hirdetés
hirdetés

Közel 20 ezer utast szolgált ki 2012-ben a Hévíz-Balaton Airport

Terv felett teljesítette a tavalyi évet a Hévíz-Balaton Airport. 

 

hirdetés

Az elmúlt év alapján készült zárszámadás végleges formában májusra készül el, azonban már most elmondható, hogy a 2012. évi várakozásokat a reptér teljesítette, az üzleti tervben vállaltaknak nemcsak eleget tett, de sikerült azokat a vártnál jobban is teljesíteni, közölte a repülőteret üzemeltető kft. tulajdonosa, a hévízi önkormányzat.

A Hévíz-Balaton repülőtéren a 2012. évben 14957 kereskedelmi utas fordult meg, melyhez hozzájön még a sport és üzleti célú repüléseket végrehajtó személyzetek száma, kiknek döntő többsége 1-2 napos itt tartózkodása során tovább növelte a repülőtér vonzáskörzetének forgalmát. Ezen személyzetekkel együtt 2012-ben összesen 18831 fő fordult meg a repülőtéren. Ebből 126 járaton 13713 fő az utazási irodák által üzemeltetett charter járatokon utazott.

A Hévíz-Balaton repülőtér második féléves működése során már lényegesen kedvezőbb forgalmat tudott lebonyolítani, mint az első félévben. A légitársaságok, utazási irodák, látva, hogy a repülőtér, köszönhetően a támogatásnak, folyamatosan és megbízhatóan működik, elkezdtek egyre intenzívebben érdeklődni a repülőtér iránt, és ez az általuk szállított utasok létszámában, a járatok telítettségében is megmutatkozott. A repülőtér folyamatos üzeme ugyanakkor a charter járatokat üzemeltető kereskedelmi légitársaságok és irodák mellett a sportrepülés valamint az üzletemberek szállítását végző kisebb magán légi üzemeltetők figyelmét is felhívta magára; ismét megjelentek az üzleti repülés valamint a sportrepülés résztvevői.

Ebben az évben komoly lehetőségek és kihívások előtt áll a reptér. Minden eddiginél mozgalmasabban indult az élet, s az eddig megkötött szerződések szerint az elkövetkező hónapok is nagyobb forgalmat generálnak a reptéren, mint az az előző években tapasztalható volt.

Év elején a pravoszláv karácsonyhoz kötődően öt moszkvai chartert fogadott a repülőtér A szezon is jól indult, hiszen a már megszokott áprilisi kezdés helyett márciusban landolt az első Lufthansa gép a Hévíz-Balaton Airport reptéren. Az elő turnus kéthetes volt, ezt követően azonban mostantól, tehát április 13-tól szombatonként heti rendszerességgel érkeznek az LH charterek a négy nagy német városból: Berlinből, Düsseldorfból, Frankfurtból, Hamburgból.

A járatokkal a Mutsch Reisen és PA-Touristik szervezésében érkeznek vendégek a nyugat–dunántúli fürdőhelyekre, Hévíz, Zalakaros, Kehidakustány, Sárvár, Bük gyógy- és wellness szállodáiba. Az utazásszervezők tavaly először kínáltak repülős érkezéssel balatoni üdüléseket. 2013 újdonságként a Mutsch Reisen szervezésében Düsseldorfból már nem csak német, hanem belga vendégek is érkeznek a Hévíz-Balaton Airportra.

Komoly jelentőségű a repülőtér életében annak a szerződésnek az életbe lépése, melyet március 14-én Moszkvában írt alá Papp Gábor polgármester egy moszkvai légi járatokat indító társasággal, közölte a város. Ennek eredményeként április 14-én charter légijárat-lánc első gépe landolt Sármelléken, ugyanezen a napon az esti órákban egy másik utazási iroda charter gépe is leszáll itt. Az orosz charterek októberig heti rendszerességgel érkeznek, a tárgyalások azonban arra engednek következtetni, hogy az év további hónapjaiban is landolnak a gépek a reptéren.

Az év kiemelt eredménye, hogy 2013. május 4-én a lettországi légitársaság, az airBaltic új járatot indít Rigából Magyarországra a Hévíz-Balaton Airport repülőtérre. Az airBaltic új járata kényelmes utazást biztosít Hévízre Rigából, valamint a Baltikum, Skandinávia, Oroszország és a FÁK országok területéről. Az airBaltic Rigából hetente egyszer – szombatonként repül majd.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai