hirdetés
hirdetés

Sokszínűségükkel hódítanak a magyar fesztiválok

A díjnyertes Sziget és VOLT Fesztivál főszervezői, valamint dr. Ruszinkó Ádám, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára egyetértettek abban, hogy fontos az együttműködés az országimázs kialakításában.

hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Sziget és a VOLT Fesztivál is díjat nyert a European Festival Awards Groningenben tartott gáláján. A VOLT Fesztivál a közepes méretű rendezvények versenyében lett Európa legjobbja, míg a Sziget a legjobb programkínálat kategóriában lett első. A sajtótájékoztatón elhangoztt, hogy a sikerek a szakemberek, a főszervezők és az NGM nélkül nem valósulhatott volna meg. Tavaly a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül mindkét fesztivált mecénásként is támogatta a magyar állam, összesen 150 millió forinttal a Sziget, a VOLT és a Balaton Sound fesztiválokat. E döntés helyes voltát nem csak a zenei rendezvények látogatottsági mutatói, de a rangos hollandiai elismerések is visszaigazolták.

Dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár (NGM),  Gerendai Károly, a SZIGET, valamint  Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, a Telekom VOLT fesztiválalapító főszervezői
Dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár (NGM), Gerendai Károly, a SZIGET, valamint Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, a Telekom VOLT fesztiválalapító főszervezői

A fesztiválok piacán egyre erősödik a verseny, mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban, ezért is kell a fesztiválok minőségét és egyediségét évről évre fejleszteni és ezekhez a pénzbeli forrásokat találni. Hazánkban évente 3000 fesztivált rendeznek, az országba irányuló turizmus 10-12 százalékát generálják, évente 100 milliárd forint bevételhez juttatva a gazdaságot és számos munkalehetőséget adva a helyieknek.

Dr. Ruszinkó Ádám elmondása szerint a fesztiválokra irányuló figyelem azért is fontos, mivel napi 40-100 ezer forint költési hajlandóság jellemzi a külföldieket, de az egyre idősödő vendégkört - akik elsősorban a gyógyturisztikai célból érkeznek - kompenzálni kell a fiatalok jelenlétével, amely egy trendfordulathoz is vezethet. A fiatalok később még visszatérhetnek családjukkal vagy üzleti célból, ha pozitív élménnyel gazdagodva távoznak. Az állam támogatja a kisebb kulturális eseményeket, de a nagyobb fesztiválok életében is jelen van, hiszen ez mind turisztikai, mind az országimázs szempontjából fontos. Az idei támogatások mértékének megállapítása még folyamatban van.

Miben mutatkozik meg, hogy a „szigetes” fesztiválok a legjobbak?

A mostani sikerrel immár a szigetes fesztiválok mindegyike nyert kategóriájában a European Festival Awardson: a Sziget, a Balaton Sound, a B.My.Lake és a VOLT fesztivál. Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, a VOLT fesztivál alapító főszervezői 19 évesen kezdték el szervezni - eleinte csupán néhány százezer résztvevővel - a mára már nagyszabásúvá vált eseményt. Mindig valamilyen jól megválasztott programmal lepik meg a fiatalokat, ilyen volt a tavalyi Élő bolygó projekt is. De nem csak ebben figyelnek az igényekre, a fiatal zenekarok életében is segítséget és fellépési lehetőséget nyújtanak. A hollandiai díjátadón megtiszteltetés volt részt venniük, hiszen a szakmabeliekkel találkozhattak és kapcsolatokat építhettek ki.

Telecom VOLT fesztivál
Telecom VOLT fesztivál

Gerendai Károly, a Sziget atyjának elmodása szerint, mivel nagy a piaci verseny, ezért a sokszínűséggel kell megkülönböztetni magukat. A sztárok és zenekarok árai a sok meghívás miatt drágultak, így nem feltétlenül tudják a legnagyobb előadókat meghívni, vagy mindenkinek a kedvében járni a várt fellépőkkel, ezért összességében szolgálják ki a fiatalok elvárásait: a hangulat, az életérzés, a nemzetköziség és a sokszínűség együttesével. Ennek sikerességét az is tükrözi, hogy a jegyek 75-80 százalékát elővételben így is eladják. Igaz, a hazai látogatóknak igen magas lehet a jegyek ára, aminek mindig hangot is adnak, ezek az árak azonban a nyugat-európaiakhoz képest még mindig olcsónak számítanak.

SZIGET fesztivál
SZIGET fesztivál

Böjte Csenge
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk