hirdetés
hirdetés

A Chapoutier borokon vajon miért szerepel Braille-írás?

Shiraz mesterkurzust hirdettek az idei VinCE Budapest Wine Show zárónapján, ahol a Rhone-völgyi toppincészetben ma is az egyik leszármazott, Marc Chapoutier dolgozik. Alexander Sidorenko, a Chapoutier-ház szakértője kóstoltatott a Corinthia Hotelben shirazból készült toptételeket.

hirdetés

Bár több borús előjel előzte meg a kurzust, végül eloszlottak a viharfelhők: az előzőleg meg­hirdetett, nagynevű Master of Wine, Christopher Burr az utolsó pillanatban lemondta a szereplést, ahogy a beharan­gozott toptételek egy része sem tudott idő­ben megérkezni, mivel valami rejtélyes oknál fogva Drezdába utaztatta Budapest helyett a gyorsposta…

BUJA GYÖNYÖR, KIRÁLYNŐI TARTALOMMAL

Ámde a világ legbujább szőlőfajtájaként ismert shiraz szerelmeseinek a baljós előjelek mit se számítottak, és nekik lett igazuk: a mesterkurzus tökélete­sen sikerült. Igaz, olyan „nagyágyúkat” sikerült a VinCE csapatának bevetnie a siker érdekében, és megismertetni a szakértő közönséggel, mint a világhírű Crozes-Hermitage dűlőkről származó Les Meysomniers-t (2012) vagy az abszolút királynőt e kategóriában, a Hermitage domboldaláról származó, shirazból nyert Monier La Sizeranne-t (2011).

FELTÖREKVŐ BORVIDÉK

A Rhone-völgyi szakértő szerint imádott Franciaországában a nagyhírű cham­pagne-i és bordeaux-i borvidék mellett nagyon kezd feljönni az ő vidékük is, ahonnét többféle fekvésű termőterületről is mutatott be borokat. Például a szeles, keleti domboldalra esőkről, ahol mindig egészségesek a szőlőtőkék, azonban ke­vésbé koncentráltak és tömények, bal­zsamosak a nedűk, mint a déli, naposabb részeken termőkből nyertek. A mineralitás azonban, amely a mai legmenőbb séfek egyik fő vesszőparipája, mindegyik shiraz-termőterület tételeire jellemző – épp ezért kapósak mostanában a Chapoutier-ház borai. A cornas-beli, eredetvédett termő­területről is bontottak a kurzuson palac­kokat: ezek a gránitos, meszes talajnak köszönhetően testes, masszív borok voltak, elegánsak és vérpezsdítőek. A Cornas név egyébként felperzselt földet jelent.

ZÁRKÓZOTT SZÉPSÉG

A shirazról azt tartják, hogy zárkózott, elég nehezen megnyíló bor, amelyet so­káig kell levegőztetni (dekantálni), de ekkor is mindig érezhető rajta egy kis­sé füstös, fahordós, kávés, fűszerekben gazdag ízvilág. A hírneves Hermitage-dombok neve amúgy nem véletlenül cseng ismerősen: hiszen a cári családok épp innen vásárolták bortételeik legja­vát, és a szőlőtermő területnek tiszte­legve nevezték el híres szentpétervári épületüket Ermitázsnak. A Rhone-vidé­kén egyébként 25 éve a biodinamikus gazdálkodásnak hódolnak: nem hasz­nálnak sem permetező-, sem gyomirtó szert.

Végül két érdekesség: a shiraz egzoti­kus hangzása ellenére mindig is a francia borvidékek jellegzetes fajtájának számí­tott, hiába fülledt érzékisége, nem egy egzotikus táj tipikus bora.

A másik: a Chapoutier-birtok-alapító meghagyta, hogy borain mindig szere­peljen Braille-írás (is), tisztelegve ezzel imádott dédnagyapja emlékének, aki vak volt.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai