hirdetés
hirdetés

MSZÉSZ budapesti régióülés: a helyzet fokozódik

Szeptember 29-én, a Hilton Budapestben tartotta őszi, tisztújító régióülését a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) fővárosi tagozata. Amelyhez 157 szálláshely tartoziik, 18 764 szobával, ahonnét sokan érkeztek a szakmai programra a zuhogó esőben a Budai Várba.

hirdetés

Mielőtt az előtérben felállított könyöklőktől, kávéjuk, szendvicsük mellől bejöttek a programra a szállodások, Kovács Balázs, a Danubius vezére, a program egyik előadója, jó házigazdához méltóan ellenőrizte a technikai berendezéseket, kipróbálta a hangosítást, és közben megjegyezte: "Ha majd sokan bejönnek, akkor felmelegszik a bálterem". Igaza lett, annyian lettünk, szinte nem maradt egyetlen üres szék sem.

Két téren is súlyos veszteségek

Iváncsics Nándor régióvezető köszöntette kollégáit, és kiemelte, a tavaly őszi közgyűlés óta bár felfelé tart mindenkinél a foglalások száma, azonban az időközben a szomszédunkban kitört háború és a továbbra is nehéz munkaerőpiac miatt korántsem rózsás senkinél a helyzet.

Majd bejelentette a szakmai program első előadóját, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Turizmus stratégiai megvalósítáért felelős vezérigazgató-helyettesét, Bődi Ivettet. Aki többek közt elmondta, a szállodások szakmai érdekképviseletét az MTÜ kiemelt partnerként kezeli, napi szinten tartják a kapcsolatot az elnökkel, Baldauf Csabával.

Változott a stratégia, célzott reklámkampányok most a fókuszban

Fontos számokról hallhattunk ezután. Például a budapesti szállodák NTAK adatairól január-augusztus viszonylatában. Ahol összességében 1,5 millió volt a vendégszám, ami 4 millió vendégéjszakát jelentett. A  szoba átlagár: 30.600 Ft  volt, a  RevPar pedig 17.000 Ft (bruttóban értendő) A vendégkör 83-a százaléka érkezett külföldről a budapesti házakba, 17 százalékuk belföldről.

Az év első 8 hónapjában 53 százalékos volt az átlagos szobakihasználtság , augusztusban.volt a legmagasabb, tette hozzá az előadó.

A fő küldőpiacok között első helyre került Anglia (10 %), második Németország (7%) és a harmadik a dobogón - elég meglepő módon - Ukrajna (7%).

Friss, szeptemberi adatokat is hallhattunk, többek közt azt, hogy míg 2021-ben 271.689-en érkeztek budapesti szálláshelyekre, addig idén ugyanekkor (szeptember 20-ig hozott adatokat az előadó) 354 912 -en foglaltak szállást budapesti szálláshelyeken. Prognózisként pedig elmondta, év végére összességében 37 millió feletti vendégszámot vár az Ügynökség, ebből Budapesten 16 millió vendéget remélnek.

Majd szó esett az élesben már működő NTAK Iránytűről, az NTAK jövő évi bővítéséről (ami a vendéglátóhelyeket és a turisztikai attrakciókat célozza meg), és végül a válsággal kapcsolatos MTÜ-intézkedésekről is hallhattunk. Miszerint az ágazat javaslatait, visszajelzéseit továbbítják a kormány felé, ezen kívül most az a prioritás, hogy vendégeket csábítanak erőteljes és célzott marketingkampányokkal országunkba, így Budapestre is.

Gyenge a forint, és ez jó hír nekünk 

A Budapest Brand nZrt vezetője, Faix Csaba azzal kezdte mondandóját, hogy csütörtök reggelre továbbesett a forint az euróhoz és a dollárhoz képest, és ez jó hír nekünk a vendégérkezési kedv szempontjából, jót tesz a beutazó turizmusnak. Majd elmondta, ők nem változtattak stratégiájukon, a háború kitörését követően leesett vendégszámokról beszélt (márciusban a Budapest kártya eladások alapján vonták le ezt a következtetést), és arról is beszámolt a fővárossal foglalkozó szakértő, hogy megújult honlapjuk, portfóliójuk, és mesterséges intelligencián alapuló útvonaltervezőt is bevezettek szolgáltatásaik közé.

A fővárosi szállodások foglaltságát is érintő karácsonyi vásár kapcsán pedig elmondta, ezt idén kivették a kezükből, nem ők rendezik, de megnyugtatta a szakmát: lesz idén karácsonyi vásár, rádásul több helyen Budapesten

Bécshez közelítünk, Pozsonyt, Prágát, Varsót lehagytuk

Az MSZÉSZ alelnöke, Kovács Balázs szintén beszédes számokkal kezdte beszámolóját. Elöljáróban elmondta, a korábbi időszakról és a jelenlegi csökkenő szobaszámokról szóló KSH adatokat erősen megkérdőjelezi, nem hiszi, hogy ezek valós tényen alapulnak. Igaz, jegyezte meg zárójelben, ők a maguk részéről, a Danubius esetében, mintegy 600 szobát nem szállodai szobaként üzemeltetnek, és a Gellért is, mint ismert, teljesen bezárt, de ez nem jelenti azt, hogy Budapesten összességében 30 százalékkal csökkent volna a covid és minden egyéb ismert hátráltató tényező miatt a szobaszám. 

Ami viszont valóban tény, tette hozzá, hogy Budapesten valóban még mindig 18-20 százalékos 2019-et tekintve a vendégszám elmaradás.

Majd az STR adatai alapján európai régiós kitekintést mutatott budapesti szállodás kollégáinak. Ennek alapján kiderült, 2022 január-július között a magyar főváros már Bécshez közelít szobaár tekintetében, RevPar-ban pedig európai viszonylatban a 21. helyen áll.

Íme, a konkrét számok szobaár és RevPar tekintetében:

Budapest: 102 euro / 55,1 %,

Bécs: 111 euro /51,4 %)

Pozsony 80 euro / 47,2 %)

Prága 92 euro (49,6%)

Varsó 72 euro (69,1%)

Persze, mindebben nagyban közrejátszott, jegyezte meg Kovács Balázs, hogy nálunk végig elfogadták a másutt tiltólistán lévő Szputnyik oltást is a vendégtől, valamint nem voltak soha annyira szigorú szabályok a zárási tilalom feloldását követően, mint sok más országban.

Az MSZÉSZ-alelnök megköszönte budapesti kollégáinak Ukrajnával kapcsolatban azt a helytállást és nagylelkű CSR-felajánlást, ami alapján napi 50 szobát biztosítanak ingyen a háború miatt sújtott területről érkezőknek, ezzel segítve nehéz helyzetüket.

Saját háza kapcsán pedig elmondta, hogy ők, a Danubius-nál idén 30 milliárdos bevételt terveztek, ezt ugyan túllépik 10 milliárddal, csakhogy nem maradhat náluk, mert ennek nagyrészét elviszik a jelentős mértékben megnövekedett költségek, az ugrásszerűen megnőtt energiaárak és egyéb nem tervezett kiadás.

Végül az MSZÉSZ alelnökeként figyelmeztette kollégáit, január 1-je után változik a személyi okmányokkal kapcsolatos intézkedési rend (14 év alatti vendégektől is el kell kérni majd a személyi okmányokat), és a szállásminősítések határideje is közeleg: ennek 2022. december 31-ig be kell(ene) befejeződnie.

Tisztújítás a régió élén, régi-új elnökjelölt javaslat az elnöki pozícióra

A régióülés utolsó napirendi pontjaként került sor a tisztújításra. A tagság régióvezetőnek Fáska Gábort választotta 2023. január 1-vel, aki a Museum Hotel munkájában is részt vesz amellett, hogy a Solvatory Kft. vezetője, és az MSZÉSZ boutique hotel szekciójának vezetője is egyben.

A két régióvezető-helyettes Kanel Gyula, a Hotel Moments Budapest és a Hotel Oktogon igazgatója, valamint Szabó Áron, a Radisson Blu Béke és a Danubius Hotel Helia igazgatója lett.

Az MSZÉSZ elnökét és alelnökeit a tagok a november 9-i közgyűlésen választják majd meg. A budapesti régió elnökjelöltje Flesch Tamás, aki két év elteltével ismét vállalná az embert kívánó pozíciót, és a nem kevés kihívással járó munkát. A két alelnökjelölt pedig Juszkó Anita és Kovács Balázs lett a budapesti régióülés tagságának döntése alapján.

 

 

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk