A tokaji aszú és a Puskás Öcsi képével díszített gyomorkeserű

Három évvel ezelőtt született meg a Hungarikum Törvény, azóta folyamatosan gyarapodik a Hungarikumok Gyűjteménye, amelyen ma már 56 tétel szerepel, ugyanakkor sok még a tennivaló a nemzeti értékek megismertetése terén – derült ki egy mai sajtóbeszélgetésen.

A hivatalos definíció szerint a "hungarikum" a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom. Hogyan válhat valami hungarikummá? A nemzeti értékpiramis alulról építkező elvének megfelelően, a meghatározott formanyomtatvány kitöltésével bárki javasolhat értéket az alap szintű értéktárakba történő felvételre. A felvételt követően az immár ún. nemzeti érték felterjeszthető a Hungarikum Bizottsághoz a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek közé, majd pozitív döntést követően újabb felterjesztéssel a Hungarikumok Gyűjteményének hungarikumai közé. Ez alól kivételt a törvény erejénél fogva hungarikummá minősített 12 érték képez: hungarikumok az UNESCO világörökségi helyszínek és a szellemi kulturális örökség területéről.

A beszélgetésen V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár kifejtette: itt volt az ideje, hogy értékeljék, mit értek el ez alatt a három év alatt, ezért készíttettek egy reprezentatív közvélemény-kutatást a hungarikumok ismertségéről, a lakosság velük kapcsolatos álláspontjáról.

A felmérés részleteit Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár ismertette. Az derült ki a kutatásból, hogy a magyarok 90%-a ismeri a hungarikum kifejezést, és a megkérdezettek 80%-ának a büszkeség jut eszébe a szó hallatán. A hungarikumok közül a tokaji aszút, a szürkemarhát és a herendi porcelánt ismerik a legtöbben, a Kürt adatmentést a legkevesebben.

Utóbbival kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet az államtitkár, hogy Szingapúrban éppen a Kürt technológia aratott sikert, mivel a 2001. szeptemberi new york-i merényletek után ezzel a módszerrel sikerült adatokat visszanyerni. Az is kiderült a megkérdezésből, hogy arról fogalmuk sincs az embereknek, hogyan lesz valamiből hungarikum. Ezen a területen van tehát tennivaló bőven, a tárca illetékesei is elismerik, hogy hatékonyabbá kell tenni a nagyközönség felé a kommunikációt. Ennek érdekében alakították át a közelmúltban a hungarikumok honlapját, mint tartalmát, mind külső megjelenését tekintve.

V. Németh Zsolt azt is elismerte, hogy vannak olyan értékeink, amelyek még nem kerültek fel a hungarikumok listájára, ilyen például a Dobos-torta és a Rubik kocka.

Kérdésre válaszolva az is elhangzott, hogy szükség lenne Budapesten egy hungarikum rendezvényközpontra – a Bálna megfelelő helyszín lenne számára, mi több, a főváros sem ellenzi az ötletet. V. Németh Zsolt szerint itt államilag kontrollált körülmények között lehetne bemutatni az összes hungarikumot, a nemzeti és a megyei értéktárak elemeit, egy étterem pedig hungarikum-specialitásokat kínálhatna.

Arról is szó esett, hogy ügyes vállalkozások, de akár települések és megyék számára is üzleti előny kovácsolható a hungarikum rangból. Erre jó példa a Zwack-gyár, amely "Két Hungarikum találkozása"-ként hirdeti új termékét, a Puskás Öcsi arcképével díszített gyomorkeserűt.

Legutóbb április közepén egy tétellel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét és nyolc tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság. Akkor bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe Kabay Jánosnak, az Alkaloida gyógyszergyár alapítójának életműve. A Magyar Értéktárba került a több mint 130 éves múltra visszatekintő Törley pezsgő, a 100 éves készítési receptúrával rendelkező St. Hubertus magyar gyógynövénylikőr, a kézzel szedett, nagy pehelytartalmú libatoll, valamint a magyar cimbalom és a Magyar Örökség Díjat őrző Békés-tarhosi Énekiskola. Új tétel még a Magyar Értéktárban a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra, Szatmár, Bereg és Kárpátalja középkori templomai és a Miskolctapolcai Barlangfürdő.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.