Japán sushi, orosz kaviár és francia halleves a Vajdahunyadvárban

Területét és kiállítószámát tekintve Európa legnagyobb halas rendezvényévé nőtte ki magát a Budapesti Halfesztivál, amelynek ebben az évben a Vajdahunyadvár ad otthont február 19. és 22. között - hangsúlyozta Necz István, a rendezvény főszervezője a hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

A harmadik alkalommal megszervezett programon több mint százféle halétellel, különleges halfajtákkal, érdekes halászati eszközökkel, főzőversennyel, gyermekprogrammal és könnyűzenei koncertekkel is találkozhatnak az érdeklődők. "A fesztivál fő célja, hogy bemutassa és népszerűsítse a hazánkban élő halfajokat, halételeket, valamint halfogyasztásra buzdítsa az embereket" - emelte ki a szervező.

A Balaton és a süllő a középpontban

A program idei vendége a balatoni régió, így a jellegzetes balatoni halételek mellett a balatoni települések kultúráját, a borudvarban pedig a térség leghíresebb borait kóstolhatják majd a látogatók. A négyszáznál is több kiállító standja között jelen lesznek idén is a Duna és Tisza menti halételek is.

Németh József a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség képviseletében elmondta, hogy a fesztivál hala idén a süllő lesz, ezért ez a halfajta kiemelt helyen szerepel majd a kínálatban. Kiemelte: a program jelentős szakmai megmérettetés is lesz egyben, hiszen a halászlé elkészítésének 800-nál is több formája ismert, ezzel a versenyre jelentkező szakácsokat komoly kihívás elé állítva.

Ahány ország, annyi halétel

Magyarország tradicionális halételei mellett több nemzetközi konyha is képviselteti magát, így meg lehet majd kóstolni az angol fish and chipset, a japán sushit, a pad thai tésztát, az orosz kaviárt vagy a francia hallevest is. De lesznek tokhal-különlegességek, halas-káposztás rétes, halas-krumplis rétes, haltejpörköltes rétes, csokoládés halkanapék a Csokoládé Múzeum jóvoltából és még kaviáros macaron is.

Február 19-én, csütörtökön féláron ehetnek a vendégek a fesztivál honlapjáról letöltött kuponfüzetért cserébe, hiszen a Budapesti Halfesztivál is tagja a Torkos Csütörtök mozgalomnak.

A környezetvédelem és a környezettudatosság jegyében a szervezők pályázatot is hirdettek általános és középiskolás diákok számára, hogy PET palackokból készítsék el kedvenc vízi élőlényüket. A fesztivál ideje alatt kiállított művekre a program közösségi oldalán lehet majd szavazni. A győztes osztályok egy balatoni osztálykirándulást és múzeumi belépőket nyerhetnek.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége és a szervezők jóvoltából a csütörtöki nap folyamán egy csapat gyengénlátó részesül majd különleges tárlatvezetésben a Magyar Mezőgazdasági Múzeum halászati kiállításán, a Fogadj Örökbe Egy Macit!

Alapítvány pedig a fesztivál ideje alatt megnyitja azt a speciális kávézót, ahol a látogatókat megváltozott munkaképességű emberek szolgálják ki. Egy kávé elfogyasztásával a vendégek is hozzájárulhatnak a fogyatékossággal élő emberek munkahelyteremtéséhez.

Forrás: MTI


Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?