hirdetés
hirdetés

Új turisztikai célpont jött létre Sümegen

Az új  Ramassetter Látogatóközpont Sümeg város kiemelt épített- és szellemi öröksége, a belváros turisztikailag frekventált helyszínén, a Plébánia templomot a Ferences templommal összekötő turisztikai tengely mentén található.

(X)

hirdetés

A műemlékvédelem alatt álló épület a város híres polgármesterének, mecénásának szülőháza eredetileg barokk stílusban épült, ám eklektikus jegyeket is hordozott.

 

A pályázatból történő felújításnak köszönhetően megújult teljes egészében a ház tetőszerkezete, megerősítették a falakat, új nyílászárókat kapott az épület és 2020. szeptemberétől látogatóközpontként működik izgalmas, interaktív többfunkciós terekkel, a Ramassetter kultusz – vagyis a bor és pezsgőkészítés, szőlészet, kékfestés – tárgyi emlékeivel, a város turisztikai kínálatával és a „Sümegfoglaló” online városi sétával egybekötött játékkal.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. További információk: www.ramassetterhaz.hu.

Látogasson el ön is Sümegre, ismerkedjen meg a város múltjával és a történelmi hagyaték újraértelmezett, modern jelenével!

 

Kiállítótér – Ramassetter élete

 

A központi kiállítóterem interaktív és statikus elemekre épülő tér, amely a Ramassetter családot mutatja be. Tematikája Ramassetter Vince szellemisége köré épül és az általa fennhagyott kulturális és szellemi örökséget állítja középpontba. A központi teremből lehet a másik két kiállítótermet megközelíteni, melyek bővebb információval szolgálnak a máig meghatározó örökségről.

 

A központi teremben található a Divit-térkép, amely egy négyfunkciós, elegáns, 3D terepasztal. A látogató a térkép előtt található érintőképernyő segítségével fedezheti fel épített örökségünket archív és mai fotók, drónfelvételek, leírások, 3D kirakó- és kvízjáték segítségével.

 

További interaktív elemként funkcionálnak a 3D kockák, melyek kiváló ülőfelület és játék is egyben. A kockák térbeli puzzleként működnek. Minden kocka 6 oldalán hatféle kép rakható ki, és a képek előtt akár fényképezkedni is lehet.

 

Kiállítótér – Szőlő- és borkultúra

 

Sümeg komoly szőlészeti, borászati és fazekasmúlttal rendelkezik. Ramassetter Vince a Balaton-felvidéki borkultúra meghatározó alakja volt. A XIX. században neki köszönhetően a város borászati központ volt, ahol kádár- és palackozóüzem is működött. Borait saját kádárműhelyében készített hordókban árusította, és „RAMASSETTER SÜMEG” feliratú üvegbutellákat is gyártatott.

A fazekas- és borászati hagyományokat bemutató teremben városunk fazekasgyűjteményét tekinthetik meg. A sümegi fazekasság több mint száz éves története öt vitrinben kerül bemutatásra. A Veszprém megyei értékként is nyilvántartott csodálatos anyag a XIV. századtól egészen napjainkig tematikusan kalauzolja végig a látogatót a településhez kapcsolódó fazekas formavilágon és mintakincsen.

A teremben kihelyezett LCD televízión kisfilmeket tekinthetnek meg Patonai Ferenc fazekasmester munkásságáról, városunk turisztikai értékeiről és borkultúrájáról.

Kiállítótér – A kékfestő szoba

A harmadik teremben kékfestő kiállítás tekinthető meg. Ramassetter Vince szülei alapították a kékfestő üzemet, mely komoly szerepet játszott a jelentős családi vagyon megalapozásában. A családi vállalkozáson belül Vince a kékfestő termékek értékesítéséért felelt.

A kiállítás kialakításában és interaktív tartalmak bemutatásában a keszthelyi Balatoni Múzeummal és a pápai Kékfestő Múzeummal működtünk együtt. A kiállítás alapját kékfestő dúcok, terítők és egy kékfestő mintakönyv adja. Igazán szívmelengető érzés, hogy a dúcok, amelyek még Darnay Kálmán gyűjteményéből valók, a Balatoni Múzeum jóvoltából most visszatértek városunkba.

Interaktív tartalmaink LCD televízión és tableten is elérhetők.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai