hirdetés
hirdetés

"Zöld útlevél": Ausztria lép

Ausztria mielőbb be akarja vezetni a digitális "zöld útlevelet", amelyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív teszteredménnyel rendelkezők kapnak majd meg.

hirdetés

A zöld útlevelet egyelőre csak országhatáron belül használhatják majd az emberek mindaddig, amíg az Európai Unióban közös megegyezés nem születik ennek bevezetéséről, mondta Sebastian Kurz kancellár. Április közepére tervezik annak a technikai és jogi háttérnek a kiépítését, amely lehetővé teszi majd, hogy - első körben - a negatív teszteredménnyel rendelkezők a mobiltelefonjukra érkező QR-kód segítségével igazolhassák, hogy nem fertőzöttek, és ezáltal könnyedén látogathassák majd az idővel újra nyitó éttermeket, kulturális és sportlétesítményeket.

A kormány tervei szerint júniusra a beoltottak és a betegségen igazoltan átesettek is élvezhetik már a digitális zöld útlevél előnyeit. "Ez nemcsak szabad mozgást jelent, hanem a normális élethez való visszatérés lehetőségét is magában hordozza." - közölte Kurz. "Nem oltási bizonyítványról van szó, hiszen azok is megkapják, akik teszteltetik magukat, illetve már meggyógyultak a betegségből, így senki nem állíthatja, hogy diszkriminatív lenne az intézkedés azokkal szemben, akik valamilyen okból kifolyólag nem kívánják beoltatni magukat." - hangsúlyozta a kancellár.
Reményét fejezte ki, hogy nyárra az unióban is megszületik az utazásokat megkönnyítő egységes zöld útlevél, mely által újra átjárhatóvá válnak a határok, megszűnnek az utazási korlátozások és a különböző karanténkötelezettségek, és fellendülhet a turizmus is.
    

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai