hirdetés
hirdetés

Szabadkígyós önkormányzatához kerülhet a Wenckheim-kastély

Lemond a szabadkígyósi Wenckheim-kastély vagyonkezelői jogáról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő javára a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága - közölte a szervezet igazgatója az MTI-vel kedden.

hirdetés

Varga Kálmán elmondta, hogy a vagyonkezelői jog átadásáról napokon belül értesítik az MNV-t.

A döntés értelmében nem lesz örökségvédelmi akadálya annak, hogy a kastély kezelői jogát megkapja Szabadkígyós önkormányzata, és benyújtsa pályázatát az Új Széchenyi Tervhez.

Varga László az MNV Zrt. Általános Vagyonelemek Igazgatóságának vezetője az MTI-vel közölte: egy-két hónap múlva kerülhet az önkormányzathoz a vagyonkezelői jog.

A vagyonkezelő támogat minden olyan kezdeményezést, amely állami tulajdonú ingatlanok felújítására és hasznosításra irányul, valamint élénkíti a térség gazdasági és turisztikai életét, új munkalehetőség nyújt az ott élő emberek számára - tudatta.

Balogh József polgármester elmondta, hogy a felújítás után a kétszintes, 1500 négyzetméter alapterületű épület alsó termei visszakapják eredeti funkciójukat. A tervek szerint az emeleten szálláshelyeket alakítanak ki, a kiszolgálóépületekben pedig konferenciaterem és gyógyászati központ épül.

A kastély 1875-1882 között épült Ybl Miklós tervei alapján neoreneszánsz és eklektikus stílusban. A magyarországi kastélyok közül az egyik legszebb és legjobb állapotú épület. Huszonöt hektár őspark veszi körül, amelyben Európában is ritka fák és cserjék találhatók. A terület a Körös-Maros Nemzeti Park részeként természetvédelmi oltalom alatt áll. Az épületben 1945 és 2011 között iskola működött, az intézmény tavaly nyáron költözött ki.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai