Ötödével több magyar utazott idén Törökországba

Tavaly 25%-kal nőtt a magyar turisták száma Törökországban 2013-hoz képest, idén folytatódott a kedvező tendencia.

2015 első hat hónapja során 20,3%-os növekedés volt megfigyelhető a magyar utazók számában Törökországban. Míg egyes küldőpiacokról jelentősen csökken, addig más országokból folyamatosan nő azok száma, akik Törökországot választják úti céljuknak, így összességében a külföldi turistaérkezések száma 2,25%-kal csökkent és 14,89 millióra esett vissza az első hat hónapban, derül ki a török turisztikai minisztérium júliusi adataiból.

A legnagyobb csökkenés az orosz turisták számában volt, közel 25%-kal kevesebb orosz ment Törökországba a júliusig tartó időszakban, mint az előző évben, azonban hozzá kell tenni, hogy az oroszok csökkenő utazási kedvének tendenciája mindenhol érezhető. A francia utazók számában is 22,3%-os csökkenés figyelhető meg, Olaszországból pedig 19,5%-kal kevesebben látogattak a törökökhöz.

A német turisták száma ellenben tovább nőtt az idén (+10,95%) és elérte a kétmillió főt, és így a németek jelentik a legjelentősebb küldőpiacot a török turizmus számára. Az utóbbi néhány évben hol Németország, hol Oroszország volt a legfőbb küldőpiaca Törökországnak.

Második helyen a csökkenés ellenére is az oroszok állnak 1,45 millió turistával, Nagy-Britannia pedig a harmadik helyen áll, a szigetországból 950.000-en utaztak Törökországba az év első felében.

Míg az orosz, az olasz és a francia turisták száma csökken, addig a Közép-Európából érkezők száma töretlenül ível felfelé: Magyarországról 20,3%-kal érkeztek többen, míg Szlovákiából 15,64%-kal több utazó választotta Törökországot az év első felében, mint 2014-ben. Lengyelországból közel 5%-kal, Csehországból közel 1,33%-kal bővült a turisták száma az első hat hónapban. Érdekesség, hogy Ausztráliából 42%-kal többen érkeztek Törökországba ebben az időszakban, de az új-zélandi turisták száma is 27%-kal bővült.

Timur Bayındır, a török szállodaszövetség vezetője elmondta, hogy az orosz turisták számának csökkenése valószínűleg az elkövetkező időszakban sem áll meg, míg a nyugati turisták az Iszlám Állam fenyegetettségétől tartanak.



Sokan keresik a törökországi ajánlatokat a hazai tour-operátoroknál

Tolga Deniz Sariyüce, a Sun&Fun ügyvezetője elmondta, hogy idén nagyon jól alakul a szezon: Debrecenből heti egy, míg Budapestről heti öt járatuk van Törökországba. Az utazásszervezővel ide érkező turisták száma és az ebből származó bevétel is 65%-kal emelkedett. „Úgy gondolom, hogy minden évben egyre több magyar fogja Antalyát választani utazása helyszínéül, a magyar turisták ugyanis Törökországot a legjobb ár-érték arányú úti célnak tartják. Így a Sun&Fun is évről évre tovább kíván növekedni ebben a desztinációban” – tette hozzá az ügyvezető.

Göktas Merdol, a Green Travel tulajdonosa elmondta, hogy idén többszörös rekordot értek el a török kiutaztatási piacon. Legtöbb járatuk a főszezonban heti 19 indulás volt Törökországba, az ország három pontjáról – Debrecenből, Budapestről és Sármellékről indítanak gépeket. Budapestről Antalya mellett Bodrumba és Izmirbe is külön charterláncokat közlekedtetnek. Az idei évben több mint 60% növekedést értek el, ami az előző évekhez képest is kimagasló. A turisták továbbra is az utolérhetetlen ár-érték arány és a kimagasló szolgáltatási minőség miatt utaznak Törökországba. Törzsutasaik aránya pedig azt mutatja, hogy a visszatérő vendégek is teljes megelégedéssel választják az országot.

Füri Mihályné, a Kartago Tours ügyvezetője is pozitív tendenciáról számolt be: „A Kartago Tours-nál is egyértelműen emelkedett a Törökországba utazók száma, az utaslétszám 50%-kal nőtt, és az árbevétel is hasonlóan alakul. Már az előfoglalási időszakban is jelentős növekedést tapasztaltunk, de a tunéziai tragédia után még jobban megnőtt a kereslet Törökország iránt” – tette hozzá Füri Mihályné. A Kartago Tours heti háromszor indít törökországi járatot Budapestről, és a debreceni gépen is blocked seat helyekkel rendelkeznek. „Törökországba még szeptemberben és októberben is érdemes elutazni, mert mind az időjárás, mind a tenger hőmérséklete ideális ilyenkor” – fűzte hozzá az ügyvezető.

Kálmán Krisztina, a Taurus Reisen budapesti irodavezetője elmondta, hogy a magyar utazók körében rendkívül népszerű desztináció Törökország. Hetene három járattal 350 utasuk repül az országba, amelynek öt városába szerveznek utakat: Antalyába, Alanyába, Kemerbe, Belekbe és Sidébe. Az utasok egy része a kedvezőbb árfekvésű ajánlatokat keresik, míg sokan vannak, akik kimondottan a minőséget igénylik, azok a szállodák pedig nagyon népszerűek, ahol magyar nyelvű animáció van.


Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?