hirdetés
hirdetés

Lemondott a turisztikai kormánybiztos

Lemondott tisztségéről Bienerth Gusztáv turisztikai kormánybiztos, ezt a 25. Turisztikai Díjátadó Gála és Évadnyitó Fogadáson szerdán Budapesten jelentette be - közölte az MTI.

hirdetés

„Bienerth Gusztáv kijelentette: a turizmus kormányzati átalakítása befejeződött, adott a dinamika és az új feltételrendszer ahhoz, hogy 2017 kivételes éve legyen az ágazatnak. Minden vállalt feladatát teljesítette. Meghatározó korszakot zárt le a kormány, az új struktúra felállt, a többletforrások elosztása megtörtént a négy kiemelt turisztikai célpont részére, és újabbak kialakítását készítik elő - közölte. Január elsejétől a Magyar Turisztikai Ügynökség teljes struktúrája működik, a kormány létrehozta az egyablakos hatékony turizmusigazgatást. A magyar turizmus évek óta dinamikus növekedést mutat, 2017 kiváló éve lesz a magyar turizmusnak.

A következő időszak legfontosabb feladatának a stratégia végrehajtását nevezte. A turisztikai desztinációkat kialakították, de még létre kell hozni a turisztikai brandet (márkát) - sorolta. A minőségi turizmus érdekében a képzés fontossága mellett hangsúlyozta a munkaerő megtartását, a külföldön dolgozók visszacsábítását. Kiemelte: lényegesen több hazai és uniós forrás áll az ágazat rendelkezésére, a turisztikai célelőirányzat jelentősen megnövekedett, csökkent az áfa.

Hangsúlyozta, hogy mennyiségi turizmus helyett minőségire van szükség. Az országban nyáron egy időben rendeznek világraszóló eseményeket, mindez része a kormány által meghirdetett fordulatnak. A minőségre kiváló példa, hogy a Tripadvisor a világ egyik legjobb szállodájává választott egy budapesti hotelt. Megköszönte az ágazatban dolgozók, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO), az Európai Parlament turisztikai albizottságának hatékony együttműködését. Hangsúlyozta: béke, együttműködés, és biztonság nélkül nincs turizmus, a kormány mindent megtesz a turizmus, mint stratégiai ágazat fellendítése érdekében. Bienerth Gusztávot január 8-án megválasztották a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökévé” - így az MTI.

Szűk egy év a turizmusirányítás élén

Bienerth Gusztáv neve a turizmusirányítással kapcsolatban akkor hangzott el először, amikor a hazai szakmai szervezetek többségének bevonása nélkül lezajlott egy szűkkörű tárgyalás tavaly év elején az állami turizmusirányítás átalakításáról. Az eseményről a szakma gyakorló szereplői a sajtóból értesültek. Nem sokkal később Rogán Antal az Országmárka 2.0 című konferencián magyarázkodott a szakmai közönség előtt. Bienerth a konferencián még a Roland Berger Zrt. gazdasági tanácsadó cég elnökeként arról szólt „hogyan kerülhet a lelkes amatőr az első ligába”, értve ez alatt az ország és különösen Budapest nem kiaknázott lehetőségeit.

(Fotó: MTI)

A korábban a Malév felügyelőbizottságában is szereplő Bienerth elképzelése szerint Budapestnek Prágát és Bécset kellene számokban, népszerűségben helyben hagyni. Prágát le kell győzni, Bécset meg kell ostromolni - adta ki a jelszót a kormánybiztos. Az ostrom még nem ért véget.

2016 április végére biztossá vált biztosi pozíciója, illetve hogy a Magyar Turisztikai Ügynökséggé váló MT Zrt-t az NGM helyett az NFM felügyeli, egyben annak több milliárdnyi uniós pénznek a sorsát, amit turizmusmarketingre költhet a szervezet. Ezt megelőzően történt egy kis sajtón keresztüli üzengetés, bátortalan pengeváltás a két tárca között, de hiába bizonygatta az NGM az igazát, az NFM igaza erősebb volt. Ezzel egy időben távozott az NGM-től a turizmuságazatot korábban felügyelő Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár.

Bienerth sokat utazott reménybeli küldőpiacok és meglévők erősítése érdekében. Útjai főképp keletre vezettek. A néhány éve már csökkenő - bár a hivatalos közlemények szerint növekvő - japán beutazók számát egyebek mellett oszakai, vagy tokiói charterrel tervezték feltornázni. A charter indításának körülményei még vélhetően kidolgozás alatt vannak, ahogy a tervezett jünnani menetrendszerinti járaté is. Az európai küldőpiacok közül különösen Szlovéniát kedvelte.

A hagyományos és a magyar beutazó turizmust voltaképpen mozgásban tartó küldőpiacokkal - melyeken a külképviseletet az MTÜ tavaly év végén egy tollvonással megszüntette - történő kapcsolatépítésben kevesebbszer merül fel a neve. A megszüntetést követő általános szakmai felhördülést nem sokkal később azzal próbálta enyhíteni a hivatalos álláspontot képviselve Bienerth, hogy országonként eltérő képviseleteket hoz létre a kormány.

Bienerth Gusztávot január 8-án megválasztották a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökévé, lemondása vélhetően összefügg ezzel.

A kormánybiztos korábban is komoly szerepel vállalt a sportdiplomáciában: a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége őszi ülésén sem tudott részt venni ilyen irányú elfoglaltsága miatt: „Legnagyobb sajnálatomra nem tudok személyesen eleget tenni a meghívásnak, mivel a közgyűlés napján a Budapest 2024-es olimpiai pályázat küldöttségét vezetem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság svájci székhelyén” – írta a kormánybiztos.

Bienerth távozásával a turizmusirányítás első embere a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán lett.

 

(forrás: Turizmus Online, MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai