hirdetés
hirdetés

Sokszínű anziksz Belgrádból

Ha nyári úticélt választunk, kis eséllyel jut eszünkbe Szerbia. Ez pedig nagy kár, mert déli szomszédunk számos különleges látnivalót tartogat. Történelmünk ezer szállal összefonódik, ahogyan ez számos alkalommal megmutatkozott a Szerb Nemzeti Turisztikai Hivatal egyhetes tanulmányútján. Cikkünk első részében a belgrádi látnivalókat mutatjuk be. 

hirdetés

Belgrád viszonylag könnyen megközelíthető hely, Budapestről autóval is mindössze néhány óra az út. Érdemes megtenni, mert bár az épületek stílusa ismerős, érdekes, új színek is vegyülnek a képbe. Ortodox templomok, egyedi hangulatú házak, és nyüzsgő nagyvárosi élet az utcákon, tereken és kávéházakban.

Sétánkat a csak gyalogosok számára bejárható, 1 kilométer hosszú, belvárosi Knez Mihajlova utcán kezdjük, amit éttermek, butikok, galériák szegélyeznek. Évizedek óta védelem alatt áll, mint nagy jelentőségű kultúrtörténeti egység.

 

A második benyomás az, hogy a város zöld, és közel van a víz. Az első élményt főleg a hatalmas Kalemegdan parknak és az itt elhelyezkedő Belgrád erődnek, a főváros egyik legfontosabb műemlékének köszönhetjük. A nagy területen fekvő komplexumot a város sok részéről láthatunk.

Egyebek mellett itt található a Győztes szobra, ami a város egyik jelképének számít, római kút, sétányok, lépcsők, templom, kápolna, hadtörténeti múzeum. Magyar szál is felbukkan, hiszen ennek a hatalmas építménynek a része a Nándorfehérvári vár, ahol a szerbek által is tisztelt Hunyadi János vezetésével legyőzték a törököket.

 Az erődből fantasztikus kilátás nyílik a szemünk előtt találkozó Dunára és a Szávára, nem véletlenül ez a park a  belgrádiak egyik kedvelt találkozó- és pihenőhelye.

A szerb fővárosban valóban sikerült közel hozni az emberekhez a Dunát és a Szávát az utóbbi partján kiépített hangulatos és hosszú sétánnyal, és az annak mentén sorakozó éttermekkel, kávézókkal, játszóterekkel, padokkal, vagy a hostelként vagy Airbnb-szállásként is szolgáló lakóhajókkal. A hajózásnak a szerb fővárosban egyébként is vannak hagyományai: turistáknak érdemes kibérelni egy kis hajót, és egy hajóskapitánnyal bebarangolni a vizet. A mi angolul elég jól beszélő, lelkes hajóskapitányunk azt is elmesélte, hogy a gyerekek Belgrádban tíz hajósiskolában sajátíthatják el a hajózás fortélyait.

A következő szint pedig a Belgrad Waterfront vagy más néven „Belgrád a vízen” nevű, mintegy 3,5 milliárd dolláros gigaprojekt lesz. Ennek keretében a szerb kormány nemcsak életre kelti, hanem új turisztikai célponttá varázsolja a Száva jobb partján, a Belgrádi Vásárközpont és a Branko-híd közötti területet. A tervek szerint 6 ezer lakást, hét szállodát – köztük a W Hotelt és a St. Regist –, 2000 irodát, néhány középületet és egy hatalmas bevásárlóközpontot épít itt fel a szerb kormány és az Abu Dhabi székhelyű Eagle Hills magán ingatlanfejlesztő társaság. 

Kellemes kirándulás célpontja a Királyi Palota. Gyönyörű parkban szép arányú épület ezeregy-éjszaka-stílusú pincével és izgalmas történetekkel. Meg lehet nézni például a kis vízesést, amit szükség estén beindítottak, hogy lehetetlenné tegyék a hallgatózást… Turistáknak fontos információ, hogy csak vezetéssel látogatható, és érdemes két héttel korábban időpontot foglalni. 

 

Belgrád kihagyhatatlan nevezetessége a több épületből álló Jugoszlávia Múzeum, benne a Tito Múzeummal. Ez a legnépszerűbb múzeum Szerbiában, amit megnyitása óta 20 millió látogatót vonzott. Nem csoda, hiszen a rengeteg összegyűjtött tárgynak és fotónak köszönhetően látványos relikviája az egykori jugoszláv népköztársaságnak és legjelentősebb politikusának, Josip Broz Titónak.

Egy igazi gyöngyszem Belgrádban az egyik legismertebb szerb festő, Petar Lubarda különleges hangulatú és színvilágú festményeinek kiállítása. Az alkotásokat a műgyűjtők igen magasra értékelik.

  

Belgrád nevezetességei között kell említeni a város másik jelképnek tartott Szent Száva templomot. Ez a világ egyik legnagyobb, más források szerint a legnagyobb ortodox temploma, ami egyszerre 10 ezer embert tud befogadni. A szerb ortodox egyház megalapítójának szentelt épületet 1935-ben (!) kezdték építeni, és bár nagyrészt elkészült, a belső dekorációs munkálatok ma is folynak. Végül összesen 15 ezer négyzetmétert borít majd mozaik.

 A cikket azoknak a vidéki nevezetességeknek a bemutatásával folytatjuk, amiket a Szerb Nemzeti Turisztikai Hivatal egyhetes tanulmányútján megismerhettünk. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk