Délvidéki gőzkompból lett látogatóközpont Budapesten

Néhány napja megnyílt Budapesten a jövő évi vizes vb-t és a budapesti olimpiai pályázatot bemutató két interaktív látogatóközpont. Az egyiket egy több mint 100 éves gőzkompból alakították ki. 

Tarlós István főpolgármester, Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat vezetője, valamint Kovács Ágnes, Sydney olimpia bajnoka nyitotta meg a 2017-es budapesti vizes világbajnokság helyszíneit, köztük a főhelyszín Dagály Úszóarénát, valamint a 2024-es budapesti olimpiapályázatot is bemutató interaktív látogatóközpontokat.

A két világesemény bemutatására 2x200 m2-es interaktív látogatóközpont készült, amelyet a Dunán egy csaknem 700m2-es uszályon építettek fel. Az uszályon berendezett két látogatóközpont a tervek szerint egészen a FINA-világbajnokság végéig, illetve a 2024-es olimpiarendezés helyszínét kiválasztó, 2017. szeptember 13-án esedékes limai közgyűlésig várja a látogatókat a Parlamenttel szemközt, az óriás toronyugrás vb-helyszíneként is szolgáló Batthyány téren.

A Dagály látogatóközpont interaktív, a XXI. század követelményeinek megfelelően high-tech eszközökön keresztül mutatja be a vizes világbajnoksághoz kapcsolódó létesítményeket, elsősorban a Dagály Úszóarénát, a 27 méter magas óriástornyot, illetve a világbajnokság egyéb helyszíneiként szolgáló uszodákat. Külön létesítményben ismerhetőek meg Budapest 2024-es olimpiai pályázatának legfontosabb elemei, előnyei és az Agenda 2020 reformprogram főbb célkitűzései. A látogatóközpontok célja, hogy mindkét világeseményt interaktív, modern, XXI. századi eszközökön keresztül mutassák be a lakosság számára. 

Virtuális valóság szemüvegen keresztül be lehet tekinteni a jelenleg gőzerővel zajló Dagály Úszóaréna építkezési területére, motorcsónakban ülve elszáguldhatunk a vizes világbajnokság helyszíneire, amelyet 3D-filmen keresztül is megtekinthetünk, de ki lehet próbálni olyan érdekességeket is, mint a vízilabdacsocsó, vagy tesztelhetjük tudásunkat olimpiai és vizes sportágakhoz kötődő kvízjátékokon is. 

A Dagály Úszóarénához kapcsolódó beruházás komplex városfejlesztési program része, melynek keretében megújulnak a környező utak, sor kerül a környezet rendezésére, gyalogossétány épül a Forgách utcai metrómegállótól az Úszóarénáig, valamint a Kossuth tér és a Dagály között.  A fejlesztéssel a Dagály területén az ország legkiemelkedőbb sport- és fürdőközpontja jön létre, amely a világbajnokság után is több ezer ember számára nyújt majd szórakozást. 

A látogatóközpontoknak otthont adó uszály az interaktív kiállítások ideje alatt a Mahart Passnave Kft. belföldi hajóállomásaként is üzemel majd, a budai oldalon felszállási és leszállási lehetőséget biztosítva a Dunakanyarba induló és onnan érkező menetrendszerinti hajójáratokra, így biztosítva éves szinten több tízezer turista áthaladását a látogatóközpontokon.

A pavilonok ingyenesen látogathatóak, múzeumi nyitvatartási rend szerint működnek, azaz a hétfői nap kivételi minden nap 11 és 19 óra között fogadják a vendégeket. A szervezők létrehoztak egy információs vonalat is, a 06 70 641 1144-es telefonszámon, nyitvatartási időben várják iskolás- vagy turistacsoportok jelentkezését is. Mindkét látogatóközpont két nyelven, magyarul és angolul várja a hazai és külföldi vendégeket.

A gőzkomp

A látogatóközpontoknak helyt adó egykori gőzkomp 1870 körül a Délvidéken, Gombos és Erdőd között közlekedett. Fedélzetére egyszerre hat darab, egyenként tíz tonnával megrakott vasúti kocsit toltak fel a Duna egyik partján, hogy a túlsó parton ismét a síneken folytassa útját a szerelvény. A gőzkomp azonban nem sokáig üzemelt, mivel hamarosan híd épült a folyón. A szerkezet később Budapestre, a Margitszigetre került, ahol az ’50-es években a Honvéd kétszintes csónakháza épült rá, számos sportoló kezdte innen pályafutását. Amikor a ’80-as évek végén innen is kiöregedett, a Népszigetre vontatták az Újpesti Hajójavítóba, ahol elsüllyedt. Kiemelésére 2015 nyarán került sor a Mahart Passnave Kft. jóvoltából.

A monstrum nagyjából 5 évet töltött a víz alatt, a kiemelése több hetes előkészítést követően 2-3 napot vett igénybe – a hajótest ferdén fúródott a mederbe, napokig tartott a több tonna iszapot kiszivattyúzása. Felújítása 10 hónapon keresztül tartott, ezt követően kezdődtek meg a látogatóközpontok kialakításának építési munkálatai. A gőzkomp hossza 62,8 m, a szélessége 9,04 méter, az átlag merülése 30 centi. A gőzkomp valaha szegecselt acéllemezből készült, a fedélzete és a bordaszerkezete maradt az eredeti, a külső héjazata többször lett cserélve.


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?