Siófok, Lelle, Füred - itt vannak a legnépszerűbb balatoni strandok

A siófoki Aranypart a magyarok kedvenc balatoni strandja, minden ötödik nyaraló Siófokot választja a legszívesebben, a magyar tenger optimális hőfoka pedig 25°C – derült ki a Szallas.hu friss felméréséből.

A megkérdezettek több mint fele úgy érzi, hogy az elmúlt években javult a balatoni strandok színvonala, így a vendég is egyre több. Ennek köszönhetően a július 8-ai és július 22-ei hétvégére szinte már lehetetlen szállást találni a Balaton mellett.

A Balaton-parti strandok toplistáján a siófoki Aranypart és Nagystrand szerezte meg az első két helyet, előbbi elsősorban a 36-45 év közötti nyaralók körében népszerű, míg utóbbit a fiatalabbak választják előszeretettel. A Szallas.hu felmérésében a dobogó harmadik fokán az óriás hullámcsúszdával és sportpályákkal rendelkező Balatonlelle Napfény Strandfürdő végzett, ami nem meglepő, mivel minden harmadik nyaraló a szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek alapján választ strandot. A part menti települések rangsorában Balatonfüred követi Siófokot, míg Balatonlelle a harmadik helyen áll.

„A folyamatos turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően egyre több a szálláshely, ennek ellenére, aki eddig nem foglalt, annak egyre nehezebb dolga lesz. A top 3 településen már most akadnak teltházhoz közeli hétvégék, így júliusban biztosan egymást érik majd a törölközők a legnépszerűbb strandokon. A balatoni régió előfoglalási adatai alapján pedig a július 8-ai és július 22-ei hétvégére szinte már lehetetlen szállást találni a part menti településeken” – mondta el Pálinkás János, a Szallas.hu kreatív vezetője.

Idén is telepakoljuk a hűtőtáskát

Az előfoglalások nagy száma ellenére a balatoni étkezdék mégsem mindig érezhetik a forgalom előnyét. Bár a magyarok 70 százaléka gondolja úgy, hogy a strandon lévő büfék árai elfogadhatók, a hűtőtáskák és elemózsiás szatyrok száma mégsem csökkent a Balatonon az elmúlt 10 évben. Az üdülők kétharmada még mindig étellel és itallal felszerelkezve indul strandolni, hogy csak a „legszükségesebbeket” vagy amit nagyon megkíván, azt kelljen helyben kifizetnie. A kedvenc balatoni strandkajáink még mindig a sült hal és a lángos, szomjoltóként pedig most is az ásványvízre és a sörre voksolunk.

A Szallas.hu kutatása szerint az ennivaló mellett egy jó könyv, a kártyapakli és a keresztrejtvény a strandtáskák kihagyhatatlan elemei. A nyaralók fele olvasással, minden harmadik magyar pedig kártyázással üti el az időt a parton, a sportolás viszont csak minden negyedik üdülőnek jelenti a program részét. A kedvenc időtöltések között a balatoni „romantikázás” sem ritka, a megkérdezett nyaralók közül minden ötödik „bújt már össze” kedvesével a Balatonban vagy annak partján.

A legtöbb emlékről a 46-55 év közötti magyarok tudnának mesélni, akik közül minden negyedik embernek volt már része balatoni „romantikázásban”.

Az ideiális vízhőmérséklet

A Balatonon nyaralók több mint fele gondolja úgy, hogy az utóbbi években javult a balatoni strandok színvonala, de a legkritikusabbnak még mindig a mosdók és zuhanyzók állapotát tartják. A nyaralók kétharmadát legtöbbször a WC-k hiánya vagy koszossága zavarja, minden ötödik ember viszont a többi strandolót viseli rosszul a Balaton-parton. A tisztaság és az infrastruktúra mellett a strand mérete és kialakítása alapján választunk fürdőhelyet, hogy csúcsszezonban se kelljen az árnyékos helyeken osztozni a tömeggel. „A nyaralók harmadának az sem számít, ha fizetős a strand, ha ezért megfelelő színvonalú szolgáltatást kap. Ezt bizonyítja az is, hogy a kedvenc balatoni strandok között szereplő 2. és 3. helyezett fürdő is belépődíjas” – magyarázta Pálinkás János.

Ha strandolásról van szó, a többség inkább a lassan mélyülő déli partot választja, tízből kilencen viszont csalódottak, ha a nyaralás idejére nem melegszik fel legalább 22°C-ra a víz hőmérséklete. A balatoni nyaralók véleményét átlagolva az ideális vízhőmérséklet 25°C.

A top 5 balatoni strand a nyaralók körében:

1. Siófok Aranypart Szabadstrand

2. Siófok Nagystrand

3. Balatonlelle Napfény Strandfürdő

4. Siófok Ezüstpart Szabadstrand

5. Balatonfüred Kisfaludy

A kutatás háttere: A sajtóközleményben szereplő információk a Szallas.hu 2016. május 30. - június 12. között történő online felmérésének adatain alapulnak, melyben 2469 – 18-75 év közötti – internetező vett részt. A kutatás adatai nem reprezentatívak a hazai lakosságra nézve, de az utazók körében végzett felmérés a főbb tendenciák felvázolására alkalmas. T

A Szallas.hu-ról: A 2008-ban indult portál az eNET és a Magyar Hotel Monitor felmérése szerint jelenleg Magyarország legnagyobb szállásfoglaló oldala. Ma már öt kontinensen csaknem százezer hotel, panzió, apartman és vendégház kínálatát közvetíti az utazni vágyóknak, akik számos szűrési lehetőség (szállás típusa, wellness-szolgáltatások, fizetőeszközök) segítségével találhatják meg a számukra megfelelő ajánlatot. A honlapnak több mint 700 000 regisztrált felhasználója van, és havonta mintegy 1 500 000 látogató keresi fel. A szálláshelyek kiválasztását közel 250 000 független vendég értékelése könnyíti meg. 


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.