistahívogató az ország délnyugati partvidékéhez közel, a Gabès-öbölben fekvő Djerba szigete. Djerba 514 négyzetkilométeres területével Észak-Afrika legnagyobb szigete, ahová a tengerparti hotelek szolgáltatásai mellett számos kulturális és természeti látnivaló vonzza a turistákat.

A rövid távolságok miatt ezek a nevezetességek könnyen bejárhatók, miközben a homokos tengerparti strandokon pihenhetjük ki a fáradalmakat. Djerba fő kulturális-vallási eseménye a minden év májusában az El Ghriba zsinagógában tartott zarándoklat, amely felé az utóbbi években újra nagyobb figyelem fordul a hívők és a turisták irányából egyaránt.

Djerbán a távolságok kicsik, a fő látnivalók gyorsan elérhetők
Djerbán a távolságok kicsik, a fő látnivalók gyorsan elérhetők

El Ghriba és a zarándoklat

A sziget belsejében található a több átépítés után a mai formáját az 1920-as években elnyert El Ghriba zárt épületegyüttes. Ez Afrika legrégebbi zsidó vallási központja, amely a 2500 évvel ezelőtt emelt zsinagóga helyén áll. A hagyomány szerint az első zsidók még a bibliai időkben érkeztek Djerba szigetére, ahová magukkal hozták az időszámítás előtt 586-ban lerombolt jeruzsálemi templom egyik szent kövét is. Ezt ma is az El Ghriba fülkéjében őrzik. Tunéziában a Franciaországtól való 1956-os elszakadást megelőzően a szemiták számát még százezerre becsülték, ami a mintegy 13 milliós, döntően muszlim észak-afrikai országban a lakosság közel 1 százalékát tette ki.

Mára az izraelita vallásúak létszáma néhány ezerre csökkent. Az alig másfél-kétezer fős djerbai zsidó közösség ma is ápolja sokszor évszázados tradícióit, köztük a zsinagógában évente tartott El Ghriba zarándoklatot, a zsidóság közös ünnepét. A májusi eseményre korábban tízezer zarándok is érkezett, de a zsinagógánál 2002-ben történt és 21 halálos áldozatot követelő robbantás után számuk a töredékére esett vissza.

Fafaragások, színes csempeburkolat díszíti a zsinagóga belső terét (a szerző fotói, a képre kattintva galéria nyílik meg
Fafaragások, színes csempeburkolat díszíti a zsinagóga belső terét (a szerző fotói, a képre kattintva galéria nyílik meg

Évszázados hagyományokat ápolnak a szentélyben
Évszázados hagyományokat ápolnak a szentélyben

Zenés zarándoklati sokadalom a zsinagóga udvarán
Zenés zarándoklati sokadalom a zsinagóga udvarán

A feldíszített Tórával körmenetben vonulnak az El Ghribában
A feldíszített Tórával körmenetben vonulnak az El Ghribában

Az elmúlt évek pozitív politikai változásai, a biztonság megerősítése és a megkülönböztetett kormányzati figyelem hatására a zarándokok és az érdeklődő turisták száma ismét növekedésnek indult. Idén május 12. és 14. között mintegy háromezer hívő, köztük számos európai országból, az USA-ból és Izraelből érkezett zarándokok vettek részt az eseményen.

A helyi szokásosok szerint gyakorolták a rituális szertartásokat a szentélyben, az imádkozást, a gyertyagyújtást, a tojásírást, együtt fogyasztották el a hozott süteményeket, sütötték-főzték a helyi ételeket, és zenés-táncos ünneplés közepette állították fel a zsinagóga boltíves árkáddal szegélyezett udvarán a kendőkből, szalagokból, virágokból piramis alakúra díszített Tórát, amellyel aztán zenekísérettel körmenetben vonultak végig az épületegyüttesben.

A modern kor tagadhatatlan beszűrődését jelzi a hagyományok világába, hogy sokan mobiltelefonon, élő videóval közvetítették az eseményeket a családtagjaiknak, ismerőseiknek, hogy a távol lévők is részesei lehessenek az örömünnepnek. A zarándoklat közben többször is felhangzott a tunéziai himnusz, amelynek pattogós ritmusát a résztvevők tapssal és tánccal kísérték.

Pozitív változásokat indítottak el

A zarándoklat alkalmával a zsinagógában elmondott beszédében Tunézia kulturális minisztere, Mohamed Zine El-Abidine felhívta a figyelmet az évente tartott esemény egyedülálló vallási és kulturális értékére. Egyben bejelentette, hogy kezdeményezik Djerba felvételét az UNESCO világörökségi listájára, nem utolsósorban a sziget rendkívül gazdag vallási örökségére, az évszázados mecsetekre, templomokra és zsinagógákra hivatkozva. Az országban egyébként jelenleg nyolc világörökségi helyszínt tartanak számon, köztük Tunisz és Sousse óvárosát, illetve a föníciai birodalom egykori fővárosát, Karthágót.  

