hirdetés
hirdetés

Utazás - Eger nagy fejlesztések elé néz az idén

Folytatódik a vár rekonstrukciója, felújítják a Gárdonyi házát, elkészül a sztráda Egerig, és megépül a kerékpárút, amelyen Egerszalóktól a Bükkig is el lehet tekerni.

hirdetés

Dinamikus fejlődésének köszönhetően Eger, az Utazás kiállítás idei belföldi díszvendége évről-évre rekordokat dönt a hazai turizmusban. 2019-ben már 699 ezer vendégéjszakát regisztráltak a hevesi megyeszékhelyen, ez 2018-hoz képest 5%-os, 2013-hoz viszonyítva pedig több mint 70%-os növekedést jelent. A megyei jogú városok között Eger idegenforgalmi adóbevételei a legmagasabbak.

A növekvő kereslethez folyamatos fejlesztések szükségesek. A közelmúltban elkészült a belváros rehabilitációja, megújult a Minaret, látogathatóvá vált az Érseki Palota és a Valide Sultana fürdőrom, új attrakciókkal gazdagodott a Vár.

A fejlődés 2020-ban hasonló ütemben folytatódik: idén több nagyberuházás is elkezdődik, zajlik, vagy éppen már befejeződik a városban. Tovább folytatódik a vár fejlesztése, a vidéki Magyarország leglátogatottabb múzeuma hamarosan soha nem látott teljességében várja a látogatókat. Újjáépítenek két bástyát, átalakítják a palota udvart, bővítik a váron belüli szolgáltatások kínálatát. A földalatti folyosóról megközelíthető Zárkándy-bástya várhatóan már az év második felére elkészül.

Szintén az év második felében adják át az Egert a gyorsforgalmi úthálózatba kapcsoló M25-ös autóutat. A kétszer kétsávos sztrádával jelentősen javul Eger megközelíthetősége, a távolság mintegy 15 perccel rövidül a hevesi megyeszékhely és Budapest között. Az autópálya-csatlakozástól Eger gazdaságának és turizmusának további erősödését várják a szakemberek. A turisták növekvő száma városon belül is szükségessé tesz közlekedésfejlesztést, kiváltképp a parkolóhelyek számának növelését. Eger fürdőnegyedében már februárban elindult egy új, 250 autóállásos parkolóház építése, mely a szomszédos Bitskey Aladár uszoda, Bárány uszoda, Termálfürdő és Török fürdő vendégeit szolgálja ki elkészülése után.

Óriási jelentőségű az is, hogy néhány esztendeje a kerékpáros közlekedés elősegítése érdekében a város – a meglévő szigetszerű kerékpárutak összekötésével – egy több mint 10 km-es, összefüggő kerékpárút-hálózatot valósított meg, ezáltal lehetőség nyílik Eger déli városhatárától - a megyeszékhelyen keresztül - kerékpárral eljutni a Bükkön át egészen Miskolctapolcáig, vagy akár Ómassáig. Sőt, szemmel láthatóan elkezdődött az Eger és Egerszalók közötti kerékpárút építése is, amely elkészülte után ugyancsak új dimenziót nyithat kerékpáros turizmus területén.

Az idei évben várható a Nagy könyv írójának, Gárdonyi Géza házának rekonstrukciója. Az épület jelenleg is látogatható, a fejlesztéssel azonban a házat körülvevő ősfás kert is közösségi funkciókat kap. Megújul a Ziffer Sándor galéria, az egykori zsinagóga a jövőben is kiállítótérként hasznosul majd, azonban a jelenlegitől jelentősen korszerűbb körülmények között. Az Érsekség két nagyszabású fejlesztése folytatódik idén, így az Érseki palota és a Bazilika rekonstrukciója. A várhatóan 2022-ben záruló, átfogó felújítás után új attrakcióként látogathatóvá válik Magyarország második legnagyobb templomának tornya is.

A fejlesztéseken túl az egri programkínálat is irigylésre méltó. A szezon nyitóeseményeként idén már 20. alkalommal várja az érdeklődőket az Egri Tavaszi Fesztivál, melynek sajátos ízét a történelmi, egyházi környezetben megjelenő izgalmas, „Kortalan kortárs” produkciók sora adja. A 2020-as programokról a város turisztikai honlapján, a visiteger.com-on szerezhetőek információk, melyek nyomtatott változatban az Utazás kiállításon már elérhető Programfüzetben is átböngészhetőek.

Eger neve szorosan összefonódik a borral. Az egri borászok példaértékű munkája bizonyítja: az egri borok világhírre érdemesek, s ezt a hazai és nemzetközi versenyeken elért eredményeik is rendre alátámasztják. Azt, hogy a város sajátjának tekinti az egri bor ügyét, olyan – az önkormányzat által támogatott – kezdeményezések is alátámasztják, mint Egri borvidéket bemutató, magyar, angol és lengyel nyelven megjelentett könyv, a már elérhető okostelefonos applikáció, vagy például a hagyományokat és a megújulásra, egységre való törekvést egyaránt jelképező egri borvidéki borospalack. Eger egész évben kínál programot a borbarátoknak: kezdve a János-napi borszenteléstől, a Borszalonon, az Egri Csillag Weekenden és a Bikavér Ünnepen át a következő szüretig. Természetesen az Egri Bikavér Hungarikummá válásának születésnapját is minden évben megünnepeljük, de a hétköznapokban is fontos szerep jut a borturizmusnak.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai