hirdetés
hirdetés

Budapest a harmadik legolcsóbb európai város

Egy brit felmérésben azt vizsgálták, hogy az európai nagyvárosokban milyen költségekkel kell számolnia egy turistának, ha egy hétvégi kiruccanásra készül.

hirdetés

A brit Post Office Travel Money – amely egy, többek között pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó vállalat – közzétette európai „utazási barométerét”, melyben azt a 35 európai várost szedi listába, ahol a legolcsóbban megúszhatunk egy hétvégi kiruccanást. A weboldalon az egyes városokban felmerülő átlagos költségeket egy keresőmotor segítségével közvetlenül is összehasonlíthatjuk egymással, így például Budapestet Béccsel vagy Prágával. A városokat olyan, a turisták által gyakran igénybe vett szolgáltatások árai segítségével hasonlították össze, mint például egy három fogasos vacsora egy üveg borral két főre, két éjszaka szállás egy háromcsillagos szállodában, helyi utazási és városnézési költségek, egy csésze kávé vagy egy üveg sör. Az árakra vonatkozó adatokat részben a helyi turisztikai hivataloktól, részben online kutatással, a szállodai szobaárakat pedig a Hotels.com szállásfoglaló oldal segítségével szerezték be.

Néhány a vizsgált költségelemek közül (Forrás: postoffice.co.uk)
Néhány a vizsgált költségelemek közül (Forrás: postoffice.co.uk)


Varsó a legolcsóbb, Budapest a harmadik

Mindent összevetve a legolcsóbb város a lengyelországi Varsó lett, ahol egy két éjszakás szállás két felnőtt részére egy háromcsillagos hotelben 54 angol fontba kerül, az oda-vissza útra szóló reptéri transzfer 1,16 font, egy 48 órás turistakártya 4,65 font, egy három fogasos vacsora borral két főre 28,49 fontba kerül, egy csésze kávé 1,90 font, egy üveg sör pedig 1,52 font, mindent összevetve egy hétvégét itt 113 fontból meg lehet úszni.

A lista második helyét Litvánia fővárosa, Vilnius foglalja el, melyet nem más, mint Budapest követ. A Post Office Travel Money felmérése szerint az átlagárak nálunk a következőképpen alakulnak: két éjszakára, két főre szóló szállás egy háromcsillagos szállodában 43 angol font, a reptéri transzfer a városba és vissza 7,53 font, a 48 órás turistakártya 8,87 font, a három fogásos, két főre szóló vacsora egy üveg borral 29,44 font, egy csésze kávé 1,21 font, egy üveg sör 1,48 font, egy üveg kóla pedig 0,94 font. Egy hétvége Budapesten átlagosan 123 fontba kerül a turistának a felmérés szerint.

Budapestet Lettország fővárosa, Riga követi, az ötödik legolcsóbb város Krakkó, majd sorban Lisszabon, Dubrovnik, Prága és Moszkva, a tízes listát pedig Athén zárja. Az első tízben Bécs például nem is szerepel.

Nemrégiben azonban - egy másik, szintén brit felmérésben - Budapest bizonyult a legolcsóbb desztinációnak. Ennek keretében egy egynapos tartózkodás tipikus költségeit vette számba a Hoppa.com weboldal, ahol repülőtéri transzferszolgáltatást lehet foglalni. A 46 városból álló felsorolás első helyén Dubaj áll, az utolsó helyet viszont nem más, mint Budapest foglalja el, vagyis a Hoppa felmérése szerint fővárosunk a világ legolcsóbb desztinációja. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Prága és Budapest néhány költségelemének összehasonlítása (Forrás: postoffice.co.uk)
Prága és Budapest néhány költségelemének összehasonlítása (Forrás: postoffice.co.uk)

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai