Szállodai vezetők az alacsonyabb áfa mellett

Hazai szállodavállalatok vezetőit szólaltatja meg friss cikkében a Figyelő. Az írásból kiderül, hogy a szakemberek szerint szükséges lenne a jelenleg 18%-os hazai szállodai áfaszint csökkentése. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Érsek M. Zoltán által írt cikk alapja egy, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) megrendelésére a Századvég által készített tanulmány, amely idén nyáron került napvilágra. A kutatás legfontosabb megállapításait ebben a cikkünkben foglaltuk össze. 

Az írásban megszólal Hülvely István, a Hunguest Hotels vezérigazgatója, aki így érvel az áfacsökkentés mellett: "„Az elmúlt években a szállodák jövedelmezősége összeomlott, helyzetük a jelen feltételek között hosszú távon nem fenntartható”. A válság éveiben a túlélés érdekében csökkentették a szolgáltatási szintet, és jelentős létszámleépítést hajtottak végre. 2007–2008 óta képtelenek megtartani a minőségi, szakképzett munkaerőt. Az ágazat feléli másik értékét, az ingatlanvagyont is. A karbantartást, a felújítást ideig-óráig el lehet odázni, de hoszszabb távon ezzel romlik a szolgáltatások színvonala, így elmaradnak azok a vendégek, akik a minőséget keresik és megfizetik. Nem véletlen, hogy a Századvég 29 európai országra kiterjedő elemzésében a magyar szállodák kihasználtsága 2013-ban csak a 21. volt a rangsorban, a 49,7 százalékos átlagtól 6,3 százalékponttal maradtunk el. Hülvely István szerint a kulcsfontosságú áfacsökkentés egyik indoka a versenyképesség, hiszen a 18 százalékos magyar áfával szemben az uniós átlag 9,5 százalék.

Géher Zoltán, a Continental Hotel Budapest és az azonos tulajdonosi körhöz tartozó, most nyílt Prestige Hotel Budapest igazgatója úgy véli: jóllehet a fővárosba ismét sok turista érkezik, még mindig hiányzik a jól fizető üzletemberek és a hosszabb időre érkező konferenciavendégek rétege. A magas áfából eredő versenyhátrány ugyanis akkor a leglátványosabb, amikor a nemzetközi partnerek több desztinációt versenyeztetnek. Nem véletlen, hogy miközben nem is oly régen Magyarország még dobogós helyen volt a nemzetközi konferenciapiacon, ma már az első tízben sincs bent.

„Nem a nemzetközileg már ma is alacsony árak további csökkentése a cél – mondja ugyanakkor Deák Imre, a Danubius Hotels vezérigazgatója –, hanem az, hogy a több piacon érdekelt szerződéses nagykereskedőknél megszűnjön a magas áfa miatti versenyhátrány, és végre megfelelő nagyságrendű, kiszámítható és tervezhető legyen a Magyar Turizmus Zrt. nemzetközi kampányokra fordítható kerete, miközben ez az államnak az egész egy fillérjébe sem kerülne.”

Az írás teljes terjedelmében a Figyelő eheti számában jelent meg, a lap előfizetői ezen a linken online is elérhetik. 

Forrás: Figyelő


Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.