Milyen lehetőségek rejlenek egy okos városban?

Intelligens, fenntartható, erkölcsös, egészséges, tehetős, hatékony, innovatív, élhető, ellenálló város – ezekkel a jelzőkkel határozta meg az okos város definícióját Töviskes Imre smart city szakértő, Debrecen önkormányzata cégétől, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ Nonprofit Kft.-től (EDC Debrecen Urban and Economic Development Center) a IV. Környezet és Energia Konferencián a cívisvárosban.    

A cég célja a városi jólét és az életminőség javítása. A smart city mindennapjaink része, bővíti az infrastruktúrát, megújítja a városi szolgáltatásokat, fejleszti a városmenedzsmentet, stimulálja a helyi gazdaságot, ösztönzi, javítja az oktatást, a kutatást, serkenti a vállalkozásokat, támogatja a civil és a szociális szervezetek kapcsolatait. Fenntartható zöld szemléletet alakít ki, hozzájárul az innovatív technológiák alkalmazásához – folytatta az előadó. A gazdaságfejlesztési központ hét témára fókuszál: digitális írástudás, városi szolgáltatások, az energiafelhasználás csökkentése, a közbiztonság javítása, a közlekedés, sport, egészségügy okos eszközökkel való támogatása. A lakosság digitális írástudása alanyi joga a város minden polgárának és lényeges az önkormányzatnak. Ugyanis ha mindenki tud bánni a számítógéppel, használni az internetet, akkor az önkormányzat online is kérheti a lakosság véleményét a szavazást igénylő kezdeményezésekhez.

Intelligens mérőeszközök

Továbbá a városi szolgáltatásoknak - közmű, közlekedés, hulladékgazdálkodás, köztisztaság, egészségügy, oktatás - a megújítása a célja a gazdaságfejlesztési központnak. Például Debrecen smart megoldásokkal csökkenti a városi közintézmények fogyasztását, valós idejű adatáramlás mentén értelmezi a település energia-és vízfogyasztását és károsanyag-kibocsátását – olvastuk az EDC szórólapján. A hogyanra az előadáson kaptunk választ: az önkormányzat épületeinek felújítása során intelligens mérőeszközöket épít be a felújítás alatt álló és újonnan épülő épületeibe, melyekkel figyelemmel követhetik az energiafelhasználást. A lakosságnak biztosítja az energia- és vízfelhasználás mérséklésének módszereit, például kérdésekre kért válaszok formájában összegezteti az energiafogyasztókkal a fogyasztás jellemzőit. Tudatos energiafelhasználásra, energiatudatos otthon kialakítására ösztönzi a fogyasztókat.

Üzleti lehetőség, élhető város

Az EDC kísérleti programként az országban először létrehozta az úgynevezett open data oldalt, azaz nyílt adatok oldalát. A weblapon szereplő adatok, tények egyszerre teremtenek üzleti lehetőségeket és teszik élhetőbbé a várost. A csoportosított adathalmazok mindenki előtt nyitva állnak fejlesztési lehetőségként is. A felhasználására példa, hogy a Méliusz Juhász Péter könyvtár nyilvánossá tette könyvkölcsönzési adatait az Open Data oldalon a múlt évről. Ezt fel lehetne dolgozni és például olyan kulturális programot szervezni, amely előreláthatóan sok látogatót vonz. Ennek hozadéka lehet, hogy több turista érkezik a városba, növekszik a vendégéjszakák száma. Az Open Data tartalmazhatja többek között a légszennyezettség, a közlekedés, a bűnözés adatait is. A mért adatok ismerete szintén kamatozhat, az adatokra szolgáltatások épülhetnek. Az információk kezelése hasonlít az SAP vállalatirányítási rendszerhez. Az adatok kezelése a majdani új főpályaudvarra kerül. Lehet értékelni az adatokat, és beavatkozni, ha szükséges. A VIP applikációk a gyors döntéseket segítik, a lakosságnak hasznos nyílt adatok is lesznek közöttük. Jelenleg megtekinthetők a debreceni repülőtéri járatok, Debrecen lakosságának megoszlása kor és nem szerint, és a sportcentrumba való belépések száma egyes hónapokban.

Közbiztonság, közlekedésszervezés

A közbiztonság mindenkit érint, és ez is fejleszthető okos megoldásokkal, például a komplex felhasználású kamerarendszerekkel. A közbiztonsághoz tartoznak a város adatai is. Debrecen sokszor leégett, erre is gondolva szavatolni kell adatai biztonságát. Kérdés, hogyan? A közlekedésszervezés is fejleszthető okos eszközökkel, akár okostelefonra telepíthető applikációval észlelhető az utak forgalma, s a túlzottan forgalmas utak elkerülésével csökkenthető a közlekedési dugó. Hogyan lehetne a sportot tömegsporttá, szórakoztatóvá tenni, népszerűsíteni a lakosság körében? A betegellátásban dolgozó szolgáltatók szakmai és informatikai kommunikációja is elősegíthető okos applikációkkal, ilyen lehet az elektronikus betegéletút létrehozása.

Irány, ötlet, csoport

Az EDC-nek irányai vannak, s azokhoz keresik meg az ötleteket és a csoportokat. Vannak, amelyek ezekkel, vagy ezek nélkül is megvalósulnak, de ők hozzáteszik a magukét. Például a konferencia létrejött volna nélkülük is, de itt voltak és bemutatták eredményeiket. Több minden is megvalósult a kezdeményezésükre: többek között új gyógyszeripari cég települt a repülőtér mellé, együttműködnek az Agóra Tudományos Élményközponttal, egy smart city sarkot hoznak létre, továbbá esszéíró versenyt hirdettek egyetemistáknak, találkozókat rendeznek, a közönség kritikáját várják tevékenységükről.


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?