Ezek a borok képviselik idén az ország borkultúráját

Bemutatták a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2016-os borválogatását: a kiváló minőségű magyar borok nemzetközi népszerűsítésére pályázaton kiválasztott három kategória 23 fajta bora képviseli a magyar borkultúrát Magyarország 140 külképviseletén, valamint a nemzetközi delegációk előtt.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára a borválogatást bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte: a tárca idén 15. alkalommal mutatja be a külügyi borválogatását, amelyet minden évben 10-12, nemzetközi borminősítéssel rendelkező vizsgabiztos vakon, azaz a lehető legobjektívebb módon választ ki.

Közlése szerint a tárca évente nagyjából 100 millió forintot költ borokra, a stratégiát a többi minisztériummal, így a földművelésügyi, a nemzetgazdasági tárcákkal és a Miniszterelnökséggel összehangolják.

Ausztria 20 százalékkal kevesebb bort exportál, mint Magyarország, de azt 2,5-szeres átlagáron teszi, ezt az államtitkár követendő példának nevezte.

A bor az egyik legkiválóbb módja Magyarország népszerűsítésének, a kiválasztott borok képviselik az ország borkultúráját - hangsúlyozta.

Hozzátette: az elmúlt 30 évben minőségi átalakuláson ment át a borászat az országban, Magyarország "bornagyhatalommá vált" a minőségben. A márka még nem a megfelelő helyén van a francia, a portugál vagy az olasz borokhoz képest, ezért a minőségre kell koncentrálni az exportban is. El kell érni, hogy a magyar csúcsborászok valóban a lehető legmagasabb árat tudják elérni a boraikkal - mondta az államtitkár.

Mészáros Gabriella, a borválogatás zsűrijének elnöke a borászatoknak kiosztott elismerő oklevelek átadásakor azt emelte ki, hogy közel húsz éve törekednek az objektivitásra a legjobb borok kiválasztásában. A megmérettetésen részt vevő termelők tudják, hogy nem versenyről van szó, hanem a Kárpát-medence egyedi karakterének, fajtáinak bemutatásáról - mondta. Az egyes kategóriákban - grand superior, superior, classic - és a technológiában látványos a fejlődés az elmúlt 4-5 évben, az egyes termőhelyek karaktere jobban megjelenik.

A díjazott fajták közé a Móri, az Etyek-Budai, a Tokaji, a Balatonfüredi, a Somlói, a Villányi, az Egri, és a Szekszárdi borvidékekről kerültek be tételek, és egy határon túli a Szerémségi borvidékről.

A teljes lista:

Pezsgő

Grand Superior
Kreinbacher Birtok, Nagy-Somló, Prestige Brut

Superior
Kreinbacher Birtok, Nagy-Somló, Kreinbacher Somló Extra Dry

Classic
Garamvári Szőlőbirtok, TokajChateau Vincent Optimum 

Könnyű fehérbor

Grand Superior
Csetvei Pince Mór, Ezerjó 2014 

Superior
Maurer Oszkár Pincészete, Szerémség, Maurer Oszkár Corvina, 2012 

Classic
Nyakas Pince, Etyek-Buda, Irsai Olivér, 2015 

Testes fehérbor

Grand Superior
Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaj, Percze Furmint, 2014 

Superior
Figula Pince, Balatonfüred, Sáfránykert, 2014
Kolonics Pince, Somló, Somlói Juhfark, 2013 

Classic
Béres Szőlőbirtok, Tokaj, Tokaji Furmint Lőcse dűlő, 2011 

Könnyű vörösbor

Grand Superior
Vida Péter Pincészete, Szekszárd, Hidaspetre Kékfrankos, 2012 

Superior
Günzer Zoltán Pincészete, Villány, Ördögárok Kadarka, 2012 

Classic
Thummerer Pince, Eger, Egri Bikavér Superior, 2011 

Testes vörösbor

Grand Superior
Heumann Evelyn Pincészete, Villány, Cabernet Franc, 2012
Sauska Pince, Villány, Sauska Cuvée 7, 2011 

Superior
Kovács Nimród Pincészete, Eger, Rhapsody, 2011
Takler Pince, Szekszárd, Bikavér Reserve, 2012

Classic
Bodri Pince, Szekszárd, Faluhely Bikavér , 2013

Késői szüretelésű, édes bor

Grand Superior
Bott Judit Pincészete, Tokaj, Késői Furmint, 2014

Superior
Disznókő Szőlőbirtok , Tokaj, Édes Szamorodni, 2012
Barta Pince, Tokaj, Édes Szamorodni, 2013 

Classic
Grand Tokaj, Késői Arany Tokaji Furmint, 2013

Aszú

Grand Superior
Dobogó Pince, Tokaj, Aszú 6 puttonyos, 2003 

Superior
Nobilis Pince, Tokaj, Aszú 6 puttonyos, 2007
Erzsébet Pince, Tokaj, Aszú 6 puttonyos, 2010 

Classic
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tokaj, Aszú 5 puttonyos, 2009

Forrás: MTI

Forrás: Origo


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.