Bemutatták a Városliget parkrehabilitációs vázlattervét

Családbarát és fenntartható Városliget jön létre a Liget Budapest projekt keretében elvégzendő parkrekonstrukció nyomán - hangsúlyozta a Városliget parkrehabilitációs vázlattervének csütörtöki budapesti bemutatóján a projekt kert- és tájépítészeti feladatokért felelős miniszteri biztosa.

Persányi Miklós emlékeztetett arra, hogy a tervező Garten Studióhoz 118 szervezet juttatott el összesen 558 javaslatot, ezek 90 százalékát sikerült befogadni.

Magyarország legnagyobb szabású parkfejlesztése remélhetőleg megmutatja: lehet olyan eredményre jutni, amely a lehető legtöbb Liget-használó csoport lehető legnagyobb örömére szolgál - mondta.
Persányi Miklós kiemelte: szükség van az M3 autópálya forgalmának kivezetésére, a P+R parkolók és a közösségi közlekedés átgondolására. Az átmenő forgalmat ezért - a közösségi közlekedés kivételével - megszüntetik a Városliget egész területén.

A Városliget egy sok igényt kielégítő, rekreációs közösségi tér, amelynek csak egyik fontos eleme a zöldfelület. A parkrekonstrukció lényege ezzel együtt a Liget zöldfelületeinek növelése - hangsúlyozta a miniszteri biztos.
Sokat vitatott kérdés volt a zöldfelületek mérete, az erre vonatkozó számok elérhetők a www.varosligetpark.hu honlapon - hívta fel a figyelmet.

Persányi Mikós elmondása szerint a Ligetből a városba kinyúló "zöld csápokra" vonatkozó javaslatát megfogadták, így a Városligeti fasorba és a Dózsa György útra sok száz facsemetét ültettek. A főváros és a kerületek 37 500 új fát telepítenek Budapesten 2016 és 2019 között - jegyezte meg.

Mint hangsúlyozta, a Városligeti-tó medrében a jövőben egész évben víz lesz - a korcsolyaszezon kivételével -, a Liget forgalommentesítése után pedig érdemes elgondolkodni a Hősök teréről is, itt is megfontolandó az újraparkosítás.

Rostás Zoltán, a Városliget Zrt. stratégiai igazgatója a parktervezés szempontjait ismertetve elmondta, hogy az egyik legfontosabb cél a park jövőbeli fenntarthatósága. Mint hangsúlyozta, gyermekbarát, családközpontú, okos közösségi teret képzeltek el, ennek érdekében akadálymentesítési koncepció is készült.

A fejlesztés első eredményének nevezte, hogy a ligeti bódésor helyén megépültek a Feszl által tervezett pavilonok, a street foodtól a fine diningig sokféle igényt kiszolgálva, de állandó minőségbiztosítás mellett.
A Városliget Zrt. munkatársa elárulta, hogy kifinomult látogatóirányítási rendszert terveznek, a tájékozódást az applikációk mellett hostessek, gondnokok is segítik majd.

Szloszjár György, a Garten Studio vezető tervezője közölte: az engedélyezési tervek elkészültét követően, 2018 áprilisában kezdődhet a parkrekonstrukció első üteme, az utolsó, harmadik ütem pedig 2019 januárjában. Mint hangsúlyozta, pályázatuk egyetlen fontosabb eleméről sem kellett lemondaniuk.

Beszámolója szerint a parkon belül nem építenek ki kerékpárutat, a kerékpárosok azonban használhatják majd a Ligetet, és nyolc új Bubi állomást is létrehoznak. 13 digitális információs táblát, 15 statikus térképet és 11, usb töltővel, wifi hotspottal ellátott okospadot helyeznek el.

Krausz Zsolt, az Atelier Kis Péter munkatársa a parkba elhelyezendő négy új vendéglátó- és kilenc illemhely organikus alapú terveit és elhelyezkedését mutatta be.

Szloszjár György elmondta: a Széchenyi Gyógyfürdő mellett vizes élménytér létesül, az Új Nemzeti Galéria környékére pedig egy zárt és egy nyílt kutyafuttató is kerül a kutyák és a gazdák komfortját szolgáló berendezésekkel. Ide tervezik a sörkertet és a hőlégballon-felszállóhelyet is.

A KRESZ Park közlekedési játszótérré fejlődik, és megújul a Vakok kertje, amely mellett az iskolásoknak szánt sportpályákat helyezik el.

A Városligeti-tó felülete jelentősen megnő, a Vajdahunyadvár pedig körbecsónakázhatóvá válik. A vár környékére képzelik el a Liget rendezvényterét, a megújuló tóparti játszótér körül családi szigetet alakítanak ki. A turistabuszok leszállóhelyét a Hősök terénél helyezik el, a járművek azonban a Szabolcs utcában parkolnak majd. 

Az Olof Palme sétány aszfaltburkolatát megszüntetik, a Király-domb mögötti botanikus kert területét megnövelik, mellette pedig még egy zárt kutyafuttatót alakítanak ki, míg a Nagyrétre kis dísztó, az Olof Palme Ház főbejárata elé rózsakert kerül.

Az Ötvenhatosok tere a fásítás egyik fő terepe lesz, a tervezett gyermekszínház közelében megújul a nagy játszótér, mellette pedig egy kisebb is létesül a kisgyerekek számára. A Magyar Zene Háza mellé zenei játszótér kerül.

A Liget jelenleg sötét részeit mozgásérzékelős lámpákkal látják el, az áthelyezett közműveket pedig a fákra tekintettel vezetik el - számolt be a tervekről Szloszjár György.

Forrás: MTI


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.