Élelmiszerkutatás, meglepő eredménnyel

A szervezetünkbe kerülő anyagok az anyagcserét, hormonháztartást is károsíthatják.

A világon az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok száma eléri a négyezret, ezekből az anyagokból kioldódás révén 80 év alatt akár 400 gramm is az élelmiszerekbe kerülhet - derül ki a laboratórium.hu kutatásából. Az így a szervezetünkbe kerülő monomerek, oligomerek, stabilizátorok, antioxidánsok, lágyítók, habosító anyagok, nehézfémek, színezékek és gyártási segédanyagok az emberi anyagcserét, hormonháztartást szabályozó szerveket károsíthatják.

Szigeti Tamás János, a csomagolóanyagok vizsglatát végző Wessling Hungary szakembere azt mondta, a laboratóriumi visgálatokat úgynevezett élelmiszer-utánzó modelloldatok segítségével végzik el, amelyek a csomagolóanyagokkal kapcsolatba lépő élelmiszeréhez hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. A speciális kioldódási vizsgálatoknál az élelmiszerekből a modelloldatokba kerülő anyagok kémiai jellemzőit is meghatározzák, azaz konkrét vegyületeket mutatnak ki, illetve megmérik azok mennyiségét is.

Magyarországon az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény hatálya kiterjed az élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyag, tárgy, eszköz és gép előállítására, higiéniai alkalmasságának, megfelelőségének ellenőrzésére és forgalomba hozatalára is.

A fogyasztónak arra kell figyelnie, hogy az élelmiszert mindig az előírásoknak megfelelően tárolja, mikrohullámú melegítőbe csak akkor szabad őket helyezni, ha a csomagoláson ezt feltűntetik. Erős oldóhatással rendelkező terméket csak üvegben szabad tárolni, emellett az élelmiszereket nem ajánlott más edényben, csomagoldásban tárolni - hívta fel a figyelmet a laboratórium.hu közleménye.

 

Forrás: Turizmus Online


Zárva a győri állatkert – mostanában ne keresse fel!

Zárva a győri állatkert – mostanában ne keresse fel! 

Súlyos fertőző betegség ütötte fel a fejét a környéken – elővigyázatosságból hozták meg az intézkedést.
Itt a jóidő – kezdődik a golfszezon

Itt a jóidő – kezdődik a golfszezon 

Pannonia Golf & Country Club volt, BOTANIQ Máriavölgyi Golf Klub lett.
Megújul a Sziget

Megújul a Sziget 

Vizuálisan és programelemeiben is megújul a fesztivál.
Ébred a természet a hazai arborétumokban, botanikus kertekben

Ébred a természet a hazai arborétumokban, botanikus kertekben 

Ébred a természet, egyre enyhébbek és hosszabbak a nappalok, hazánk leggazdagabb kertjeiben, az arborétumokban és a botanikus kertekben sorra nyílnak a kora tavaszi virágok.
Ultramodern fényjátékok, látványos szobrok – új kiállítás nyílik

Ultramodern fényjátékok, látványos szobrok – új kiállítás nyílik 

Tripla kiállítással jelentkezik a Virág Judit Galéria.
2028- ban jöhet a SUP-világbajnokság

2028- ban jöhet a SUP-világbajnokság 

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) a kínai Hangzhou-ban tartott kongresszusán jelentette be, hogy 2021 után Balatonfüred ismét SUP világbajnokságot rendezhet.
Huszáros nap a Skanzenben

Huszáros nap a Skanzenben 

Március 15-én ünnepi programmal várja látogatóit a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Lovas díszbemutatók, huszártábor és zenés-táncos verbuválás színesíti a programot.
Kitart a síszezon – meglepetéssel készül a Sípark

Kitart a síszezon – meglepetéssel készül a Sípark 

Márciusban is üzemel a Mátraszentistváni Sípark!
Indul a többezres futókaraván

Indul a többezres futókaraván 

Szupermaratonnal indul a balatoni futószezon.
TKI: növekedést várnak a szállásadók

TKI: növekedést várnak a szállásadók 

A legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index (TKI) adatai részletes képet adnak az ágazat aktuális állapotáról és a következő hónapokra vonatkozó kilátásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.