Mozgalmas időszak Kumánia Gyógyfürdőben

Számos fejlesztéssel, beruházással gazdagodott a kisújszállási Kumánia Gyógyfürdő Kft. az idei esztendőben. Ezekről, illetve a jövő évi tervekről kérdeztük Zámbori Pétert, a társaság ügyvezetőjét.

Lassan közeledik az év vége. Az idei évet áttekintve milyen újdonságokról, újításokról tud beszámolni a Kumánia kapcsán?

Társaságunk 100 %-os önkormányzati tulajdonban működik, ennek minden előnyével és hátrányával. Előny, hogy Kisújszállás Város vezetősége és a képviselőtestület minden tagja támogatja fejlesztési elképzeléseinket, azonos célokat tűzünk ki, s ebben mind anyagi, mind szakmai segítséget is nyújt a tulajdonosunk. Egyetlen hátrányát abban érezzük, hogy a pályázati forrásoktól szinte el vagyunk zárva a tulajdonosi szerkezetünk miatt. 2018-ban három új területen kezdtünk komoly fejlesztésekbe: konferenciatermünket egy kisebb tárgyalóteremmel bővítettük, beszereztünk egy 120 fő befogadására alkalmas rendezvénysátrat, illetve a kemping területén a lakókocsis vendégek kiszolgálására nagyobb hangsúlyt helyeztünk.

Beruházások tekintetében ezek szerint nem volt csendes az esztendő. Hogyan jöttek be a számítások az előbb említett fejlesztéseknél?

A rendezvényturizmusban mind a céges szakmai csapatépítők, szakmai napok, mind a kisújszállási baráti és családi események megtaláltak és megszerettek minket. Olyan hazai és multinacionális cégek választották komplexumunkat szakmai programjaik megszervezésére, amelyekre a világ bármely részén büszkék lehetnének. A rendezvényszervezés mellett 3*superior minősítésű szállodánk a szállást, illetve a vendéglátást is biztosítani tudja. A rendezvénysátrat a kemping területén állítottuk fel, és új szolgáltatásként megjelent az esküvőszervezés a Kumániában. Ráadásul számunkra is meglepő érdeklődés övezi a helyszínt: az ifjú párok a romantikus környezetben található kis szigetünkön kelnek egybe, míg a szigettel szemben lévő sátorban a lakodalmas vacsora is megszervezhető. Ehhez tudjuk még biztosítani faházainkban és szállodánkban a násznép elhelyezését, így elmondható, hogy komplex szolgáltatást nyújtunk ezen a területen is.

A Magyar Kempingszövetség Minősítő Bizottsága által 3*-nak minősített kempingben a lakókocsis állások végleges kiépítése után komfortosabbá tettük az ide érkező vendégek kiszolgálását, s a jövőben további területbővítést, és így komoly fejlesztéseket kívánunk megvalósítani.

Új vendégkört jelent a konferenciaturizmus, az esküvők megjelenése. Mire lehet számítani a jövőben?

A konferenciaterem fejlesztése ebben az évben már megtérült, így a jövőben ez a beruházás – a megfelelő karbantartások mellett – nyereséget fog termelni a vállalkozásunknak. Az esküvői turizmusban is komoly lehetőségeket látunk, bár itt a megrendelői igények sok új fejlesztést is tudnak generálni. A rendezvénysátor kialakításánál 3 évben számoltuk ki a megtérülési időt, amit bízok benne, hogy hamarabb fogunk tudni teljesíteni.

Az év során több külföldi megjelenésről és ezáltal külföldi kapcsolatépítésről is be tud számolni. Melyek voltak ezek, hol jelent meg a Kumánia? Milyen új együttműködések indultak 2018-ban?

Idén a hazai turisztikai vásárok mellett megjelentünk ellátogattunk Kisújszállás két testvértelepülésére is. A felvidéki Igló és az erdélyi Négyfalu legnagyobb ünnepén is jelen voltunk. Az ott élőknek – és a további testvértelepüléseken élőknek – komoly kedvezményt biztosítunk gyógyszállodánk áraiból. Október elején pedig Moszkvában képviseltük Kisújszállást és a Kumániát, ahol egy jövő évi bemutatkozási lehetőség is felmerült a Balassi Intézet moszkvai képviseletén. Érdekesség még, hogy az esküvői turizmusban is megjelentek a külföldi érdeklődők, idén az egyik esküvőn a férj új-zélandi volt, de a jövő évre is van már amerikai érdeklődés is.

Milyen jövőbeni elképzelések szerepelnek a Kumánia 2019-es tervei között?

Az idei évben az alaptevékenységünket kiegészítő fejlesztéseket hajtottunk végre. Idén év végén elindult egy önkormányzati beruházás, melynek révén egyik termál kutunk egy kiserőművet fog „működtetni”, melynek révén közüzemi díjaink jelentős csökkenésére számítunk. Szintén a napokban hirdettük ki a tervezői pályázat eredményét, melynek révén egy új kültéri termálmedencével bővül a fürdőszolgáltatásunk. Hosszabb távú terveink között szerepel a kempingben újabb faházak építése, valamint egy családi élménymedence kialakítása. 30 szobás szállodánk bővítésében is gondolkodunk, további 16 szoba kialakítására van lehetőségünk a meglévő épületben. Optimistán tekintek a jövő évi és a hosszabb távú fejlesztések elé, hiszen ezek révén lehet a hatékonyabb, méretgazdaságosabb üzemeltetést elérni a Kumánia Gyógyfürdő Kft. egységeinél.


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?