hirdetés
hirdetés

Kihalásra vannak ítélve az utazási irodák?

Az ipari forradalom óta jellemző, hogy egyre több munkakör automatizálódik, feleslegessé téve az emberi munkaerőt. Az Oxford Egyetem legújabb kimutatása szerint 2033-ra 10, most még népszerű munkakör kerülhet a kihalás szélére. 

hirdetés

Scott Dobroski, a Glassdoor, állás- és karrier portál szakértője elmondta, hogy elsősorban a kevésbé képzett munkaerő féltheti állását, hiszen a munkájuk könnyen automatizálható az egyre fejlődő technológiának köszönhetően. A kreativitást és egyéniséget igénylő munkákra a jövőben is lesz igény. A szakértő itt kiemeli az esküvőszervezők munkáját, amely olyannyira összetett és kreativitást megkövetelő munkakör, hogy biztos nem fenyegeti az automatizálás mumusa.

Ugyanakkor a cikkből az is kiderül, hogy a munkakörök túlzott automatizálása már számos esetben visszaütött, és végül visszavették az elbocsátott dolgozókat. Szóval szerkesztőségünk véleménye szerint nem eszik olyan forrón ezt a kását...

Ezek után nézzük meg, melyik az a 10 munkakör, amelyek 2033-ra feleslegessé válhatnak a kutatás szerint:

1. Banki ügyintéző: Mark Gilder a Citibank disztribuciós stratégiai igazgatója szerint a banki tranzakciók 85 százaléka végezhető el ATM automaták segítségével. A Citibank jelenleg videó-pénztárosokat és ATM-kölcsön igénylő applikációkat tesztel az ázsiai piacon.

2. Bolti pénztáros: Jelenleg is több áruház üzemel önkiszolgáló kasszákkal, így a pénztárosok eltűnése az egyik legnyilvánvalóbb folyamat. 2008-as megjelenésük óta megnégyszereződtek az automata kasszák. Jelenleg 430.000 van üzemben világszerte. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy több áruházlánc (Ikea, Big Y) vonta vissza önkiszolgáló kasszáit vásárlói panaszok miatt. 

3. Irodai recepciós: Egyre népszerűbbek a virtuális ügyfélszolgálat programok, mint például a Virtual Receptionist vagy a Davinci Live Receptionist. Japánban az sem ritka, ha egy robot fogad minket az ügyfélszolgálaton. Egyelőre azonban nem az a jellemző, hogy a recepciósokat tömegesen helyettesítenék automata programok. Az USA Munkaügyi Statisztikai Hivatala (BLS) szerint évente átlagosan 14 százalékkal több recepciós állást hirdetnek meg. 

4. Telefonos Operátor: Már ma is gyakrabban beszélgetünk automata ügyfélszolgálatossal, mint humán kollégájával. Ennek ellenére a Recruiter.com enyhe munkaerő bővülést jósol ebben az álláskörben az elkövetkező pár évben.

5. Kézbesítő: Az e-mail megjelenése óta folyamatosan csökkent a postai szolgálatokat igénybevevők száma. Az Amerikai Posta évek óta pénzügyi problémákkal küzd. A BLS szerint 2022-re 28 százalékkal kevesebb kézbesítő fog leveleket kiszállítani. 

6. Utazási irodai ügyintéző: A BLS itt 12 százalékos csökkenést jósol 2022-re. Jelenleg is egyre szívesebben foglalnak online az utazni vágyók - legalábbis a fiatalok - az olyan népszerű felületeken, mint a Booking.com vagy az Expedia. 

7. Gépíró: Azok az idők elmúltak már, amikor egy vezérigazgató hivatalos leveleit személyes asszisztensének diktálta. Ma már egyre többen használják a hangrögzítő és felismerő programokat. Ennek ellenére 6 százalékos növekedés várható a gépírói állások terén az elkövetkezendő nyolc évben. 

8. Újságíró riporter: A blogok és a központi hírportálok gyorsasága és hatékonysága miatt egyre kevesebb ember olvas nyomtatott lapokat. Így persze az eladott példányok száma is csökken, emiatt pedig kevesebb újságíróra van szükség a fejlett világban. Az USA-ban jelenleg 10 ezerrel kevesebb újságíró dolgozik, mint 10 évvel ezelőtt. 

Csökkenő példányszámok.
Csökkenő példányszámok.

A nyomtatott sajtó dolgozóinak száma is mélyponton.
A nyomtatott sajtó dolgozóinak száma is mélyponton.

9. Adatrögzító: A számítógépes programok sokkal hatákonyabban, és ami még fontosabb szinte hibamenetesen dolgoznak. 

10. Telemarketinges: Az úgynevezett robo-hívások egyik legnagyobb előnye a humán erőforrással szemben, hogy 0-24-től kezdeményeznek hívásokat fáradhatatlanul. 

 

(forrás: Mashable)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai