Négy Duna-menti város, ha összefog

A Dunakanyar négy városának - Esztergom, Szentendre, Vác és Visegrád - turisztikai szervezeteinek szakmai napján jártunk autentikus környezetben, a szentendrei Skanzenben.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A házigazdák nevében dr. Sári Zsolt általános főigazgató-helyettes köszöntötte a szakmai közönséget, akiknek a Skanzen legújabb fejlesztéseit is bemutatta.

Egész évben skanzen, hotellel, Erdély-tervekkel

Többek közt elmondta, 12 hónapos nyitva tartásra térnek át a jelenlegi időszakos nyitva tartás után, és arról a hostel típusú szálláshelyről is szó esett, amely egyik legújabb büszkeségük.

Skanzen Hotel néven nyitották meg a 100 fő befogadására alkalmas, két- és négyágyas fekvőhelyekkel rendelkező vendégszobákkal kialakított szállodát.

Új tájegységet is bemutatnak hamarosan, tért rá a főigazgató-helyettes egy másik izgalmas témára. A Visegrádi út túloldalán épül az az alagúton megközelíthető, Erdély városi és falusi építészetét egyaránt bemutató, 2022. március 15-én megnyitásra kerülő komplexum, amelynek kapcsán olyan érdekességekről is beszámolt a szakember, hogy a hatvanas években épült határállomáshoz megtévesztően hasonló határon "léphetnek majd be" a látogatók, majd ezt követően multimédiás bemutató alkalmával járhatják körbe Erdély autentikus emlékeit.

Új termék, más elnevezéssel: látogatógazdaság

Olivafás hasonlatot hallhattunk Kovács Balázs (Good Deal Consulting) előadásában, aki Bécsben él, így nem csoda, hogy szép számmal hallhattunk tőle osztrák példát. Az említett olivafás hasonlatot is egy osztrák turisztikai konferencián hallotta: az olivák sosem nőnek az égig, hanem mindig visszavágják, mert így több a termés, ha a dús lombkoronákkal összeérnek a fák. Ehhez hasonlította azt a négy várost, amely közösen szervezte a Duna-menti turisztikai szakmai napot, össefogásuk, összekapaszkodásuk csak jó irányba vezethetnek.

Ausztriában, mint megtudtuk, új fogalom van születőben: ez a látogatógazdaság. Vagyis nem turistáknak nevezik a hozzájuk érkezőket, hanem Visitor Economy 2025-nek nevezett új programjukban azt a vonalat követik: mit ad az adott helyre érkező annak a desztinációnak, amelyet felkeres?

Az új termék alapját az osztrákoknál a helyben élők, a turizmusban dolgozók és az odalátogatók adják, és új termékük fókuszában az élmények, új narratívák szerepelnek.

Elemeire szedett, Szentendréről szóló stratégia

Puczkó László (Xellum Kft.) bemutatta azt a szakmai anyagot, amely Szentendre turizmusának új stratégiájához nyújt útmutatót. Ez egy átfogó, részletes to do-lista, amelyet már az illetékesek elé tártak, akik alaposan elemeire szedték a szakmai programot. Mint Puczkó elmondta, fontos kereteket, alapokat és javaslatokat tartalmaz az anyag, mint például a "városfogyasztást", amely fogalmat egyelőre még csak ízlelgetik, akiket megszólít a javaslatcsomag.

Egy új Szentendre márka turisztikai megfogalmazása szerepel a javaslattengerben szabadidőiparral, kereslettel, és azzal a fontos téma körbenjárásával, miszerint: ki az, aki a városba érkezik? Vajon maguktól érkeztek a látogatók, vagy egy szervezett csoport tagjai? Mi érdekli valójában sz ideérkezőt, milyen típusú turistára számíthat a városvezetés: gasztro, kultúra, történelem, családi vonal, üzleti út vagy esemény, netán sok-sok aktivitás érdekli?

Bye bye Dunakanyar, Welcome Budapest környéke!

Molnár Anita (Magyar Turisztikai Ügynökség, programigazgató) a Turizmus 2.0 elnevezésű, 2030-ig szóló Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia elemeit mutatta be a turisztikai szakmai közönségnek, amely anyag az MTÜ honlapján már elérhető. Ebben többek közt említést tesznek a 11 hazai turisztikai egység kapcsán, hogy a Dunakanyar térsége ezentúl a Budapest környéke csoportban található,, és "Budapest plusz 1 nap" elnevezéssel kínálják a látogatóknak azokat az élményeket, amelyek Budapesten kívül, azonban a fővároshoz közeli távolságban elérhetők.

Arról a 103 Tourinform Irodáról is szó esett, amelyek közül 2018 óta több jelentős arculatváltáson esett át. Új arculatot, új logót, szép belső építészeti megoldásokat kaptak az irodák (27 viselhet már "új ruhát").

Közös csomagajánlatok a Dunakanyar városaitól 

„A helyi turisztikai szakemberek alulról jövő kezdeményezéseként megvalósult pilot projekt keretében a Dunakanyart – mint kiemelt turisztikai térséget - úgy értelmeztük, hogy a kül- és belföldi látogatók jelenlegi és kívánatos mozgásvonalait vettük figyelembe", mondta Bódis Gábor, a Hungary NEXT ország-márka-műhely vezetője.

Nem úgy építették fel a csomagokat, ahogyan az általános gyakorlatban ez történik, hanem azokra támaszkodtak alappillérként, akik igazán komoly tapasztalatokkal, autentikus, naprakész információkkal rendelkeznek a négy városról és a szolgáltatásaikról, és ezek a helyi idegenvezetők.

Ők azok, akik nemcsak a legjobban ismerik a helyi viszonyokat, kínálatot, hanem a látogatók igényeivel is teljesen tisztában vannak és ehhez képesek igazítani ajánlásaikat. 210 napos gyűjtő- kutatómunkával 30 „csomagajánlatot” állítottak össze közösen a 4 város TDM szervezeteivel, turisztikai szolgáltatóikkal és az idegenvezetőkkel.

Az, hogy a 4 város összefűzve, többnapos ajánlatokkal jelenik meg a piacon, a fogyasztói trendekhez is jól igazodik. Egyrészt, eladhatóbb, ha egy térség települései nem külön-külön, hanem közösen igyekeznek értékesíteni magukat, mivel a vendégek részéről egyre inkább elvárás, hogy  megtaláljanak mindent egy helyen, megkönnyítve, lerövidítve számukra az információgyűjtést és az utazástervezést a tartózkodási idő javára.

Mint elhangzott, a csomagajánlatok nem beárazott konkrét programok, hanem ajánlások, amelyek ugyanakkor egy többnapos turisztikai tartózkodás minden elemét lefedik: szerepel bennük szálláshely, étterem, programlehetőségek, szolgáltatások, kikapcsolódási lehetőségek, közlekedési opciók, túraútvonalak, városleírások, stb.

A csomagokat évszakos bontásban rendezték a szakemberek, a legtöbbjük – két- és háromévszakos ajánlatok – szegmensekre bontva a kulturális turizmustól kezdve a nomád tartózkodásig. Mivel a vendégek egy-két, maximum három napra érkeznek a térségbe, a leghosszabb csomagtúra is négynapos, de a slow turistáknak még ezek is megtoldhatók további napokkal.

A csomagokkal kapcsolatban még azt is megadják a készítők, hogy milyen típusú vendégeknek ajánlják, a klasszikus turistától kezdve a felfedezőn át a trendire, formabontóra éhezőkig, mindenki megtalálja a magához illő tartózkodási formát a Dunakanyarban.

"A TOP-os pályázat keretében történt gyűjtés hasznosításának megfelelő platformja az internet, vagy az okostelefonos alkalmazás lehet, ez egy következő fázisban valósul majd meg", tette hozzá Bódis Gábor, aki reméli, hogy hamarosan egy közös Dunakanyar app-on lehet majd keresgetni az ajánlatok között. A szakember hangsúlyozta, hasznos volna, ha a közeljövőben hasonló csomagokat tudnának kidolgozni az ország más régiói számára is, az adott terület könnyebb eladhatóságát, felhasználóbarát jellegét szolgálva.  

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Átadták a “Live Communication Awards” 2023 díjait

Átadták a “Live Communication Awards” 2023 díjait 

A díjra a 2023-ban megrendezésre került rendezvényekkel lehetett pályázni.
Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon

Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon 

A világ legismertebb party brandjei váltják egymást a Sziget fesztivál legnagyobb elektronikus party helyszínén.
Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk

Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk 

2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt, mellettük az idén is gazdára találnak tematikus díjak is.
Plakátokon a szabadságharc

Plakátokon a szabadságharc 

Bem József életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról nyílik plakátkiállítás a Városháza Parkban.
Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán

Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán 

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a hosszú hétvégén a gyulai Almásy-kastély.
Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből

Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből 

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében.
Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten

Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten 

A március 15-i rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozás lesz szombatig a főváros több pontján.
Travel Agency Day a BGE-n

Travel Agency Day a BGE-n 

BGE KVIK Turizmus Tanszéke és a MUISZ újra várja az utazási irodákat március 20-án a BGE Markó utcai épületének aulájában.
Újra megnyílik a pesti alsó rakpart

Újra megnyílik a pesti alsó rakpart 

A március 15-17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig a mozogni és kikapcsolódni vágyók pihenhetnek a Duna partján.
Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed

Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed 

Lesz tojáskereső detektívjáték, kézműves húsvéti játszóház és Gryllus Vilmos koncert is.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.