A vallási ünnepen részt vett Tunézia turisztikai minisztere, Selma Elloumi is, aki jó előjelnek tekinti az idei turisztikai szezon sikerességére nézve a zarándoklat iránti érdeklődés növekedését. A miniszterasszony hatalmas szabadtéri múzeumnak nevezte a 3000 éves történelemmel büszkélkedő Tunéziát, ahol az idegenforgalom növelését a turizmus és a kultúra összefonódására lehet alapozni. A turisztikai szakintézmények célul tűzték ki olyan turisztikai ágak élénkítését, mint a gyógy-, a kulturális, a hajózási, a természeti vagy a golfturizmus.

Mit nézzünk még meg Djerbán?

A szigeten szinte nem is kell több 20 percnél, hogy közúton az egyik fontos látnivalótól a másikig eljussunk. Kihagyhatatlan élmény az alkudozás a bazárban, a helyi portékák megismerése, amelyre jó lehetőséget ad az északi partszakaszon fekvő, hatvanezres lélekszámú Houmt Souk óvárosa.

A főtéren hangulatos kávézókban üldögélve megkóstolhatjuk a jellegzetes süteményeket is. Djerba központi településének kikötőjéből indulnak a hajók a Flamingó szigetre, amely tulajdonképpen egy hosszan kinyúló földnyelv. A félsziget csúcsát a vízen keresztül lehet csak jószerivel megközelíteni. Az év nagy részében a pihenők, fürdőzők népesítik be, az őszi madárvonulás idején azonban az ornitológusok paradicsoma. Ilyenkor százezer számra figyelhetők itt meg a különféle költözőmadarak, köztük a terület nevét adó flamingók.

Szőnyegárus portékájával Houmt Soukban
Szőnyegárus portékájával Houmt Soukban

A Flamingó szigetet ősszel a madarak, máskor a kirándulók veszik birtokba
A Flamingó szigetet ősszel a madarak, máskor a kirándulók veszik birtokba

Befut a hajó a Flamingó szigetről a kikötőbe
Befut a hajó a Flamingó szigetről a kikötőbe

A kulturális célpontok közül kiemelkedik a Houmt Souk központjához közel fekvő, 2009-ben megnyitott Djerbai Hagyomány és Örökség Múzeuma, amelyben képet kaphatunk a hagyományos helyi építészet, halászat, kerámiakészítés, ruházkodás, famunkásság, fonás és ötvösművészet történetéről, remekeiről. A sziget déli partján fekvő Guellala hagyományos berber település, amely elsősorban fazekasságáról híres. Munka közben látogathatjuk itt meg műhelyükben a mesterembereket, és válogathatunk a szebbnél szebb, hagyományos mintákkal díszített termékeik közül.

A Djerbai Hagyomány és Örökség Múzeumában a hagyományos építészetet is megcsodálhatjuk
A Djerbai Hagyomány és Örökség Múzeumában a hagyományos építészetet is megcsodálhatjuk

Ha aktív kikapcsolódásra vágyunk, akkor golfozhatunk Midoun golfklubjának üde zöld gyepén, és meglátogathatjuk ugyanezen a településen a kalandparkot. Az utóbbi egyik fő attrakciója a krokodilfarm, ahol hatszáz nílusi krokodil él természethűen kialakított környezetben. A másfél-kétéves, mintegy félméteres bébiket akár kézbe vagy nyakba is vehetjük.

Mintegy hatszáz nílusi krokodil él a kalandparkban kialakított rezervátumban
Mintegy hatszáz nílusi krokodil él a kalandparkban kialakított rezervátumban

Az elmúlt év számokban

A Tunéziai Nemzeti Turisztikai Hivatal statisztikája szerint a 2015-ös terrortámadásokat követő visszaesés után tavaly újra növekedésnek indult a mediterrán ország idegenforgalma. 5,724 millió turista kereste fel a látnivalókat, pihent a tengerparti nyaralóhelyeken, és közülük 4,536 millióan érkeztek külföldről. A látogatók összesen majdnem 18 millió éjszakát töltöttek a rendelkezésre álló 824 szállodában, amelyek egyébként egyszerre akár 235 ezer vendéget is képesek befogadni. 2016-ban a turisztikai ágazat bevétele 240 millió tunéziai dinárt (megközelítően 90 millió eurót) tett ki. Djerba szigetén 134 szálláshely várja az oda látogatókat, összességében majdnem 54 ezer férőhellyel.

Tengerparti csendélet Djerbán
Tengerparti csendélet Djerbán

Virágh Judit
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!