hirdetés
hirdetés

TDM konferencia: veszélybe kerülhetnek a turizmusból élő települések?

A Magyar Turisztikai Ügynökség a jelenlegi, TDM-szervezetek számára kiírt GINOP-pályázat visszavonását, majd egy körben történő újrahirdetését javasolja, a Magyar TDM Szövetség azonban ezzel szakmai szempontból nem ért egyet. Többek között erről is szó esett a XVI. Országos TDM Konferenciának első napján.

hirdetés

A Magyar TDM Szövetség december 1-jén és 2-án Mórahalmon tartja a XVI. Országos TDM Konferenciát, a csütörtök délelőtti eseményekről Magyarics Gábor, a Magyar TDM Szövetség alelnöke számolt be lapunknak.

Dr. Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese „Fókuszban a desztinációk fejlesztése” címmel tartott előadást, mely során felvázolta: az MTÜ a TDM-ek számára kiírt GINOP-pályázat visszavonását javasolja, és egy új kiírását sürgeti, annak ellenére, hogy az első körben pályázók már csak az eredményhirdetésre várnak. A jelenlegi pályázat kétszer kétmilliárd forintos kerettel két körben került kiírásra, az MTÜ azonban ennek összevonását javasolja, vagyis, hogy egy körben, összesen négymilliárd forintos keretösszeggel hirdessék ki a pályázatokat. A javaslat azt követően született, hogy novemberben Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter benyújtotta a nemzeti turizmusfejlesztésről szóló törvényjavaslatot, melynek egyik legfontosabb eleme, hogy közigazgatási egységek helyett a turisztikai térségeket, vagyis a desztinációkat veszi alapul. Ez persze nem azt jelenti, hogy vissza is fogják vonni a jelenlegi pályázatot, arról pedig egyelőre nem esett szó, hogy a javaslattétel milyen fázisban van, és mi ennek a folyamata.

Magyarics Gábor előadásában erre reagálva elmondta: a TDM Szövetség nem tartja jó ötletnek a pályázat visszavonási javaslatát. Hozzátette: a TDM szervezetek 2008 óta úgy működnek, hogy nincs mögöttük jogi szabályozás, vagyis nincs turizmustörvény – ennek ellenére meglehetősen sikeresnek mondható a tevékenységük, a pályázati blokkolással viszont az eddigi rendszer működését is befolyásolják, sok esetben akár el is lehetetleníthetik azt. Az alelnök azt javasolja, hogy a jelenlegi pályázati kört ne vonják vissza, hanem hagyják meg az eredményhirdetésig, és a második kört fordítsák közösen a térségi szintek megerősítésére. Kifejtette, hogy jó ötletnek tartja a márkázható, piacképes térségek kialakítását, azonban ezek elképzelhetetlenek a helyi TDM-ek nélkül. Dr. Princzinger Péter azon felvetésére, hogy az MTÜ a desztinációk lehatárolásával kapcsolatban a TDM Szövetség szakmai együttműködését kéri, Magyarics Gábor elmondta: korábban a szövetség is kereste az MTÜ együttműködését, amely azonban ezidáig nem valósult meg, ezt az MTÜ azzal indokolta, hogy a turisztikai ügynökség új szervezeti struktúrája 2017 tavaszára épül majd fel, ezért nem történt eddig lépés ezirányban.

Magyarics Gábor
Magyarics Gábor

A TDM konferencia első szekciójában „Kerékpáros és aktív turisztikai fejlesztések 2017-ben” címmel előadást tartott még dr. Révész Máriusz Kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, valamint részben ehhez kapcsolódva tartott prezentációt a velo.hu-tól Szilasi László „Kerékpársport és kerékpárturizmus kéz a kézben, avagy mit tud Mallorca, s hogy érhetik utol a magyar desztinációk” címmel.

A délutáni pódiumbeszélgetés fő témái a délelőtti előadások által felvetett kérdések voltak, melynek résztvevői dr. Princzinger Péter, az MTÜ vezérigazgató-helyettese, Takács Péter, a MUISZ elnökségi tagja, Könnyid László, az MSZÉSZ alelnöke, Musatics Éva, a MABEUSZ titkára voltak.

Dr. Princzinger Péter, Takács Péter, Musatics Éva és Könnyid László
Dr. Princzinger Péter, Takács Péter, Musatics Éva és Könnyid László

A délutáni két szekcióülésen az önkormányzatok és TDM-ek kapcsolatát, valamint a múzeum, mint turisztikai termék témáját boncolgatták. Utóbbival kapcsolatban fontos ugyanis, hogy a régi, vitrines bemutatási móddal szemben megvalósuljanak az új, vendégbarát és interaktív múzeumi fejlesztések, azonban ezeket el is kell adni a piacon, hiszen ezek is attrakciónak számítanak, így itt is fontos a különböző szereplőkkel, többek között a TDM-ekkel való együttműködés.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai