hirdetés
hirdetés

Valóban eltűntek az Airbnb-s lakások a piacról?

A járvány elején sokan sokféle várakozásokat osztottak meg az ingatlanpiaccal kapcsolatban, aminek egyik fontos elemét a rövidtávú turisztikai célú lakáskiadás adta. Volt, aki úgy gondolta, hogy a legtöbb tulajdonos át fog állni a hosszútávú kiadásra és az Airbnb-n történő hirdetések eltűnnek. Bár a világban még koránt sincs vége a járványnak, az elmúlt hetekben Magyarországon javulni kezdett a helyzet, így megnéztük, hogy valóban csökkent-e az Airbnb-n keresztül hirdetett lakások száma - írja a Portfolio.hu.

hirdetés

A pontos számokat az Airbnb statisztikáit feldolgozó AirDNA adatbázisából vettük, ahol a kiadó lakások területi eloszlása mellett számos erre vonatkozó statisztika megtalálható. Többek között megtudhatjuk, hogy mekkora, milyen felszereltségű lakásokat adnak ki az egyes kerületekben, sőt azt is megnézhetjük, hogy átlagosan mennyit fizetnek a bérlők a lakásokért. Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban eltűntek-e a lakások a piacról.

A számok azt mutatják, hogy bár most 30-50 százalékkal kevesebb lakás van a piacon mint tavaly ilyenkor, sokan bíznak abban, hogy ha idén nyáron nem is, de az utána következő időszakban erősödi fog a turizmus. Egy több lakást is bérbeadó tulajdonos például a Portfolio megkeresésére elmondta, hogy először ő is elgondolkodott, hogy átáll hosszútávú kiadásra, azonban annyira alacsony áron tudta volna csak bérbe adni a lakást, hogy egyelőre inkább kivár, és ha az év második felében kicsit is erősödni fog a turizmus, akkor is jobban jár, mint beszüntetni az Airbnb-t és nyomott áron hosszabb távra kiadni a jó helyen lévő belvárosi lakásait.

Feltehetően sokan gondolkodnak így, amit az Airbnb oldalán jelenleg hirdetett 10 ezer budapesti lakás is megerősít. A címben feltett kérdésre tehát a válasz az, hogy nem, az Airbnb lakáshirdetései nem tűntek el, és a kerületek részaránya sem változott sokat.

(forrás: portfolio.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk