hirdetés
hirdetés

Iszonyúan széles hálóval merítve

Bő egy éve aktív a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE). Az eltelt egy év tevékenységéről az egyesület örökmozgó, kommunikációért felelős vezetőjét, Stumpf Édát kérdeztük.

hirdetés

„Iszonyúan széles hálóval merítve fogtunk hozzá a munkához” — emlékszik vissza a kezdetekre. Számos egyéb feladat mellett a MIE az idegenvezetői szakma színvonalának emelést tűzte ki célul. Ezt többek közt az idegenvezetői továbbképzések kiterjesztésével igyekeznek elérni például a nevezetességek működtetőivel együttműködésben. Megjárták a budapesti Bazilikát, Egert valamint a Dunakanyart. Együttműködési megállapodást kötöttek a Dohány utcai zsinagógával, melynek értelmében a zsinagóga képzésén résztvevő, a tematikából levizsgázó kollégák is vezethetnek az épületben. Hasonlóképpen alakul az együttműködés a Budapest Történeti Múzeumhoz tartozó Aquincummal.

A pozitívumok közt tartja számon Stumpf a Személyhajósok Szövetségével, valamint NiT Hungary-vel a vizes VB miatt újragombolt újpesti rakpart buszos közlekedésének kialakításában játszott szerepüket. „A helyi döntéshozók meghallgatták a véleményünket” — számol be a manapság csodaszámba menő hozzáállásról. Szintén a dicsőséglistán szerepel, hogy a XIII. kerülethez hasonlóan a Liget-projekt felelős Persányi Miklós is odafigyelt ugyanerre a témára a Hősök tere relációjában. Eddig rendben.

„A szakmai öntudat hiányzik, hogy meg merjék kérni a munkájuk árát” — véli Stumpf egy másik, a MIE által felvállalt feladatról. „A szakma anyagi megbecsülése még gyerekcipőben jár” — legyint. Úgy véli, hogy közmegyegezéses alapon, mindenki által elfogadva kellene feljebb tornázni a szerinte jelenleg „szerény” idegenvezetői óradíjakat. Pozsonyban 50-60, míg Németországban akár 80-90 eurós óradíjért dolgoznak a kollégák. „Itthon a 20-30 euró már jónak számít” — mondja. A MIE tavaly kereste meg a Mabueszt és a MUISZ-t az egységes munkadíjakkal kapcsolatos elképzelésével. Bár ötletüket nem találták eretnekségnek, nem is karolták fel. Tovább nehezíti a keresztülvitelt, hogy a „szakmán belül sincs egyetértés” — így Stumpf Éda.

Az egyes érdekvédelmi szövetségekkel nem csupán az anyagiak miatt vette fel a kapcsolatot. „A kormány felé képviselt „közös szakmai minimumok lefektetését„ kívánták elérni az egyesület által elképzelt MATUSZ-szal. Bár érdeklődés akadt, az ernyőszervezet mégsem valósult meg. A legutóbbi MUISZ-közgyűlésen az MTÜ bejelentette a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványt. 

Régóta napirenden van a jogosulatlan idegenvezetés elleni jogi fellépés újragondolása. A jelenleg több jogszabályban szétszórt szabályozás helyett egy lényegretörően megfogalmazott törvényt szeretne a MIE. Elképzelésükkel már megkeresték a politikát, de onnan az MTÜ-höz irányították őket. „Ők hivatottak erre. Csatlakoznunk kell az alapítványhoz” — mondja, hozzátéve: Ha a hatékony érdekképviselet ezt kívánja.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai