Magyar-román fürdőháború a határ mentén

Az elmúlt néhány évben több fürdőfejlesztés történt Románia határmenti vidékein. Annak jártunk utána, ezek a fejlesztések milyen módon befolyásolták a hajdú-bihari fürdők forgalmát. Kiderült: a strandok látogatottságát az időjárás mellett a külföldi konkurencia is befolyásolhatja. Öt Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fürdő vezetőjétől kértünk vendégforgalmi adatokat, és megtudakoltuk a legtöbbször odalátogató külföldi fürdővendégek nemzetiségét is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 2010-ben felújított Sárkány Wellness és Gyógyfürdőben gyógyvizes medencék, gyógyászati és wellness részleg, élménymedencés strand és uszoda kínálja a kikapcsolódást, sportolást. – Az átadást követő 1-2 hónapban rengeteg román vendég érkezett, igaz, hirdettük is határon túl – mondta Horváth Gábor, a fürdő vezetője. – Főleg hétvégén jöttek sokan, a vendégek 60-70 százaléka Erdélyből érkezett. Téli hétvégéken is 50 százalékos volt a külföldi vendégek aránya. 2012-ben 170.000 vendég kereste fel a fürdőt. 2013-ban átadták az élményfürdőt a határ túloldalán, Szatmárnémetiben (70 km), és Nagybányán (130 km) is megújították a fürdőt. Szatmárnémetiben az Aqua Star közel a Sárkány fürdőével azonos a medenceszám és befogadóképesség tekintetében, de nincs gyógyászati részleg, sem gyógyvíz, termálvízben lehet fürödni. A nagybányai kisebb létesítmény, uszodával, néhány meleg vizes medencével és szaunarészleggel. A romániai beruházások hatására 20.000-rel kevesebb vendég látogatott el a Sárkány fürdőbe. Aztán ahogy lecsengett az erdélyi újdonság varázsa, visszatértek a vendégek, 150.000 – 160.000-es volt a forgalom. Intenzíven hirdettünk Szlovákiában is, ennek hatására onnan is többen jöttek, különösen hétvégékre. Közel 5000 vendégéjszakát töltöttek Nyírbátorban. Azt is tudni kell, hogy a külföldieknek útba esnek a nagyobb települések fürdői, mint Sátoraljaújhely, Sárospatak, Nyíregyháza, Kisvárda, ezek „elviszik” a vendégeket. Elenyésző a német vendégek száma, akik néha lakókocsival jönnek, és a kempingben szállnak meg. Néhány száz lengyel vendég is érkezik évente. A fürdő mellett 16 téliesített apartman áll a turisták rendelkezésére, valamint kemping sátorhelyekkel, lakókocsienergetikai-ellátottsággal. Május végétől szeptember végéig 100 százalékos kihasználtsággal működik, a vendégek 60-70 százaléka külföldi.

Aktív marketingmunkát végeznek a nyíregyháziak

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyíregyháza fürdőit társaságunk, a Sóstó – Gyógyfürdők Zrt. üzemelteti, fürdőink az Aquarius Élmény- és Parkfürdő (gyűjtőnév, mely magában foglalja az egész évben működő, fedett élményfürdőt és a szezonban működő szabadstrandot, más néven Parkfürdőt.) A zrt.-hez tartozik a Tófürdő, a Júlia Fürdő, a három csillagos Hotel Fürdőház, és működik egy fürdőgyógyászati részleg az Aquarius Élményfürdőn belül – ismertette Podlovics Lajos értékesítési vezető. – Romániából érkező vendégeink elsősorban az Aquarius Élmény- és Parkfürdő szolgáltatásait veszik igénybe. A Szatmárnémeti fürdő üzembe helyezése az eltérő fürdőméret és szolgáltatási paletta miatt – amely nálunk jóval nagyobb és szélesebb körű – nem okozott jelentős romániai vendégforgalom-változást. A nagyváradi fürdő jelentősebb távolságra van Nyíregyházától, így az szintén nem befolyásolta nagymértékben vendégforgalmunkat, úgy véljük, ez inkább a dél-alföldi fürdőkre lehet hatással. Az idén a korábbi évekéhez hasonlóan aktív marketingmunkát fektetünk abba, hogy megszólítsuk a romániai vendégeket. Az előző évek forgalmához képest mintegy 10 százalékos javulást remélünk, hiszen vendégelégedettség tekintetében jól vizsgáztak fürdőink. Külföldi vendégeink aránya 35 százalékos a sóstói fürdőkben: főleg Szlovákiából, Romániából, Lengyelországból, Ukrajnából érkeznek, kevesebben jönnek Ausztriából és Németországból. A legtöbb külföldi vendégünk Szlovákiából érkezik, őket követik a romániai vendégek. A 2016-os év időjárása a fürdők szempontjából nem hozott jó nyarat, így tavaly éves vendégszámunk vállalati szinten 503.000 fő volt, míg az előző évben 517.000 fő, így enyhe csökkenést könyvelhettünk el.

Hajdúböszörményben növekedett a látogatók száma

Gyógyfürdő és szezonálisan működő uszoda, gyógyászati központ, strand: élményelemekkel ellátott termálmedencék, gyermekmedencék, strandmedence csúszdával, fitneszsziget és szauna várja a kikapcsolódni és gyógyulni vágyó vendégeket a hajdúböszörményi Bocskai Gyógyfürdőben. Mint Pócsi Imre fürdővezetőtől megtudtuk, nem volt érezhető a hajdúváros fürdőjének látogatottságában a nagyváradi létesítmény üzembe helyezése, és bíznak benne, hogy nagymértékben ezután sem fogja befolyásolni a vendégforgalmat a határon túli fürdők fejlesztése. A Bocskainak gyógyvize és szolgáltatásai által kialakult vendégköre van, a látogatók átlagéletkora 45-50 év közötti. 2015-ben 93.095, 2016-ban 104.119 személy kereste fel a fürdőt, tavaly növekedett a látogatók száma. A külföldiek aránya az összes vendéghez képest 20 százalék volt 2016-ban. A legtöbben a lengyel nemzetiségűek közül érkeztek, kevesebb volt a német és a román nemzetiségűek száma. A vendégek leginkább a gyógyvizes medencéket kedvelik, egy külső medence télen is üzemel, 36-38 Celsius-fokos gyógyvízzel.

A vendégek kétharmada külföldi a nyári szezonban Hajdúszoboszlón

– Természetesen figyelemmel kísérjük a határon túli fürdőfejlesztéseket, értesültünk róla, hogy átadták a nagyváradi Nympaea aquparkot, melynek van fedett és nyitott része is. Az Aqua-Palace Fedett Élményfürdőnk forgalmát a tavaly szeptember óta eltelt időszakban nem befolyásolta a nagyváradi fedett élményfürdő megnyitása – ismertette Czeglédi Gyula, a Hungarospa Hajdúszoboszló vezérigazgatója. – Arra számítunk, hogy a nyári főszezoni időszakban sem csökkenti strandunk és Aquaparkunk vendégforgalmát a nagyváradi csúszdapark üzemelése, hiszen a legtöbb vízi élményt továbbra is Hajdúszoboszlón találják a vendégek. Aktívan jelen vagyunk a turisztikai piacon, így az esetlegesen kieső vendégkört Nagyvárad környékéről más célterületekről pótolni tudjuk akár Romániából is. A nyári főszezonban a vendégek kétharmada külföldi, szezonon kívül ez az arány megfordul a belföldi vendégek javára. Nyáron egyértelműen a lengyel vendégek vannak többségben. A városi vendégforgalmi statisztikák szerint a Romániából érkező vendégek aránya 10 százalék körül van. Összesítésben a hazai és lengyel vendégek után a Romániából érkezők a 3. helyen állnak. Annak ellenére, hogy a tavalyi év főszezoni időjárása elég változékony volt, a 2015-ös rekordévhez képest mintegy 2 százalékkal tovább tudtuk növelni a vendégforgalmunkat. Összesen több mint 1,7 millió fürdőszolgáltatást értékesítettünk.

Debrecenben csökkent a romániai fürdővendégek száma

– Debrecenben a termál- és az élményfürdőben is növekedett a látogatók száma. A héten tartott felügyelőbizottsági ülésre elkészült az összesítés is. A termálfürdőbe 2,6 százalékkal, az élményfürdőbe 8,9 százalékkal több vendég érkezett 2016-ban, mint 2015-ben. Az Aquaticum élményfürdő látogatóit is beleszámolva 2016-ban 630.000 látogatója volt a létesítménynek. Ez 6,9 százalékkal több, mint 2015-ben, amikor 589.336-an vásároltak jegyet. A fő küldőországok Szlovákia, Románia és Ukrajna. Bár Romániából érkeznek a legtöbben, 4-5 évvel ezelőtt csúcson volt a romániai látogatók száma, de a határon túli fürdőfejlesztések hatására folyamatosan 30 százalékkal csökkent a forgalom – ismertette Fazekas Lajos, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. igazgatója. – Kevesebben látogatták a strandfürdőt 2016-ban. Ez egyrészt a 2015-ös évnél rosszabb időjárásnak köszönhető, másrészt pedig a strand hagy kívánnivalót maga után, felújításra vár. Az idei szezon végén kezdődik a 4 milliárd forintos, teljes körű rekonstrukciós program, a felújított fürdőtől várunk rendkívül nagy látogatottságot. A fejlesztésről ide kattintva olvashat bővebben.

Az öt vezető válaszát összevetve a földrajzi távolság és a szolgáltatások határozzák meg a külföldi vendégek látogatását. Az eltérő szolgáltatást nyújtó, újdonságokat kínáló közeli fürdőket szívesen felkeresik a hazai, illetve külföldi vendégek is.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.