hirdetés
hirdetés

Visegrádtól az Írott-kőig vezet az új turistakalauz

Friss térképeket, útleírásokat és számtalan fotót találunk a Cartographia Kéktúra útvonalát bemutató turistakalauzának megújult II. kötetében.

hirdetés

A Cartographia Kft. országos turistatérkép- és turistakalauz sorozatának keretében újra megjelentette a Kéktúra útvonalát részletes térképszelvényeken, aprólékos útleírással, a látnivalók igényes ismertetésével, mintegy 300 fotóval bemutató turistakalauz II. kötetét, amely a 2015 novemberében megjelent Kéktúra I. kalauz (Hollóháza – Nagymaros) szerves folytatásaként Visegrádtól az Írott-kőig, azaz a Dunakanyartól a Dunántúli-középhegységen, a Kemenesháton át a Kőszegi-hegységig vezeti, kíséri végig – a legendás televíziós sorozat címét kölcsönözve – a másfélmillió lépésre indulót Magyarországon.

Már Rockenbauer Pál, a Másfélmillió lépés Magyarországon (MTV, 1979) c. sorozat rendezője is rögzítette az útvonalról szólva: „… ezek a helyek bárki számára könnyen elérhetők, felkeresésük, felfedezésük – kinekkinek a maga számára – jószerivel csak elhatározás kérdése.”

A Cartographia kiadásról kiadásra naprakészen tartott hagyományos és közismert turistatérképei mellé 2000 óta elindult spirálos kivitelű, a térképszelvényeket az adott táj bemutatásával, településismertetőkkel, túraleírásokkal kiegészítő, s ezeket a fejezeteket százszámra fotókkal illusztráló turistakalauz-sorozat egyik fontos küldetése is a túrázás, eme bárki számára „hozzáférhető” egészségmegőrző, rekreációs, ismeretszerző szabadidős tevékenység táborának kiszélesítése, egy kötetbe gyűjtött teljeskörű informálása, a túraszervezés és -vezetés segítése. Ennek a sorozatnak az alapjain, küldetésének fényében készült el a kéktúra kalauz II. kötetének a 2015. évi nyomvonal-változásokkal aktualizált új kiadása, amelyet a sorozat esszenciájaként, a legfrissebb turistatérkép-állományokból, megújított tipográfiával állítottak össze.

A Dunántúlon átvándorló útvonal-ismertetés a 189 oldalas kötetben azonos igényességgel jelenik meg. A kéktúra történetét az I. kötet elején idézik fel. Akiket a részletek, a „kulisszatitkok” is érdekelnek, azok itt, a II. kötet elején ajánlót találnak dr. Vízkelety László (1923–2007), a kéktúra „szellemi atyja” és Ispánovity Márton, a kéktúra alapító egyesületének, a Lokomotív TE ügyvezetőjének „Az Országos kéktúra és akik végigjárták 1952–2012” c. könyvéről, amely összegzi a meghirdetés óta eltelt évtizedek eseményeit.

A Kéktúra kalauz aktualizált kiadását a Cartographia alapvetően önerőből valósította meg, hiszen a kiadó nem kíván lemondani vállalt küldetéséről, a természetjárás szolgálatáról.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai