hirdetés
hirdetés

Hévízen támogatással ösztönzik a magánszállások minőségének javítását

Országosan is példaadó lehet az a most induló pályázati rendszer, amivel a hévízi magánszálláshelyek működtetőit szeretnék további minőségjavításra ösztönözni – állította Papp Gábor polgármester egy kedden tartott sajtótájékoztatón. 

hirdetés

Mint elmondta, a Hévízi Szobakiadók Szövetsége kereste meg az önkormányzatot a javaslattal, amit örömmel fogadtak, mert ezzel olyan szektorban tudnának segíteni, amelyik egyébként nem nagyon jut pályázati forrásokhoz a viszonylag alacsony összegű fejlesztések miatt. Ugyanakkor látják azt is, hogy a segítség közvetlenül vissza is térül a városnak a jobb minőség miatt erősödő forgalomnak és a jobb adófizetési hajlandóságnak köszönhetően.

Mivel a várhatóan emelkedő idegenforgalmi adóval együtt nő az ehhez járó állami hozzájárulás, rendkívül precízen ki kellett dolgozni a szabályokat, nehogy jogsértést kövessenek el. Átnéztek több olyan megoldást, amit korábban más önkormányzatok hasonló célokkal alkalmaztak. Azt tapasztalták, hogy ezek általában nem feleltek meg minden jogi előírásnak, előfordult az is, hogy egyéb helyi problémák is akadályozták a rendszer megfelelő működését. A polgármester szerint Hévízen nem várhatók ilyen akadályok.

A polgármester elmondta azt is, hogy Hévízen 5-600 közötti személy foglalkozik magánszállásadással, ők biztosítják több mint felét a városban működő 12 ezer férőhelynek, és jelentős részét adják az évi egymillió feletti vendégéjszaka-forgalomnak. Az utóbbi években folyamatosan növekedett az összes forgalomból a részarányuk, amit a jövőben is erősíteni szeretnének.

Lajkó Ferenc (balról) és Papp Gábor a pályázati rendszert ismertető sajtótájékoztatón (Fotó: Győrffy Árpád)
Lajkó Ferenc (balról) és Papp Gábor a pályázati rendszert ismertető sajtótájékoztatón (Fotó: Győrffy Árpád)

A pályázati támogatáshoz a magánszállásadók által az előző évben befizetett idegenforgalmi adó felét különítik el forrásnak, ami az indulási évben 16-20 millió forint körüli összeg lesz. A pályázaton évente indulhat minden magánszálláshelyadóként bejelentett személy. Az első évben jövő februárig adhatják be igényeiket. A támogatás alsó határát ötvenezer forintban határozták meg. A szállásadók az általuk befizetett kurtaxa feléig pályázhatnak, de indokolt esetben az ötvenezret akkor is megkapják, ha éppen nem érték el befizetéseik alapján ezt a nagyságot, vagy tevékenységüket csak most kezdték.

A pályázat utófinanszírozással működik, az érintettek csak a számlával igazolt megvalósítás után jutnak hozzá a támogatáshoz. A pályázat lebonyolítását az önkormányzat várhatóan a helyi TDM egyesületre fogja bízni. Erről rövidesen döntenek.

Lajkó Ferenc, a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke elmondta, hogy örömmel fogadták a város támogató szándékát és azt az aktív közös munkát, aminek köszönhetően kialakult a képviselő-testület tagjai által egyhangúlag támogatott rendszer. A működést szabályozó helyi rendelet mellé összeírták azokat a fejlesztési, vásárlási lehetőségeket, amikre a támogatást fel lehet használni. Több más mellett kerti bútorok és játékok, pihenők, grillezők, babaágy és szék, wifi-hálózat kiépítése, internetezéshez számítógépes sarok kialakítása, kerékpárok, széf, síkképernyős tévé vásárlása, szauna, szolárium kialakítása került a listára. A lényeg, hogy valami maradandó fejlesztés, ne szolgáltatás vásárlása legyen a cél. Így például nem adnak támogatást marketingszolgáltatás vásárlására, ugyanakkor lehet kapni pénzt saját weboldal fejlesztésére vagy a magánszállásadók országos minősítési rendszerébe való bekapcsolódás díjának fizetésére.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!