hirdetés
hirdetés

Épül a Citadella-Várkert hullámvasút

A vártnál is több, egészen pontosan 68 pályázat érkezett be a november 10-i határidőig a Miniszterelnökség által kiírt, teljes tervezési szabadságot biztosító Gellérthegy ötletpályázatra - olvasható a pályázat honlapján.

hirdetés

A nyílt pályázaton bárki beadhatta a Gellérthegy és a Citadella revitalizációjára vonatkozó építészeti, tájépítészeti, vagy képzőművészeti megoldásokat alkalmazó kreatív koncepcióját, figyelembe véve a kiemelt világörökségi szerepkör és a természeti értékek egyensúlyát.

Számos kiváló elképzelés került a bíráló bizottság elé, melyekből a kiíró három pályaművet tartott kiemelt megvételre érdemesnek. További tizenegy pályamunka pedig olyan ötleteket mutatott be, melyek továbbgondolásra érdemesek, ezek 1-1 millió forintos megvételt érdemeltek ki.

A név nélkül, kódolt azonosítóval, titkos formában benyújtott ötleteket a bíráló bizottság tagjai – köztük neves, elismert építészek, tájépítészek, történészek, valamint Budapest főépítésze - értékelték. A bizottság elnöke Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, társelnöke Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár volt. A beérkezett koncepciókat a táji környezet, a városképi illeszkedés, a turisztikai jelentőség, valamint az értékőrzés szempontmátrixa (sic!) szerint vetették össze és értékelték.

A díjazott pályamunkák egy jelentős része egészen értékes és jövőbe mutató megoldásokat kínál a meglévő infrastruktúra felhasználásával az amúgy tényleg vegyes érzelmeket kiváltó, a városnézések elmaradhatatlan színhelyét jelentő városrész rehabilitációjára.

A Zell am See-i kötélpálya Porsche design gondoláját stílusában és méretében is időző lanovka talán kicsit túlzó a Dunától számítva alig 140 méteres szintkülönbséghez, de egy másik pályázat a címbéli hullámvasutat javasolja fel- és lejutás egyik módjaként, 3 megállóval. Persze ne olyat képzeljünk el, ami háromszor fordul át miközben a hossztengelye körül is pörög. Portói utcaképet idéz egy, a déli oldalra álmodott villamos. Több pályázat is figyelembe veszi a hegy gyógyforrásait. Ezt tovább gondolva a Citadella mindkét rondellájára álmodnak fürdőt. Sőt, a hegyre nemzetközi fürdőszövetségi központot is. A nyugati rondella szintjen és tetején elképzelt "Fellegvár fürdő" barlangvasúttal és liftekkel összeköttetésben állna a Rácz, Rudas és Gellért fürdőkkel. Pazar kilátás nyílna a keleti rondellára tervezett tekintélyes vízfelületű medencékből a városra és felkelő Napra. Utóbbi érlelhetné az újratelepített szőlőket. Az egyik, a természeti környezettel behatóbban foglalkozó pályázat a Citadella déli támfalába képzelt pincesort. A '90-es évek, kínálatában és megjelenésében egyaránt vitatott, de a terület körüli politikai csatározások lezárulta után mégis visszatelepített bazársorát nem igazán látni a pályázatokban. Politikai programnak is beillik az utolsó, még díjazott pályázat. "Ötletpályázat 2016 a nemzeti önbecsülésünkért" - olvasható nyitóoldalon. A Citadellát "történelmi szarkofág" takarná el. Az üvegnek tűnő, sci-fiket idéző szarkofág alatt  a magyar királyokat temetnék újra, akiknek pályázatbeli listáján az Árpád-háziak mellett Habsburgok, Jagellók és Anjouk egyaránt szerepelnek 1540-ig. Nesze neked nagy befogadóképességű kongresszusi központ: akad, aki nagy kapacitású konferencia termet illesztene a nyugati rondellához. Elmaradhatatlanok a kilátóteraszok, igényesnek tűnő utcabútorokkal megújított parkok, játszóterek, rekortánok, hangulatos, modern kávézók.

Nem lesz baj, ha a vendéglátás terén ár- és minőségi verseny alakul ki a rendkívül frekventált Gellérthegyen. Egyben bízunk benne, hogy az itt a pirost játszó zsiványok számára is találnak alkalmasabb helyszínt a pandúrok - tesszük hozzá mi.

Jó böngészést!

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai