hirdetés
hirdetés

Valóban eltűntek az Airbnb-s lakások a piacról?

A járvány elején sokan sokféle várakozásokat osztottak meg az ingatlanpiaccal kapcsolatban, aminek egyik fontos elemét a rövidtávú turisztikai célú lakáskiadás adta. Volt, aki úgy gondolta, hogy a legtöbb tulajdonos át fog állni a hosszútávú kiadásra és az Airbnb-n történő hirdetések eltűnnek. Bár a világban még koránt sincs vége a járványnak, az elmúlt hetekben Magyarországon javulni kezdett a helyzet, így megnéztük, hogy valóban csökkent-e az Airbnb-n keresztül hirdetett lakások száma - írja a Portfolio.hu.

hirdetés

A pontos számokat az Airbnb statisztikáit feldolgozó AirDNA adatbázisából vettük, ahol a kiadó lakások területi eloszlása mellett számos erre vonatkozó statisztika megtalálható. Többek között megtudhatjuk, hogy mekkora, milyen felszereltségű lakásokat adnak ki az egyes kerületekben, sőt azt is megnézhetjük, hogy átlagosan mennyit fizetnek a bérlők a lakásokért. Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban eltűntek-e a lakások a piacról.

A számok azt mutatják, hogy bár most 30-50 százalékkal kevesebb lakás van a piacon mint tavaly ilyenkor, sokan bíznak abban, hogy ha idén nyáron nem is, de az utána következő időszakban erősödi fog a turizmus. Egy több lakást is bérbeadó tulajdonos például a Portfolio megkeresésére elmondta, hogy először ő is elgondolkodott, hogy átáll hosszútávú kiadásra, azonban annyira alacsony áron tudta volna csak bérbe adni a lakást, hogy egyelőre inkább kivár, és ha az év második felében kicsit is erősödni fog a turizmus, akkor is jobban jár, mint beszüntetni az Airbnb-t és nyomott áron hosszabb távra kiadni a jó helyen lévő belvárosi lakásait.

Feltehetően sokan gondolkodnak így, amit az Airbnb oldalán jelenleg hirdetett 10 ezer budapesti lakás is megerősít. A címben feltett kérdésre tehát a válasz az, hogy nem, az Airbnb lakáshirdetései nem tűntek el, és a kerületek részaránya sem változott sokat.

(forrás: portfolio.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés