hirdetés
hirdetés

Betiltják a rövidtávú lakáskiadást New Yorkban szeptember 5-től

New York város illetékes hivatala a New York-i Airbnb törvény szeptember 5-i végrehajtási határideje előtt mindössze 257 rövid távú bérbeadásra vonatkozó regisztrációt hagyott jóvá.

hirdetés

Ez a 257 regisztráció az eddigi kínálatnak mindössze fél százalékát teszi ki. Az új AirBnb törvény élesbe állhat azután, hogy egy New York-i bíró augusztus 8-án elutasította az Airbnb által New York City ellen indított pert az Airbnb által a rövid távú bérbeadás „de facto tilalmának” nevezett jogszabály miatt. A döntésről a Reuters számolt be.

depositphotos.com
depositphotos.com

Az Inside Airbnb adatai szerint 43566 lakás szerepel az AirBnb listáján New Yorkban Ezek közül sokan nem lennének jogosultak regisztrálni a város újonnan érvénybe lépő, 18-as számú helyi törvényének elvárásai alapján. A regisztráció immáron kötelező, a város pedig 145 dollár vissza nem térítendő regisztrációs díjat számít fel a szállásadóknak. New York város hivatala a 3250 beadott kérelem mintegy 25 százalékát, eddig összesen 808 kérelmet vizsgált meg, ezek közül 257-et hagyott jóvá. – közölte a Skift a a végrehajtási hivatalra hivatkozva.

Jelenleg a New York-i AirBnb lakások mindössze 0,59 százaléka rendelkezik engedéllyel, hogy szeptember 5-e után folytassa működését. Szeptember 5-től kezdődően a szabályszegő házigazdák akár 5000 dolláros bírsággal vagy a harmadik jogsértés esetén a bevétel háromszorosát kitevő büntetéssel is számolhatnak és azt kockáztatják, hogy visszavonják a regisztrációjukat, ha egyáltalán van nekik ilyen.

New York küzd a rövid távú bérbeadásra vonatkozó regisztrációs kérelmek elbírálásával, mert a helyi lakástulajdonosok a 3250 kérelem több mint felét csak augusztus 8-a után nyújtották be, miután egy bíró elutasította az Airbnb keresetét az új szabály ellen.

Christian Klossner, a város különleges végrehajtási hivatalának vezetője a bírósági beadványban tudatta, hogy a város becslése szerint az Airbnb New York-i bevételeinek mintegy 55%-a illegális hirdetésekből származik.

Az Airbnb a New York-i regisztrációs szabályokat „defacto tilalomnak” nevezte. New York City 2022. január 9-én fogadta el a 18. számú helyi törvényt, amely a rövid távú bérbeadásról szóló regisztrációs törvény néven ismert.

A New York-i AirBnb törvény szigorú előírások egész sorát tartalmazza. A platformra foglalásonként 1500 dolláros bírságot szabnak ki a New York-i törvényt sértő tranzakciókért.

New York állam törvényei azt is tiltják, hogy egy A osztályú többlakásos lakóépületben – általában három vagy több állandó lakóegységgel rendelkező épületben – lévő lakást 30 napnál rövidebb időre bérbeadásra hirdessenek. Az ezért kiszabott bírságok 1000 és 7500 dollár között mozognak, és azt a személyt sújtják, aki a hirdetésért felelős.

New York városa a tiltott épületek listáját arra fogja használni, hogy automatikusan elutasítsa a házigazdák regisztrációs kérelmeit azoban az épületekben, amelyek erre a listára felkerültek.A városban 10157 esetben kérvényezték már, hogy egy-egy épület felkerüljün a tiltott épületek listájára, ahol a rövid távú bérbeadás tilos. Ez a lista nem egyfajta feljelentő lista, hanem egy jelzés a városi hatóság számára, hogy mely épületekben kötöttek olyan szerződéseket a lakók, amellyel kizárták a rövid távú kiadás lehetőségét az épületben.

Az AirBnb New York-ban A New York-i piac a maga 85 millió dolláros bevételével önmagában kiteszi az AirBnb összforgalmának 1%-át.

Az Inside AirBnb adatai alapján New York-ban 43566 AirBnb szállás található amelyek átlagosan 225 dollárért foglalhatók éjszakánként. Az összes szállás 56,6 százaléka (24649 darab) önálló, teljes apartman, azaz más vendéggel (sem a szállásadóval) nem találkozik a vendég a tartózkodása alatt. 41,7 százalékuk (18186 darab) privát szoba, amely esetében a lakás többi, zárható szobájában más vendégek is tartózkodhatnak, illetve elképzelhető, hogy a szállásadó is a lakásban él. Mindössze 1,3 százalék (580 darab) megosztott szoba van, amely kvázi valóban közösségi szálláshelyként működik.

Érdekesség továbbá, hogy 0,3 százalék (151 darab) szoba hotelszobaként foglalható az AirBnb New York-i kínálatából.

Elolvasom a részleteket is >>

(forrás: Spabook)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk