hirdetés

Bemutatkoztak a hazai turizmus új irányítói

A sajtó képviselői a szeptember 27-i Turizmus Világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón ismerhették meg a hazai turizmusért felelős új vezetőket.

hirdetés

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára 2014. július óta tölti be pozícióját, előtte Komoróczki István látta el ezt a feladatot, korábban pedig Szatmáry Kristóf felügyelte a turisztikai ágazatot a minisztériumban. Glattfelder Béla az eseményen mutatta be az ágazat irányításának új felelőseit: dr. Ruszinkó Ádámot, az NGM új turizmusért felelős helyettes államtitkárát és dr. Faragó Pétert, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. új vezérigazgatóját.Glattfelder Béla beszédében elmondta, hogy a magyar turizmus a kedvezőtlen időjárási körülmények mellett is képes jól teljesíteni; az első hét hónapban a vendégszám 7,3 százalékkal, a tavalyi rekordot is meghaladó mértékben nőtt.

Az idei eredmények közül az államtitkár felidézte, hogy az első hét hónapban a vendégszám mellett az eltöltött vendégéjszakák száma is nőtt, 5,6 százalékkal. Az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) csaknem 10 százalékkal nőtt, ami arra utal, hogy a turizmus nemcsak mennyiségében, hanem értékben is bővülni tudott. A szállásdíjbevétel - ami a turizmus egyik legfontosabb mérőszáma - 11 százalékos növekedésében meghatározó a növekvő hazai jövedelmek és a SZÉP-kártya hatása - mutatott rá.

A turizmus nemzetközi átlagban 5 százalékkal bővült, aminek több mint kétszerese a magyarországi szállásdíjbevételek 11 százalékos növekedési üteme - hangsúlyozta. A kormány számára az ágazat kiemelt jelentőségű, a GDP-hez való hozzájárulása 9 százalékos, míg a foglalkoztatásban betöltött szerepe meghaladja a 11 százalékot - fejtette ki. A turizmus vidéken jelentősen hozzájárul a térségfejlesztéshez, a jövedelmek kiegyenlítéséhez, és a tárca arra törekszik, hogy ez a jövőben is így legyen.

Egy kézbe került az ágazat szakmai irányítása

Ruszinkó Ádám, a tárca turizmusért felelős helyettes államtitkára elmondta: beleszületett ebbe a szakmába, hiszen édesanyja is a szállodaiparban dolgozott, legelső szakmai tevékenysége pedig az idegenvezetés volt, melyet 10 évig űzött. Az orvosi egyetem elvégzése után a gyógyszeriparban dolgozott, amely, bár nem kötődik a turizmushoz, mégis alkalmat adott neki arra, hogy betekintést nyerjen a multinacionális vállalatok világába, a tapasztalatokat pedig később az idegenforgalomban is hasznosítani tudta. Ruszinkó Ádám ezután az egészségturizmus fejlesztési programjának vezetőjeként is tevékenykedett, majd turisztikai tanácsadóként dolgozott.

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) új turizmusért felelős helyettes államtitkára (MTI Fotó: Illyés Tibor)
Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) új turizmusért felelős helyettes államtitkára (MTI Fotó: Illyés Tibor)


Beszédében kiemelte, hogy mostantól egy minisztérium felügyelete alá került az ágazat szakmai irányítása, a marketingtevékenység és a fejlesztéspolitika is. Elmondása szerint a magyar turizmus nemzetközileg is egy lépcsővel feljebb léphet, ígéretes periódus előtt áll, amelyben fontos az elindult minőségi fejlődés folytatása.

Az új helyettes államtitkár legfontosabb feladatai közé az együttműködést sorolta más tárcákkal, közöttük a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint a különböző turisztikai szakmai szervezetekkel. Tervei között említette, hogy a szervezetek képviselőivel közösen turistabusszal bejárják majd a "turisztikailag nehezen kezelhető" budapesti helyszíneket.

Faragó Péter, az MT Zrt. új vezérigazgatója - aki korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél, illetve a Nemzeti Külgazdasági Hivatalnál dolgozott - elmondta: a Turizmus Világnapját az ENSZ turisztikai világszervezetének kezdeményezésére minden évben szeptember 27-én ünnepelik, melyhez hazánk 2011-ben csatlakozott. A programsorozatnak három pillére van: a nagyközönség elérése és közönségakciók szervezése, ajándékok osztogatása, a szakmai programok, mint például közös városnézés az új fejlesztések és beruházások megtekintésével mind Budapesten, mind vidéken, illetve az egyes turisztikai szervezetek csatlakozása az eseményhez előadásokkal, ingyenes programokkal és szolgáltatásokkal, kedvezményes akciókkal.

Dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. új vezérigazgatója (MTI Fotó: Illyés Tibor)
Dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. új vezérigazgatója (MTI Fotó: Illyés Tibor)

(forrás: MTI, Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Készül-e korlátozásokra a 4. hullám kapcsán?

Kiadónk társoldalai