hirdetés
hirdetés

Demszky támogatja a futóversenyek rendezését

Demszky Gábor főpolgármester nem ért egyet a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság tegnapi döntésével, amely szerint nem kapna egyetlen budapesti futóverseny sem közterület-használati engedély 2008-ban.
hirdetés

A főpolgármester ezért arra kéri a bizottságot, hogy tárgyalja újra a kérdést. Ha ezt követően is a tiltást támogatják, úgy felfüggeszti a bizottság határozatát, és az ügyben a döntést a Közgyűlés jogkörébe utalja. A főpolgármester véleménye szerint Budapesthez hozzátartoznak a futóversenyek, ahol több tízezren vesznek részt évente. A többnyire hétvégén tartott versenyek valóban nehezítik a közlekedést, de az okozott kellemetlenségeket elhanyagolhatók ahhoz képest, hogy a rendezvényeknek milyen jelentős szerepük van a város életében, hiszen növelik a tömegsport népszerűségét, és fellendítik az idegenforgalmat is. A versenyek időlegesen korlátozzák a forgalmat, éppen ezért a hatályos közgyűlési rendelet évente tíz alkalomban maximalizálja a számukat. Idén összesen kilenc utcai futóversenyt tartottak Budapesten, a többi kérelem nem felelt meg a szigorú előírásoknak. A rendelet értelmében például a szervezőknek biztosítaniuk kell, hogy a szintidőt nem teljesítő, a mezőnytől lemaradó futókat busz szedje össze, hogy ne zavarják a forgalmat indokolatlanul.

Az aktív turizmus, ezen belül a futóturizmus erőteljesen növekszik a világban. A nagy világvárosokban szinte mindenhol rendeznek nemzetközi maratont és félmaratont. Ezek az események ma már a városmarketing részei, bevételt és megbecsülést hoznak a városnak és a turizmus szolgáltatóinak. Budapest előkelő helyen áll e versenyek között. Természetesen egy 10 millió lakosú ország nem versenyezhet Londonnal, New Yorkkal vagy Berlinnel, de a kelet-európai régióban, illetve az újonnan csatlakozott EU tagállamok között piacvezető. 2007 szeptemberében a Budapesti Sport Iroda két hosszú távú utcai futóversenyt rendezett, amelyre 53 országból több, mint 2.700 külföldi amatőr futó nevezett. Egyénileg a célturisták 70 százaléka, utazási irodai szervezésben 30 százaléka érkezett a fővárosba. Szerte a világban a futásra specializálódott utazási irodák közül 15 programozza Budapestet. Csak szeptemberben 21 ezer vendégéjszakát töltöttek el Budapesten futóturizmusnak köszönhetően.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk